«

»

ARACO: Prevenirea coruptiei in industria constructiilor – DECLARATIA FIEC/EIC

Share

FIEC este Federatia Industriei Europene a Constructiilor. Ea reprezinta, prin cele 33 federatii nationale membre din 28 de state (26 state membre UE si AELE, Croatia si Turcia), intreprinderile de constructii de toate marimile, adica mici si mijlocii, si de toate specialitatile din constructii si din geniu civil.

European International Contractors (EIC), care numara 15 federatii nationale membre, repre­zinta interesele Industriei Europene a Constructiilor in toate problemele legate de activitatile lor de constructii internationale.

In prezent industria europeana a constructiilor reprezinta investitii de cca. 1.500 miliarde/an, aproape 10% din PIB-ul U.E. si cca. 53% din formatia bruta de capital fix. Intre cele 2,3 milioane intreprinderi de constructii existente in U.E., 97% sunt IMM de sub 20 de persoane si utilizeaza o mana de lucru totala de 13,5 milioane lucratori.

Aproape 26 milioane de lucratori depind direct sau indirect de sectorul de constructii. Veniturile internationale ale antreprenorilor europeni se ridicau in 2007 la aproape 121 miliarde euro, din care 65 miliarde erau generate in afara Europei.

 

Declaratia Industriei Europene a Constructiilor

FIEC si EIC se opun ferm coruptiei sub toate formele sale deoarece aceasta reprezinta un fenomen inacceptabil in tranzactiile comerciale nationale si internationale. Nu numai ca ea ridica preocupari morale si politice, de buna guvernare si falsa concurenta internationala, dar provoaca, de asemenea, efecte defavorabile asupra comertului, dat fiind ca afecteaza negativ calitatea lucrarilor si randamentul economic. In acelasi timp, coruptia devalorizeaza imaginea si reputatia industriei constructiilor in ansamblul sau.

Sectorul constructiilor este adesea denuntat ca fiind, in mod special, inclinat catre coruptie. Totusi, FIEC si EIC se opun ferm la orice declaratii simpliste bazate pe indici de perceptie, deoarece acestea nu sunt obiective fata de sectorul nostru care, prin natura sa profunda, si datorita numarului de parti implicate, este mai vizibil si deschis publicului larg. Intr-adevar, industria constructiilor se ca­racterizeaza printr-un grad ridicat de puteri dele­gate si de autoritate datorita faptului ca intreprinderile de constructii au obligatia sa construiasca produsul lor in locuri furnizate de client. Aceasta reprezinta, prin consecinta, o sarcina enorma pentru persoanele local respon­sabile care gireaza sume ridicate si care sunt susceptibile de a fi expuse la propuneri dubitabile in vederea faci­litarii realizarii proiectelor.

Cu toate ca in activitatea lor intreprinderile de constructii nu sunt in totalitate ireprosabile, fapt este ca, in cursul ultimului deceniu, numerosi antreprenori europeni au investit enorm in politici etice, in adoptarea si publicarea de coduri de etica, in formarea de personal si in aplicarea de mecanisme de control interne si externe, vizand punerea in opera a unor sisteme de prevenire a coruptiei in interior. Deoarece este imposibil sa se excluda toate posibilitatile de comportament indivi­dual rau, aceste intreprinderi au inceput sa ia masuri pozitive in sfera lor de influenta in scopul de a pune in opera procese ireversibile pentru eliminarea coruptiei, printr-o politica de „toleranta zero“, axata pe eliminarea comportamentelor contrare eticii in interiorul intreprinderii.

Un management pozitiv este cerut din partea Guvernului, a conducatorilor de lucrari publice si a organismelor de finantare, in vederea intaririi si completarii initiativelor adoptate de intreprinderile private. Din pacate, FIEC si EIC constata mult mai putin entuziasm din partea autoritatilor contractante si guvernelor in mod egal in interiorul si in exteriorul Europei, pentru promulgarea politicilor anticoruptie similare in sanul sferei lor de influenta.

De altfel, industria europeana a constructiilor deplange, in egala masura, lipsa de determinare din partea organismelor de finantare bilaterale, europene si internationale, cand este vorba de a supraveghea strict executia proiectelor de infrastructura pe care le finanteaza si sa intervina in caz de practici contrare eticii.

Dificultatile care decurg din lipsa de sustinere din partea sectorului public sunt multiplicate pentru intreprinderile europene de constructii care realizeaza lucrari in afara OCDE, unde ele nu sunt supuse regulilor echitabile. De fapt, antreprenorii europeni sunt obligati sa respecte normele de mediu, sociale, comerciale si de etica internationala stipulata de OCDE, UE si de actionarii intreprinderilor care sunt adesea importanti investitori institutionali si, deci, este putin probabil ca in acest sens concurentii lor locali sau cei provenind din tarile emergente, care sunt pentru unii importante intreprinderi publice, sa fie afectate de aceste norme sau de sanctiunile legate de ele.

FIEC si EIC estimeaza ca sectorul public este preocupat de instalarea unei reglementari noi, mai dure, pentru a pedepsi conduita rea in sectorul privat. Noi gasim ca aceasta strategie limitata are o lipsa de perspicacitate si asteptam din partea sectorului public ca sa echilibreze sanctiunile pentru abaterea de la conduita sectorului privat prin planuri tot atat de ambitioase. Speram ca aceste eforturi vor include creatia unui cadru de adjudecare transparent, care favorizeaza la toate nivelele o concurenta loiala in cererile de oferta in materie de infrastructura, recunoscand astfel principiul care spune „ca exista unele lucruri pe care nu le poti face singur“. De exemplu, sectorul public ar putea sa sustina initiative de lupta contra coruperii sectorului privat, astupand faliile care permit sau incurajeaza comportamentul contrariu eticii „din partea cererii“, in special in fazele de cerere de oferta si de realizarea proiectelor.

In loc de a penaliza simplist comportamentul contrar eticii al unei parti, lupta globala contra coruptiei ar putea fi intarita daca s-ar identifica unelte anticoruptie care sa incurajeze un comportament pozitiv din partea tuturor partilor. Masuri de acest gen ar putea fi puse in opera intr-o perspectiva holistica, in scopul ca toate partile implicate sa poata actiona simultan in cadrul sferelor de influenta.

FIEC si EIC recomanda:

• sectorul privat sa actioneze conform codurilor de conduita pe care le-a publicat;

beneficiarii/autoritatile contractante sa puna, de asemenea, in opera un cod etic al beneficiarului si sa introduca procesul de selectie bazat pe calitate care cuprinde:

o ponderare pozitiva in timpul procedurii de cerere de oferta pentru intreprinderile avand politici anticoruptie credibile;

dispozitii contractuale standard care permit nu numai beneficiarului dar si antreprenorului de a suspenda sau a rezilia contractul in caz de oferte contrare eticii sau de presiuni exercitate, inclusiv raportarea sau retinerea platilor datorate, in scopul facilitarii executiei contractului;

– tipuri de mecanisme de compensare sau de asigurare in caz de corupere pentru intreprinderile care suporta pierderi financiare ca urmare a refuzului de acceptare a unor propuneri contrare eticii;

inginerii consultanti conserva si apara independenta lor profesionala pe timpul intregului proiect, chiar in situatii dificile, ca de exemplu respingerea atribuirii unui proiect catre un subcontractant inadecvat sau abuzul autoritatii sale de certificare;

organismele de finantare isi asuma respon­sabilitatea intregului proiect si pun in opera o supraveghere sau un audit complet atunci cand fondurile publice sunt in joc, insistand, de exemplu, pe stabilirea unor reguli clare in materie de mecanisme de rezolvare a litigiilor echitabile, rapide si eficace sau introducand stimulente pentru guverne si autoritati contractante in scopul de a adopta politici anticoruptie stricte;

donatorii se abtin sa acorde orice tip de ajutor bugetar sau orice autorizatie de a utiliza sisteme de adjudecare nationale – cel putin in ceea ce priveste sectorul infrastructuri – la tari care nu au controlul bugetului lor.

Societatea civila a propus recent introducerea unei transparente aproape complete in proiectele de constructii din sectorul public, inclusiv divulgarea de date comerciale confidentiale. FIEC si EIC recunosc motivele care impun acest lucru. Totusi, in cadrul sistemului international de contracte si cereri de oferta, in care din nefericire beneficiarii fac apel la „criteriul de oferta cea mai ieftina“ pentru selectionarea antreprenorului, divulgarea acestui tip de date ar putea sa influenteze pozitia intreprinderii fata de beneficiari si de concurenti si, deci, nu este acceptabila. In schimb, trebuie sa subliniem ca aceasta propunere de initiativa transparenta este o practica standard in cadrul mecanismelor novatoare de realizare a proiectelor, ca parteneriatul sau alianta. In numeroase regiuni din lume beneficiari privati experimentati ca si beneficiari publici favorizeaza aceasta modalitate, dat fiind ca ei apreciaza spiritul de partene­riat si estimeaza ca ea aduce rezultate financiare si economice mai bune decat modelele contractuale traditionale.

Noi estimam ca posibilitatile de ameliorare a transparentei in proiectele de constructii din sectorul public ar putea fi imbunatatite daca beneficiarii publici ar fi mai mult dispusi sa incheie contracte de tip novator.

FIEC si EIC se considera actori legitimi si parteneri esentiali in lupta globala contra coruptiei. Noi cerem organismelor financiare bilaterale europene si internationale sa stabileasca un dialog serios cu industria constructiilor, in scopul identificarii mijloacelor eficace in lupta contra coruptiei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/02/24/araco-prevenirea-coruptiei-in-industria-constructiilor-declaratia-fieceic/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.