«

»

Cartea tehnica a constructiei: Urmarirea speciala a comportarii constructiilor

Share

(Urmare din nr. 55, decembrie 2009)

Jurnalul evenimentelor

1. Evenimentele care se inscriu in jurnal se codifica cu urmatoarele litere in coloana 2 „categoria evenimentului“ (tabelul 1).

UC: rezultatele verificarilor periodice din cadrul urmaririi curente.

US: rezultatele verificarilor si masu­ratorilor din cadrul urmaririi speciale, in cazul in care implica luarea unor masuri.

M: masuri de interventie in cazul constatarii unor deficiente (repa­ratii, consolidari, demolari etc.).

E: evenimente exceptionale (cutre­mure, inundatii, incendii, ploi torentiale, caderi masive de zapada, prabusiri sau alunecari de teren etc.)

D: procese verbale intocmite de organele de verificare, pe fazele de executie a lucrarilor.

C: rezultatele controlului privind modul de intocmire si de pastrare a cartii tehnice a constructiei.

Evenimentele consemnate in jurnal care au corespondent in acte cuprinse in documentatia de baza se prevad cu trimiteri la dosarul respectiv, mentionan­du-se natura actelor.

 

Interventii in timp asupra constructiei

Interventiile in timp asupra constructiilor au ca scop:

• mentinerea constructiilor la nivelul necesar cerintelor;

• asigurarea functiunilor construc­tiilor, inclusiv prin extinderea sau modi­ficarea functiunilor initiale ca urmare a modernizarii.

Controlul starii constructiilor are ca obiect identificarea degradarilor sau avariilor produse in exploatare, prin verificarea modului cum este intreti­nuta si cum se comporta constructia. Controlul starii constructiilor, in vede­rea planificarii lucrarilor de intretinere si reparatii curente, se va incadra in programul urmaririi comportarii in timp a constructiilor, executandu-se cel putin anual.

Controlul starii constructiilor se executa, de regula, fara intreruperea exploatarii. In cazul in care acest control nu se poate efectua decat prin intreruperea functionarii constructiilor, el se va efectua numai in perioadele planificate de intrerupere (reparatii curente, reparatii capitale) sau ocazi­onale (dupa fenomene naturale sau evenimente locale) si numai pe baza aprobarii forului indreptatit sa ia deci­ziile respective.

1. Lucrari de intretinere

Lucrarile de intretinere sunt determinate de uzura sau degra­darea normala si au ca scop mentinerea starii tehnice a constructiilor. Lucrarile de intretinere constau in efectuarea, periodic, a unor remedieri sau reparari ale partilor vizibile ale elementelor de constructie – finisaje, straturi de uzura, straturi si invelitori de protectie – sau ale instalatiilor si echipamentelor, inclusiv inlocuirea unor piese uzate.

2. Lucrari de reparatii

Lucrarile de reparatii sunt determinate de producerea unor degra­dari importante si au ca scop mentinerea sau imbunatatirea starii tehnice a constructiilor.

Principiile care stau la baza acestor tipuri de lucrari sunt:

• solutiile se stabilesc numai dupa cunoasterea starii tehnice a constructiilor, inclusiv a cauzelor care au produs degradari, iar daca este cazul, ca rezul­tat al expertizarii tehnice (vezi detaliile din nota);

• conditiile de lucru impun o atentie sporita privind asigurarea calitatii lucrarilor.

3. Lucrari de modernizare

Lucrarile de modernizare, inclusiv extinderile, sunt determinate de schimbarea cerintelor fata de constructie sau a functiunilor acesteia si se pot realiza cu mentinerea sau imbunatatirea starii tehnice a constructiilor.

Solutiile vor avea in vedere interdependenta dintre constructie – partea existenta – si lucrarile noi care se vor executa, atat pe ansamblu, cat si local.

 

Postutilizarea constructiilor

Declansarea activitatii din etapa de postutilizare a unei constructii incepe odata cu initierea actiunii pentru desfiintarea acelei constructii.

Aceasta se realizeaza:

• la cererea proprietarului;

• la cererea administratorului constructiei, cu acordul proprietarului;

• la cererea autoritatilor administratiei publice locale, in cazurile in care:

– constructia a fost realizata fara autorizare de construire;

– constructia nu prezinta siguranta in exploatare si nu poate fi reabilitata din acest punct de vedere;

– constructia prezinta pericol pentru mediul inconjurator si nu poate fi reabilitata pentru a se elimina acest pericol; cerintele de sistematizare pentru utilitate publica impun necesitatea desfiintarii constructiei.

Desfasurarea activitatilor si lucra­rilor din etapa de postutilizare a constructiei se efectueaza pe baza unei documentatii tehnice si a unei autori­zatii de desfiintare eli­be­rate de autori­tatile competente, conform legii.

Continutul documentatiei privind urmarirea corespunzatoare a fie­carui amplasament se afla stocat pe suport magnetic, urmand ca la situatia actua­lizata sa se poata apela de la orice terminal din baza de date respectiva.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 48

 

Autor:
ing. Traian Constantin RADAN

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/02/24/cartea-tehnica-a-constructiei-urmarirea-speciala-a-comportarii-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.