Industria constructiilor asigura peste 10% din Produsul Intern Brut al UE si ei i se rezerva majoritatea sedintelor comisiilor tehnice ale Comisiei Europene pentru Standardizare (CEN). FIEC, in calitatea sa de principal membru asociat al CEN si de reprezentant unic al tuturor companiilor din domeniul constructiilor, considera ca procesul de standardizare ar trebui sa fie conceput astfel incat sa fie in avantajul tuturor celor implicati in activitatea acestei ramuri industriale.
In comparatie cu alte domenii, valoarea activelor fixe in domeniul constructiilor este considerabila; de aceea, inovatiile in acest sector trebuie evaluate din punct de vedere al durabilitatii, compatibilitatii si respectarii cerintelor tuturor disciplinelor implicate in utilizarea lor, inainte ca aceste inovatii sa fie supuse procesului de standardizare.
In majoritatea cazurilor, FIEC se opune standardizarii europene in industria constructiilor, fie pentru ca aceasta standardizare se refera la conditii si practici nationale particulare care nu sunt aplicabile la nivelul Uniunii, fie pentru ca, din contra, se refera la conditii prea generale pentru a putea fi aplicate in practica la nivel national.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Standardizarii, in cadrul general al lucrarilor Consiliului de experti ai Comisiei Europene pentru evaluarea Sistemului European de Standardizare (EXPRESS), FIEC doreste sa sublinieze urmatoarele Principii:
Relevanta de piata a standardelor:
• Standardizarea nu reprezinta un scop in sine ci, se presupune ca, raspunde nevoilor pietei; increderea in sistemul de standardizare si in standarde in sine poate fi sustinuta de o atenta selectie a propunerilor pentru noi standarde, pentru a se evita aparitia prea multor standarde; aceasta standardizare excesiva poate cauza confuzie si poate ingreuna procesul de punere in practica pentru cei care trebuie sa le aplice.
Accesul la proces:
• FIEC considera ca standardizarea ar trebui sa fie, pe cat posibil, dictata de nevoile industriei la care se refera; procesul ar trebui sa ia in considerare opinia expertilor in domeniu care detin informatii tehnice specifice de o valoare deosebita.
• Este esential ca standardele sa faca referire la situatii general acceptate si practicate. Standardele care au la baza descoperiri stiintifice recente si care sunt recunoscute sau folosite de un numar redus de indivizi sau organizatii vor crea dificultati de punere in practica pentru ceilalti factori implicati in domeniu.
• Standardele trebuie sa lase loc competitivitatii in cadrul industriei la care se refera la toate nivelurile procesului de aprovizionare si trebuie sa instituie un sistem de reguli echilibrat si transparent, referitor la interactiunea intre diferitele niveluri ale acestui proces.
• Inainte de a adopta noi standarde, CEN ar trebui sa realizeze un studiu de impact referitor la relevanta respectivului proiect si ar trebui sa acorde suficient timp pentru ca toti factorii implicati sa isi exprime punctul de vedere, cu precadere IMM-urile. Pe durata derularii acestui studiu, indiferent de procedura folosita, perioada de timp dedicata consultarii tuturor propunerilor de standarde ar trebui prelungita, astfel incat toti cei vizati sa aiba timp sa isi exprime opinia.
• Standardizarea Europeana are la baza reprezentarea fiecarei tari membre prin delegati nationali. Acestia sunt prezenti la sedintele tehnice ale Comisiei Europene pentru Standardizare (CEN). Delegatii apara interesele nationale. Comisiile Nationale trebuie sa reflecte interesele nationale, punctul de vedere al actionarilor si utilizatorilor implicati. Formularea si adoptarea noilor standarde nu ar trebui sa reflecte numai interesele celor care au o miza financiara pentru adoptarea lor.
• Standardele formulate ca suport pentru legislatie, cum este Directiva referitoare la Produse din domeniul Constructiilor, ar trebui formulate astfel incat sa tina cont cu precadere de metodele de productie si de management al calitatii folosite deja de producatori si IMM-uri. In standard ar trebui incorporate solutii imbunatatite din punct de vedere stiintific si tehnic care sa nu necesite evaluare sau sa necesite evaluari minime (teste, calcule).
• Activitatile organismelor finantate din fonduri publice, care pretind ca reprezinta interesele anumitor actionari, ar trebui sa fie limitate la reprezentarea unui singur set de interese. Este inacceptabil ca organismele finantate din fonduri publice sa pretinda ca reprezinta, spre exemplu, atat interesele producatorilor cat si ale utilizatorilor de produse din domeniul constructiilor, atat timp cat aceste interese sunt, in mod clar, diferite.
• Organismele Nationale de Standardizare, cu ajutorul asociatiilor profesionale sectoriale, detin un rol important in aducerea la cunostinta IMM-urilor a procesului de standardizare si in incurajarea participarii IMM-urilor la Comisiile Nationale.
• Pentru ca standardele sa reprezinte interesele diferitelor societati, finantarea din fonduri publice a cercetarii referitoare la pre-normative si co-normative ar trebui sa permita partilor implicate, cu precadere IMM-urilor, sa colaboreze la realizarea standardizarii.
Utilizarea Standardelor si accesul la Standardele adoptate:
• Standardele sunt adesea redactate astfel incat nu pot fi cu usurinta descifrate de catre IMM-uri care alcatuiesc coloana vertebrala a industriei constructiilor. Daca este posibil, ar trebui ca limbajul folosit pentru redactarea standardelor sa fie simplificat.
• In multe cazuri, ghiduri de aplicare a standardelor adoptate, usor de inteles si cu pret redus de achizitie, pot fi utile celor ce pun in aplicare standardul si pot ajuta la implementarea acestuia.
• Extrase gratuite din standardele adoptate ar trebui sa fie puse la dispozitia celor interesati prin intermediul Organismelor Nationale de Standardizare.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 36
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns