«

»

GIP GRUP: SOS – cosurile de fum de pe platformele industriale si ale centralelor termoenergetice in pericol de prabusire

Share

Inca din anul 2006, Revista Constructiilor a atentionat, printr-o serie de articole, despre grava degradare a cosurilor de fum industriale care deservesc sistemul energetic si industria, pe diverse ramuri de productie.

Specialistii GIP GRUP, care au proiectat, executat si consolidat peste 100 de cosuri cu inaltimi intre 60 m ÷ 350 m, specialisti cu o experienta in domeniu de peste 45 de ani, pot demonstra ca aceste structuri batrane si intens exploatate sunt in mare pericol, putand conduce la un colaps major in sistemul energetic national.

Se pare ca uitam foarte repede tragedia din Haiti si gerurile naprasnice din intreaga Europa, urmate de o serie de furtuni violente. La aceste sarcini majore generate de cutremur, furtuni puternice si diferente mari de tempe­ratura, aceste structuri inalte crapate si corodate se pot prabusi si scoate din functiune un intreg lant energetic.

Nu se pot moderniza sau realiza investitii noi in zona acestor structuri crapate si degradate de peste 20 de ani, fara a le pune in pericol pe cele noi.

Toate aceste semnale au fost preluate in anul 2006 de catre Inspectoratul de Stat in Constructii care, in urma controlului efectuat, a recunoscut ca 341 de cosuri investigate sunt in stare avansata de degradare.

In urma acestor constatari, inca din anul 2000 dar cu precadere dupa 2006, GIP GRUP a intervenit avertizand factorii cu putere de decizie precum Camera Deputatilor, Senatul Romaniei, Guvernul Romaniei si pe Primul Ministru, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Mediului, A.V.A.S. si, nu in ultimul rand, Inspectoratul de Stat in Constructii asupra pericolului pe care il reprezinta degradarea cosurilor de fum industriale, pentru a se lua masuri si a se elabora un „Program national de consolidare, reparare si punere in siguranta a acestor structuri speciale“, prin implicarea ministerelor si a altor organisme guvernamentale din domeniul energiei.

A fost inaintata, de asemenea, la toate organele abilitate, o nota de avertizare a situatiei grave a cosurilor industriale, nota de avertizare semnata de catre profesori specialisti in astfel de structuri, de institute de proiectare si de specialistii GIP GRUP la care, insa, nu s-a primit niciun raspuns.

Deci, pe cale de consecinta, problemele semnalate de GIP GRUP nu reprezinta o noutate. Mai grav este insa ca, asa cum a rezultat pana in prezent, nu se doreste luarea de masuri si nici accesarea de fonduri europene, asa cum s-a solicitat prin scrisoarea GIP GRUP adresata Ministerului Economiei.

Am vrea sa credem ca nu se doreste ca Romania sa ajunga in situatia Turciei, Pakistanului, Iranului, Algeriei s.a., tari in care, din cauza miscarilor seismice si a vanturilor foarte puternice cu aspect de tornada, au fost degradate si scoase din functiune peste 70 de cosuri, ceea ce a condus la oprirea activitatilor economice pe un lant energetic vast, implicit la prabusirea monedelor nationale ale tarilor respective. Problemele din Haiti si/sau Facaeni se pot repeta in multe zone cu riscuri majore de cutremur sau furtuni.

In numerele viitoare vom reveni cu alte aspecte concrete din acest domeniu, vital pentru economia nationala*.

* – GIP GRUP a salvat de la „prabusire“ cosul de fum de H = 200 m de la CET ISALNITA, in conditiile in care toti specialistii s-au pronuntat pentru demolarea acestuia si inchiderea centralei, reusindu-se astfel pastrarea locurilor de munca a peste 2.000 de angajati precum si producerea a 800 MW.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 4



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/02/24/ip-grup-sos-cosurile-de-fum-de-pe-platformele-industriale-si-ale-centralelor-termoenergetice-in-pericol-de-prabusire/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.