Firma MiTek ofera cele mai complexe si performante echipamente si linii de productie din aceasta industrie.
Echipamentele oferite de MiTek de-a lungul timpului beneficiaza de punerea in functiune, garantie si post garantie de catre specialisti bine pregatiti, avand o experienta bogata in industria sarpantei industrializate.
MiTek este intotdeauna in cautarea celor mai noi tehnologii, oferind afacerii dumneavoastra solutii practice pentru a va usura munca si de a creste profitul.
Industria de fabricare a sarpantelor este intr-o continua schimbare/dezvoltare iar MiTek va continua sa fie pionierul multora din aceste schimbari care ne vor da posibilitatea de a obtine cele mai bune rezultate in aceasta industrie si in Romania.
Placile multicui realizate de MiTek sunt folosite la fermele din lemn pentru sarpantele si plansee industrializate. Aplicarea lor se face prin presare la imbinarea pofilelor.
Placile multicui sunt concepute si realizate intr-un sistem complet din tabla de otel inoxidabil sau otel zincat (275 g Zn/m2).
Placile – conectorii multicui se produc in cinci grupe de clasificare, pe tipuri conceptuale si dimensionale:
• GNA20 – grosime 1 mm; galvanizat 275 g/mp; otel Fe250; cuie de 10 mm;
• T150 – grosime 1,5 mm; galvanizat 275 g/mp; otel Fe250; cuie de 15 mm;
• M16H – grosime 1,5 mm; galvanizat 275 g/mp; otel Fe350; cuie de 20 mm;
• M16S – grosime 1,5 mm; EN 10088-2:2005 1.4404; otel Fe250; cuie de 15 mm;
• M14 – grosime 2 mm; galvanizat 275 g/mp; otel Fe250; cuie de 20 mm.
Sistemele de imbinare prin conectori MiTek permit montarea acestora numai prin procedee mecanice de presare.
Aceste placi sunt furnizate intr-o gama de configuratii ce sunt in mod specific proiectate pentru a asigura o balanta intre densitatea dintilor si rezistenta metalului si difera la fiecare aplicatie.
Placile specializate sunt valabile pentru grinzile cu zabrele de acoperis, grinzile cu zabrele de pardoseala, imbinarea lemnului si scopurile de anti-despicare.
Piesele de legaturA din lemn Pryda
Pryda a avut un rol foarte important in proiectarea si fabricarea pieselor de legatura din lemn, pentru a simplifica constructiile.
Pryda produce acum o gama vasta de elemente diferite de legatura si conexiune din lemn, pentru aplicatiile in constructii si pentru utilizarea industriala generala.
Produsele Pryda, pentru conexiunea lemn pe lemn si a lemnului pe ciment, includ: placile cu cuie, suporturi de grinda, cizme de grinda, piese de legatura legate jos, ancorele de stalp si fixarile exterioare.
Factorii care afecteaza performanta pieselor de legatura din lemn:
1. Forfecare/Extractie;
2. Proiectarea produsului;
3. Tipul de cui;
4. Rezistenta lemnului (Categoria de imbinare);
5. Sistemul Pryda;
6. Explicarea normelor produsului;
7. Categoriile produsului principal si aplicatiile lor.
Piesele de legatura din lemn ofera mai multe avantaje:
Sunt usor de utilizat – nu necesita calificari de tamplarie specializate.
Economisesc timp – sunt usor de fixat.
Imbinarile sunt foarte rezistente.
Cladirile trebuie sa se construiasca astfel incat sa reziste la fortele considerabile care actioneaza asupra lor, de la vanturi puternice pana la ploaie.
Fixarea in cuie oblice poate avea ca rezultat rezistente diferite ale imbinarilor, in functie de indemanarea mesterului care executa fixarea cu cuie.
In cazul in care cuiele sunt fixate intr-un unghi gresit sau nu patrund prin lemn la adancimea corecta, rezistenta imbinarii poate fi mai slaba. Daca lemnul se deterioreaza in timpul fixarii, atunci imbinarea poate sa-si reduca rezistenta. Utilizand cuie de 75 mm x 3,75 mm rezistenta in lemnul masiv este de 1,06 KN, iar in pin de 1,5 KN.
Folosind un dispozitiv multiplu de prindere pentru a realiza aceeasi imbinare, rezulta o valoare proiectata de cel putin 2,5 KN.
Piesele de legatura din lemn asigura rigiditatea si anti-rotatia la imbinare, cand sunt utilizate alternat, pe fiecare parte a lemnului.
De ce sa utilizam piesele din lemn?
Cladirile trebuie construite, pentru a rezista fortelor considerabile de vant puternic si ploaie.
Aceste forte se refera, in general, la:
Sarcina permanenta = sarcini pe termen lung.
Inaltarea vantului = efectul vantului batand de-a lungul unei suprafete formeaza, la viteza ridicata, un gol care incearca sa ridice structura spre cer.
Trebuie realizata o structura foarte rezistenta care sa se opuna fortelor ce tind sa impinga acoperisul in sus. Aceasta structura trebuie sa fie la fel de rezistenta si pentru a tine acoperisul in jos.
(Continuare in numarul viitor)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 60
Autor:
ing. Daniel PASCU – director general SC PASCONMAT CONSTRUCT SRL
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns