«

»

HARSCO: Solutii tehnice profesionale pentru lucrarile de arta ale proiectelor de infrastructura

Share

Incepand cu 2005, societatea Hünnebeck apartine marii corporatii americane cotate la Bursa din SUA, „Harsco Corporation“ din HarrisburgPennsylvania. In anul 2006, „Harsco Corporation“ a inregistrat o cifra de afaceri de 3,4 miliarde USD numai din prestari de servicii in domeniul industrial si din comercializarea de produse. Impreuna cu afiliatele ei „SGB“ (Marea Britanie) si „Patent Construction Systems“ (SUA), grupul Hünnebeck for­meaza Concernul „HARSCO INFRASTRUCTURE“, aflat astazi in plina ascensiune financiara si cu un rol important in domeniul cofrajelor.

 

Romania, prin asezarea sa geografica, reprezinta o zona de intersectie a mai multor magistrale de transport, asigurand legatura intre reteaua de transport comunitara si reteaua de transport a statelor necomunitare vecine din Europa de Est si Asia.

In conditiile in care retelele de transport nu satisfac nevoile economiei actuale, infrastructura rutiera a Romaniei reprezinta o prioritate, fiind mult in urma Europei de Vest. In ultima perioada se fac eforturi pentru a aduce principalele sosele din Romania la nivelul retelei de coridoare europene.

„Harsco Infrastructure Romania“ ocupa un rol important in procesul de executie a proiectelor de infrastructura, furnizand solutii tehnice si suport logistic. Martori sunt multiplele colaborari si relatii comerciale excep­tionale cu puternicele grupuri si companii de constructii implicate in procesul de modernizare a retelei rutiere.

Pentru a exemplifica impactul solutiilor si sistemelor „Harsco Infrastructure Romania“ in dezvoltarea infrastructurii autohtone, prezentam in continuare cateva echipamente utilizate in lucrari de infrastructura.

 

MANTO – Cofrajul masiv pe cadre

Calitate, functionalitate si fle­xibilitate – MANTO indeplineste aceste trei cerinte, fiind unul dintre cele mai des utilizate sisteme de cofraje Hünnebeck.

Grosimea ramei de 14 cm si nervurile de rigidizare dispuse in interiorul acestora confera cofra­jului MANTO o robustete deosebita, care permite, chiar si in conditii de supraetajare, preluarea unei presiuni de 80 KN/m2, rezultata din actiunea betonului proaspat turnat (foto 1).

 

Cofraj special circular

Solutia optima pentru reali­zarea unui cofraj mulat perfect pe orice forma geometrica, este cofrajul special din otel, echipament conceput conform cerintelor din proiect.

Se pot realiza pile sau stalpi circulari de orice diametru, cofrajul special circular metalic fiind format din doua carcase din otel preva­zute cu un dispozitiv de elibe­rare rapida (surub si piulita-fluture). De asemenea, sistemul poate fi combinat cu sistemul clasic Manto, pentru realizarea de diferite elemente cu forme circulare (foto 2).

ID15 – Turnuri de sprijin pe cadre din otel-esafodaje

La nivel mondial, ID 15 a devenit unul dintre cele mai performante sisteme de turnuri de sprijin executate din cadre din otel.

Pentru a construi, in timp record, un turn ID 15 pe directie orizontala este suficient un singur muncitor. Cel mai greu element cantareste cu ceva mai putin de 20 Kg. Dispozitivele de blocare rapide, prevazute constructiv pe cadrele din otel, permit ca montarea, respectiv demontarea turnului ID 15, sa se execute rapid, numai prin aplicarea unei singure lovituri de ciocan (foto 3).

SG – Juguri metalice

Sistemul de juguri metalice SG marca Hünnebeck este destinat pentru a sustine cofrajele necesare la executarea elementelor monolite ale podurilor.

Sistemul SG poate fi utilizat in patru variante constructive diferite, in functie de modul de alcatuire si configurare a elementelor de sus­tinere si a structurii portante a podurilor (foto 4).

 

Load bearing – popi cadru de mare capacitate

Incarcarea maxima admisa pentru un singur pop depinde de inaltimea acestuia si poate sa atinga valoarea de 211 KN.

Sistemul este format din trei dimensiuni de cadre, doua tipuri de capete si un picior baza. Popii cadru load bearing sunt utilizati, de cele mai multe ori, la construirea podurilor, fara intreruperea trafi­cului in zona, acestia permitand sustinerea grinzilor prefabricate pretensio­nate / tensionate (foto 5).

 

CS 240L si CS240H – consola cataratoare

CS 240 este un sistem modular de schela mobila cataratoare, destinat executarii celor mai diversificate lucrari de constructii.

Sistemul poate fi folosit atat ca schela suspendata, cat si drept cofraj catarator pentru preluarea eforturilor de presiune de pe o singura fata a cofrajului si/sau a sarcinilor suplimentare provenite din beton in timpul si imediat dupa betonare (foto 6).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/harsco-solutii-tehnice-profesionale-pentru-lucrarile-de-arta-ale-proiectelor-de-infrastructura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.