«

»

Reabilitarea monumentului istoric „Cetatea Neamtului“

Share

Antreprenor: Iasicon SA, Iasi

Beneficiar: Consiliul Judetean Neamt

in parteneriat cu Primaria orasului Targu Neamt

Proiectant general: Edilproiect SA, Piatra Neamt

Proiectant de specialitate: Institutul National al Monumentelor Istorice

 

Cetatea Neamtului – monument istoric si de arhitectura – a inceput sa fie degajata si cunoscuta in anul 1939, prin grija Comisiunii Monumentelor Istorice.

• Proiectul, finantat din fonduri europene si nationale, a urmarit restaurarea ansamblului arhitectonic, iluminarea cailor de acces si a monumentului, dar si constructia de cladiri pentru cerintele functionale impuse, amenajarea parcarilor, alimentarea cu apa si canalizarea.

• Tinand seama de numarul mare de martori ai vechilor bolti, plansee, ziduri si scari, s-a procedat la recuperarea volumetrica a mai multor incaperi, prin refacerea zidurilor cu piatra din zona Pipirig si mortar.

• Toate incaperile dintre cele doua turnuri s-au acoperit cu bolti de caramida, peste care a fost turnata o sapa de beton armat care conlucreaza cu zidaria prin intermediul unor agrafe metalice; urmeaza un planseu din profile metalice tip I peste care o placa din tabla de 5 mm sustine o sapa armata si pardoseala din dulapi de stejar.

• In interior, pardoselile au fost realizate la primul nivel din lespezi de piatra asezate pe pat de nisip, iar la nivelul urmator din dulapi de stejar; toate boltile de caramida au fost tencuite cu un mortar istoric var-nisip.

• A fost refacuta tamplaria de epoca si s-au reconstituit ancadramentele artistice din piatra.

• Spatiile recuperate si reintregite astfel vor primi functiuni predominant muzeistice, culturale si turistice.

• Calitatea lucrarilor, profesiona­lismul – in abordarea si rezolvarea tuturor problemelor tehnice de executie – demonstrat de personalul societatii IASICON SA, au introdus Cetatea Neamtului in circuitul turistic national si international.Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/02/24/reabilitarea-monumentului-istoric-cetatea-neamtului/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.