«

»

Planseele cu goluri sferice tip Bubble Deck – program experimental

Share

Prin acest program experimental, se urmareste studiul comportarii sub incarcari gravitationale a planseelor din beton cu goluri sferice (tip Bubble Deck), care sa conduca la obtinerea unor informatii utile activitatii de proiectare.

Sfera preocuparilor la care se face referire in continuare ar putea fi extinsa pe masura ce insusirile noului sistem constructiv vor fi mai bine cunoscute de catre proiectanti si investitori.

Cercetarile de laborator urmaresc, cu precadere, modul de comportare a zonei de contact dintre stalpi si placa pentru stabilirea celor mai rationale conditii de armare, in vederea adaptarii normelor de proiectare existente pentru elemente si structuri clasice la conditiile particulare pe care le prezinta noul sistem constructiv.

In ceea ce priveste stadiul actual de cunoastere pe plan international, precizam ca in cadrul unor Institute de Cercetare din Uniunea Europeana se desfasoara numeroase cercetari referitoare la diversele probleme care privesc proiectarea si executia. Drept urmare, au fost elaborate si puse in aplicare ample programe de cercetare-experimentare care au permis elaborarea unor metode de calcul si tehnologii de productie adecvate sistemului.

Importantele avantaje tehnico-economice, ce au rezultat in urma folosirii sistemului Bubble Deck, au stimulat introducerea acestuia in practica pe scara larga. [6]

 

Programul experimental

Cercetarea pe care o initiem are la baza studii experimentale care se vor realiza in laboratoarele Facultatii de Constructii si Instalatii Iasi, catedra B.M.T.O.

Programul isi propune efectuarea unui studiu experimental, referitor la comportarea unui planseu din beton cu goluri sferice, aflat in conditii simil­are de executie si solicitare cu cele existente intr-o constructie reala; acesta presupune realizarea unui element de planseu monolit la scara 1:1, care va fi supus incarcarilor statice gravitationale, in ve­derea cunoasterii  caracteristicilor de deformare, fisurare si cedare. Concluziile rezultate vor servi la definirea mecanismelor de cedare deosebit de utile in formularea unui model matematic adecvat.

Structura presupune realizarea unui element de planseu din beton cu goluri sferice tip Bubble Deck, care reazema pe patru stalpi, iar pentru observarea modului de comportare a zonei de contact dintre stalpi si placa, in vederea stabilirii unor conditii rationale de armare si alcatuire constructiva, este preva­zuta o consola de aproximativ un metru pe intreg perimetrul placii (fig. 1). [1]

Incastrarea stalpilor la nivelul pardoselii se realizeaza prin dispunerea unor grinzi de legatura intre acestia.

Suprafata placii este de 42,51 mp, structura avand un singur nivel, iar inal­timea totala fiind de 1,60 m.

Distantele interax intre stalpi sunt de 5 m pe ambele directii A x A-B si A x 1-2.

Grinzile de legatura si stalpii au sectiunea 40 cm x 40 cm, iar acoperirea cu beton este de 2,5 cm. [4], [5]

Planseul are grosimea de 28 cm si contine sfere din polipropilena de diametru 22,5 cm. Acestea sunt asezate intre plase care formeaza niste module de armatura cu sfere, pentru usurinta in executie. Imbinarea modulelor cu sfere este prevazuta cu armaturi de continui­zare, conform Agrementului Tehnic. [3]

Materiale folosite

A. – beton autocompactant turnat monolit, in planseu, stalpi si grinzi si armaturi PC 52, OB 37, achi­zitionate cu sprijinul d-lui dir. executiv Robert PRELICZ, SC BUILDCORP – PREFABRICATE SI BETON, IASI.

B. –  module Bubble Deck.

Achizitionate cu sprijinul d-lui dir. Daniel JARDA, BUBBLEDECK ROMÂNIA.

Armarile si detaliile de executie au fost puse la punct in urma calculelor realizate intr-un program de calcul automat, unde s-a introdus structura prezentata mai sus, stalpii considerandu-se incastrati la nivelul grinzilor de fundare. In calitate de elemente verticale de rezistenta, stalpii au fost calculati si dimensio­nati la eforturile rezultate din calculul static. [2]

Placa a fost dispusa direct pe cei patru stalpi si va fi incarcata cu o sarcina uniform distribuita realizata prin sistemul de distributie prezentat in figura 2.

Datorita prezentei sferelor in componenta placii, pentru calculul static a rezultat un beton cu o greutate de 1.650 daN/mc.

S-a realizat discretizarea in elemente finite si apoi calcul structurii de unde au rezultat diagrame si harti de tensiune, care sunt redate in figurile 3 si 4.

 

Realizarea modelului experimental

Executia elementului experimental a inceput in luna septembrie 2009. In foto 1 – 6 sunt prezentate o serie de fotografii din timpul executiei.

In tabelul 1 este prezentat modul de organizare a proiectului.

 

Fezabilitatea contributiilor potentiale propuse

Trebuie sa se acorde prioritate proiectarii si executiei, in conformitate cu realizarile recente dobandite prin activitatea practica si cu rezultatele de ultima ora ale cercetarilor in domeniu.

Cercetarile care se vor desfasura in cadrul proiectului raspund obiectivelor majore ale dezvoltarii meto­delor de calcul si a prescriptiilor existente ale planseelor din beton cu goluri sferice. Realizarea obiectivelor propuse implica activitati de documentare, studiu teoretic, cola­borare cu alti parteneri, colectare si prelucrare a rezultatelor obtinute in laborator si chiar in situ.

 

Transfer tehnologic

In ceea ce priveste transferul tehnologic, ar putea exista posibilitatea unei colaborari intre Univer­sitatea Tehnica Gh. Asachi – Iasi  si proiectanti/investitori autohtoni care se ocupa de problematicile mentio­nate in tema de cercetare. Prin intermediul acestor colaborari, se vor putea realiza schimburi de experienta intre personalul UTI si alte  institutii de invatamant, cercetare si proiectare.

 

Concluzii

Realizarea cercetarilor circumscrise proiectului va conduce la rezultate care, valorificate practic, vor avea un impact pozitiv important, sub aspect tehnic, economic si social, concretizat in:

• clarificarea conditiilor de alcatuire care asigura o anumita rigiditate in plan orizontal a placii cu goluri sferice, in baza careia plan­seul este capabil sa preia si sa transmita in mod eficient, solicitarile orizontale (in special cele seismice);

• implicarea in parteneriat a unor colective din unitati de inva­tamant superior va asigura o mai buna sintetizare a rezultatelor obtinute.

 

Bibliografie

1. British Standard „Precast concrete products – Floor plates for floor systems“, BS EN 13747:2005;

2. Design Guide from Bubble Deck – The Biaxial Hollow Deck – The way to new solutions;

3. Agrement Tehnic 007-01/120-2007 – Bubble Deck;

4. EN 1992-1-1:2004 Eurocode 2: Design of Concrete Structures;

5. STAS 10107/1-4, 1990-1992 „Constructii civile, industriale si agricole. Calculul si alcatuirea elementelor structurale din beton, beton armat si beton precomprimat”;

6. www.bubbledeck.com,

    www.bubbledeck.ro.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 44

 

Autori:
drd. ing. Sergiu CALIN, drd. ing. Ciprian ASAVOAIE – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“,
Iasi

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/02/24/planseele-cu-goluri-sferice-tip-bubble-deck-program-experimental/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.