Din studiile facute de specialistii din domeniu, rezulta ca pana in anul 2020 omenirea va avea nevoie de un plus de energie de pana la 59% – 60% fata de momentul actual.
Aceasta crestere se va plia pe situatia in care in viitor energia va fi:
• greu de procurat;
• disponibila in cantitati mici;
• extrem de scumpa.
Iata de ce, in ansamblul dezvoltarii durabile globale, se impune exploatarea si utilizarea resurselor fiecarei tari in parte si apelarea la tehnologii noi, eficiente energetic si nepoluante, care sa contribuie la diminuarea producerii de gaze cu efect de sera. Aceste tehnologii trebuie puse la punct in timpul cel mai scurt pentru a face posibila, treptat, trecerea la noile resurse energetice, reprezentate de energiile regenerabile, ecologice, prietenoase cu mediul inconjurator si intr-un viitor cat mai apropiat posibil sa conduca la obtinerea si mentinerea unei independente energetice.
Sigur, acestea necesita investitii extrem de mari, precum si timp, pentru realizarea si implementarea lor in realitatea concreta.
In acest sens, in tara noastra a fost aplicat un concept germano-suedez de eficienta energetica in constructii, ce are in vedere maximum de confort cu consumuri minime de energie. Conceptul este cunoscut in toata lumea sub denumirea de Casa/cladire pasiva, ca standardul de construire pentru cladiri eficiente energetic.
Avantajele unei cladiri pasive?
Consumuri reduse de combustibili, echivalentul a maximum 1,5 l combustibil lichid sau 1,5 mc gaz pe metrul patrat de suprafata utila, adica echivalentul a 15 KWh.
Necesarul anual de energie a unei cladiri pasive nu trebuie sa depaseasca 15 KWh/mp an.
O cladire pasiva aduce numai avantaje beneficiarilor finali:
• diminuarea cu peste 80% a necesarului de energie;
• o reducere substantiala a gradului de poluare in comparatie cu cladirile clasice existente.
• confort interior excelent la orice ora din zi sau din noapte;
• cheltuieli minimale de intretinere pe toata durata de existenta a acelei cladiri.
Trebuie precizat foarte clar faptul ca pretul de cost al unei cladiri se calculeaza corect tinand seama de cheltuielile de construire propriu-zise si cheltuielile de intretinere a acelei cladiri pentru o perioada de minim 20 – 30 de ani. Facand corect aceasta comparatie intre o cladire pasiva si una in sistem clasic, rezultatul este net in favoarea cladirilor pasive, in care confortul este in permanenta asigurat, deoarece este eficient gandit inca din faza de proiectare si atent controlat in permanenta pe toata perioada de existenta a acelei cladiri.
Sistem de ventilatie controlata cu recuperare de caldura
O caracteristica esentiala a unei cladiri pasive este faptul ca in permanenta exista aer proaspat la temperatura potrivita, in fiecare secunda, asigurat de o instalatie de ventilatie cu recuperare de caldura in procent de minim 60% si mergand pana la 80% – 90%.
In acest fel, oamenii ce isi desfasoara activitatea intr-o cladire pasiva sunt, de fapt, extrem de activi, datorita conditiilor excelente de confort interior asigurate.
Prima casa-locuinta unifamiliala-pasiva a fost realizata in Romania in anul 2004 in satul Burlusi, com. Ciofrangeni, jud. Arges, iar prima cladire pasiva de birouri la Bragadiru, Sos. Alexandriei nr. 292, judetul Ilfov. Aceste doua cladiri pot fi vizitate de catre cei interesati, pentru aceasta fiind organizate si anuntate programe de vizitare pe site-urile respective si in presa: „zilele usilor deschise“ si „zilele internationale ale cladirilor pasive“. Cladirea de birouri din Bragadiru poate fi vizitata si in timpul saptamanii , de luni pana vineri, in timpul programului de lucru al firmei Amvic.
Pentru cei interesati, Institutul pentru Case Pasive, recent infiintat, ofera:
• proiectarea cladirilor pasive;
• cursuri pentru proiectarea cladirilor pasive;
• cursuri pentru constructori de cladiri pasive;
• consultanta si proiectarea de solutii pentru reabilitarea cladirilor existente respectand standardul de cladiri pasive;
• audit energetic al cladirilor existente;
• promovarea conceptului de cladiri pasive in Romania.
Primele realizari de cladiri pasive din Romania au fost prezentate deja la Congresul de cladiri pasive de la Bruxelles – septembrie 2008, si la a 13-a Conferinta Internationala de cladiri pasive de la Frankfurt – aprilie 2009.
Pentru a avansa cat mai curand si intr-un ritm cat mai sustinut pe linia promovarii cladirilor pasive si in tara noastra, institutul recomanda adoptarea cat mai repede cu putinta a standardului de cladiri/case pasive pentru toate constructiile noi, indiferent daca acestea sunt investitii bugetare sau particulare.
• stimularea de catre statul roman a tuturor celor implicati in construirea unei case pasive, incepand de la proiectant (prime in bani), constructor (facilitati pentru activitatea de executie), producatori de materiale de constructii (stimulari materiale si tarife preferentiale la materii prime, utilitati), pana la proprietari (impozite mai mici sau chiar scutire de impozite), care sa recunoasca calitatea net superioara a investitiei pe care acesta a facut-o.
Un astfel de standard este necesar deoarece:
• eficienta energetica reduce costurile legate de energie;
• creste rentabilitatea utilizarii energiei electrice;
• ofera ocupantilor cladirilor confort optim;
• reduce impactul asupra mediului natural.
La nivel de stat, standardul de construire pentru cladiri pasive este important si necesar pentru viitorul energetic al Romaniei. Banii bugetari vor fi in acest fel investiti si nu numai cheltuiti. Cel putin pentru investitiile bugetare in domeniul constructiilor – locuinte sociale, scoli, gradinite, crese, camine, spitale etc., acest lucru devine extrem de interesant prin faptul ca statul, in calitate de proprietar al respectivelor cladiri va fi interesat sa aiba cheltuieli de intretinere a acestora cat mai reduse. In acest fel, se vor elibera fonduri importante bugetare ce vor putea fi folosite in alte domenii, precum cercetare, cultura, invatamant etc.
La ora actuala exista cca 15.000 de cladiri pasive in toata Europa, dintre care cca 8.000 doar pe teritoriul Germaniei.
Listate pe site-ul www.passiv.de sunt 1.302 cladiri pasive (la data de decembrie 2009), majoritatea in tari ca Germania, Austria, Suedia, Norvegia, Finlanda, Franta s.a.
219 dintre cele 1302 listate ca fiind cladiri pasive detin certificatul de cladire pasiva emis de Passivhaus Institut Darmstadt.
Constatam ca in tari in care legislatia ofera efectiv cateva avantaje proprietarilor de cladiri pasive, acestia prefera doar sa detina in mod real o astfel de cladire, recunoscindu-i implicit enormele avantaje.
Dintre cei cca 8.000 de proprietari, 1.302 au ales sa-si listeze realizarile pe un site recunoscut, de specialitate.
Dintre cei 1.302 listati, 219 poseda certificatul de cladire pasiva emis de un institut de specialitate.
Analizand situatia descrisa, rezulta interesul clar de a detine in mod real o cladire pasiva, care sa nu polueze, sa utilizeze cat mai putina energie (iar aceea sa fie pe cat posibil energie obtinuta din surse regenerabile) si care sa aiba costuri minime de intretinere pe toata durata de existenta.
Interesul pentru listarea pe un site de specialitate sau pentru solicitarea si obtinerea unui certificat de cladire pasiva este relativ scazut.
Motivul: lipsa legislatiei adecvate care sa ofere conditii net avantajoase proprietarilor de cladiri pasive, in concordanta cu capacitatea nepoluanta a acestora, in conditiile actuale de schimbari climatice cu consecinte dramatice asupra planetei.
Obiectivele tinta ale Institutului pentru Case Pasive din Romania:
• Concentrare pe actiune;
• Formarea de specialisti locali in toata Romania.
In acest sens, propunem crearea cadrului legislativ care sa promoveze conceptul de casa pasiva ca standard de proiectare si construire atat pentru cladirile noi, cat si pentru cladirile vechi ce trebuie reabilitate termic. In cazul cladirilor existente, este posibil ca acest standard sa nu mai poata fi atins, insa, chiar daca ne apropiem foarte mult de el, este un enorm castig. In incheiere, recomandam ca acest standard de construire sa fie implementat si in tara noastra, in etape, corespunzatoare nivelului de dezvoltare si posibilitatilor materiale, stimuland toata echipa ce a contribuit la crearea respectivei cladiri si evidentiind si popularizand avantajele pe care aceasta le aduce proprietarilor si mediului inconjurator. In acest fel, vom contribui si noi, cu o parte destul de importanta la o dezvoltare durabila, pe criterii ecologice, prin folosirea de energii regenerabile nepoluante, pastrand planeta noastra cat mai verde si mai curata pentru generatiile viitoare.
Sa incepem chiar de astazi sau daca ar fi posibil chiar de ieri!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 52
Autor:
dr. arh. Ruxandra CRUTESCU – director general Institutul pentru Case Pasive
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns