Se spune de cand lumea ca orice fiinta la 35 de ani se afla in plenitudinea posibilitatilor de afirmare a capacitatilor profesionale si nu numai.
In aceasta categorie se situeaza si Den Braven, una dintre cele mai cunoscute si cotate firme producatoare de izolanti profesionali, devenita lider mondial in acest domeniu.
Am introdus-o in randul „fiintelor” pentru ca este fara de tagada ceva in viata prin ceea ce a realizat in 35 de ani de activitate. La baza cotei 35 s-a ajuns prin oamenii care au initiat-o si care o conduc, un organism viu, raspandit pe multe meridiane ale lumii. Un rol deosebit in evolutia firmei Den Braven (Olanda) l-a avut si il are Dl. Kees den Braven, proprietarul acestui gigant industrial si comercial.
Sarbatorirea evenimentului legat de cei 35 de ani de la infiintarea Den Braven a avut loc in Romania la Teatrul Odeon din Bucuresti, printr-un remarcabil concert de opera.
Vorbind despre Den Braven, se poate spune ca aceasta firma si-a intarit pozitia de Lider National in Izolanti Profesionali, datorita investitiilor din Romania in productia de spuma poliuretanica si hotmelt, ale carei produse sunt exportate in 29 de tari pe 4 continente.
Den Braven Romania, subsidiara locala a grupului olandez Den Braven, lider mondial in izolanti profesionali, cu o cifra de afaceri de 30,85 milioane de euro, a detinut anul trecut o cota de peste 50% din piata locala a spumelor poliuretanice, principalul produs al companiei, dar si a izolantilor siliconici si acrilici, cu 54,4% pe piata do-it yourself si 56,8% pentru silicon neutral IG Glasseal pe piata industriala, sau a hotmeltului, marca Hottix, cu o cota de piata de peste 60%, in conditiile in care in anul 2009 cererea de materiale pentru constructii, industria geamului termoizolant si finisaje din Romania s-a redus cu 30%-50% fata de anul 2008.
Cresterea totala a vanzarilor de spuma poliuretanica a fost de 15%, reprezentand vanzari cumulate, atat la intern, cat si la export, totalizand 15,4 milioane de euro, pe piata interna, unde compania a castigat peste 200 de clienti noi fata de anul precedent, reusind, in acelasi timp, fidelizarea clientilor vechi, ceea ce a permis ridicarea cotei de piata a companiei pe segmentul business-to-business la 56,5% (fata de 48,5% in 2008), in timp ce, pe segmental do-it yourself, cota de piata s-a marit la 50,5% (comparativ cu 47,5%, in anul precedent).
De asemenea, exporturile de spume poliuretanice au avansat cu 54,4% in volum si cu 43,9% ca valoare, pana la 10,6 milioane de euro, in timp ce exporturile totale ale companiei au crescut cu 33,9 %, la 12,40 milioane de euro.
„Exporturile reprezinta o componenta determinanta in strategia grupului Den Braven, acesta fiind si motivul pentru care, in 2007, a fost deschisa in Romania singura fabrica din sud-estul Europei a grupului. Cresterea cu 33% a vanzarilor la export este semnificativa tinand cont de situatia economica actuala. Anul trecut am intrat pe alte noua piete, exportam acum in 29 de tari si vom continua extinderea si in 2010.
Compania a semnat anul trecut contracte cu peste 200 de clienti noi, ajungand la un portofoliu de 7.715 clienti in Romania, in conditiile in care peste 20% din firmele autohtone din domeniul constructiilor si al tamplariei termoizolante si-au incetat activitatea.
Pentru o perioada de criza aceste rezultate sunt foarte bune, mai ales daca ne raportam la evolutia negativa a sectorului constructiilor. De altfel, puteam sa ne mentinem vanzarile la nivelul celor din 2008, pentru ca aveam comenzi suficiente, insa, din cauza problemelor legate de colectarea banilor, am decis sa ne selectam clientii foarte atent si am renuntat sa livram unor firme in care nu aveam incredere ca pot sa-si achite facturile la timp“, a declarat Adrian State, directorul general al Den Braven Romania, cu prilejul celei de-a 35-a aniversari a existentei lui Den Braven.
Vanzarile totale ale Den Braven Romania au atins in 2009 un nivel de 30,85 milioane de euro, valoare care include si rezultatele filialei din Republica Moldova, in scadere cu 7,75% fata de 2008, cand au fost consemnate vanzari totale de 33,42 milioane euro.
Compania a inregistrat cresteri ale cotelor de piata si pentru celelalte tipuri de produse pe care le comercializeaza in Romania, cum ar fi cazul izolantilor siliconici si acrilici, care au reprezentat anul trecut circa 55% din piata locala de DIY, comparativ cu 45%, in 2009. De asemenea, cota sigilantilor siliconici destinati sectorului business-to-business a avansat cu peste 15%, la 56%, iar cea a hotmelt-ului (sigilant folosit pentru fabricarea ferestrelor cu geam de tip termopan) s-a majorat de la 54% la 63%.
Firma a deschis anul trecut doua filiale noi, la Oradea si Baia Mare, care vor functiona alaturi de celelalte opt puncte de lucru infiintate anterior. Bugetul de investitii pentru 2009 a fost de aproximativ un milion de euro si a fost alocat, in principal, pentru instalarea unei linii de productie a spumei poliuretanice rigide, linie unicat pentru aceasta zona a Europei, pentru finalizarea lucrarilor de investitie din 2008 la hala de productie hotmelt.
Banii din buget au mai fost folositi si pentru deschiderea celor doua sucursale amintite mai inainte precum si pentru achizitia punctului de lucru din Timisoara, pentru care firma a platit chirie pana in acel moment. Valoarea totala a investitiilor Den Braven de la intrarea pe piata romaneasca, in 1997, se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.
Potrivit directorului general al Den Braven Romania, Programul National de Reabilitare Termica a Cladirilor ar trebui sa continue intr-un ritm mai accelerat decat cel din 2009, iar autoritatile locale care coordoneaza acest program ar trebui sa includa in caietele de sarcini si solutii tehnice alternative, care ar putea reduce semnificativ costurile de la bugetele locale.
In acest moment dificil din punct de vedere economic, orice reducere a cheltuielilor este importanta, iar Den Braven are solutii pentru scaderea costurilor proiectelor de reabilitare termica agrementate tehnic, conform legii. Este vorba despre adezivul poliuretanic pentru polistiren Zwaluw care, pe langa faptul ca este de 100 de ori mai usor pe metru patrat decat un adeziv pe baza de ciment ambalat la saci de 25 Kg, este si de circa cinci ori mai ieftin pe metru patrat si de 5 ori mai rapid de pus in opera. Cu toate acestea, in caietele de sarcini sunt introdusi numai adezivi pe baza de ciment ambalati la saci, desi acestia incarca fatadele blocurilor vechi intrate in programul de reabilitare cu de 100 de ori mai multa masa de spaclu pe metru patrat decat adezivul poliuretanic pentru polistiren Zwaluw-Den Braven care permite lipirea a 15 metri patrati de polistiren cu un singur tub incarcat cu 825 ml. Intarirea acestuia se realizeaza in circa o ora, fata de zile in cazul adezivului la spaclu, nemaivorbind de pret si de usurinta punerii lui in opera, ceea ce ar duce la o reducere de 5 ori a costurilor si a rapiditatii efectuarii reabilitarii termice! Produsul este utilizat pe scara larga de firmele de constructii, care il solicita pentru lucrari private, pentru a putea sa-si diminueze costurile de achizitie cu circa 500% (de circa 5 ori mai ieftin pe metru patrat de polistiren lipit) si pentru a executa lucrarile de 5 ori mai rapid (a se vedea costurile cu manopera).
Chiar in conditiile vitrege ale crizei ce s-a abatut si asupra tarii noastre, Den Braven Romania nu a recurs la disponibilizari anul trecut ci, dimpotriva, a angajat inca 45 de persoane, numarul total al acestora ridicandu-se in prezent la 240 si este dispusa sa angajeze in continuare.
Precizam ca Grupul Den Braven, infiintat in anul 1974 in Olanda de Domnul Kees den Braven, detine zece unitati de productie la nivel mondial avand filiale proprii in circa 30 de tari de pe 4 continente, fiind specializat in productia si distributia izolantilor profesionali pentru constructii, industria geamului termoizolant si auto, precum si pentru utilizatori casnici. Societatea are relatii comerciale cu parteneri din peste 100 de tari din intreaga lume. Rezultatele deosebite inregistrate de filiala din Romania au consemnat in perioada 2001-2007 o cifra de afaceri de 85 de milioane de euro si au determinat conducerea grupului sa investeasca in 2007 peste zece milioane de euro intr-o fabrica de spume poliuretanice in Romania, singura de pe piata locala si din Europa de Est. Aceasta cocheta investitie nu poate scapa ochiului niciunui trecator pe vechea sosea Bucuresti-Pitesti.
La aniversarea celor 35 de ani de la infiintarea grupului olandez, a participat in Romania chiar fondatorul si actionarul majoritar al grupului, Kees den Braven, prilej de recunoastere a managementului afacerii din Romania.
La Multi Ani Den Braven!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns