«

»

Inchiderea si ecologizarea carierei Slanic Nord, judetul Arges

Share

Antreprenor: Iridex Group Constructii SRL, Bucuresti

Beneficiar: Conversmin SA, Bucuresti

Proiectant: Geoconsulting SRL, Targu Jiu

 

• Perimetrul minier de exploatare Slanic Nord din judetul Arges avea suprafata de cca. 38 ha si o limita de adancime de 165 m. Din decoper­tarea solului pentru exploatarea miniera de suprafata care s-a desfasurat intre anii 1993 si 1995, a rezultat o cantitate mare de steril.

• Dupa incetarea activitatii mini­ere a avut loc o evolutie rapida a fenomenelor negative: degradarea taluzurilor definitive ale microcarierei, alunecarea haldei interioare pe firul de vale adiacent padurii, cu distrugerea a cinci gospodarii si pune­rea in pericol a altor sapte proprietati private.

• Pentru rezolvarea problemelor aparute s-au proiectat si executat lucrari pentru stabilizarea aluneca­rilor de teren, punerea in siguranta, modelarea si ecologizarea zonei.

• IRIDEX GROUP CONSTRUCTII a realizat lucrari de drenaj de adan­cime pentru colectarea apelor din subteran si canale deschise pentru colectarea apelor de suprafata.

• Versantii cu panta abrupta s-au consolidat cu geo-celule umplute cu pamant vegetal si inierbate.

• S-a executat un prism drenant din piatra cu lungimea de 33 m, latimea de 3,5 m si inaltimea de 2 m. In acest mod s-a sectionat alune­carea in zona ei mediana; s-a asi­gurat, astfel, preluarea tuturor apelor de suprafata si dirijarea lor prin drenul principal spre paraul Tiganca.

• In partea aval a prismului drenant s-a realizat un racord de regularizare care asigura evacu­area debitelor paraului in siguranta; acesta este un canal executat din cosuri de gabioane umplute cu piatra pe doua randuri si betonate pe o grosime de 10 cm.

• A fost amenajat prin albia para­ului un drum de acces la drenuri, precum si drumul de acces in zonele invecinate, drum utilizat de locuitorii zonei; drumurile s-au amenajat din pamant armat cu geo-grile si imbra­ca­minte din balast.

• Lucrarile complexe, de buna calitate, realizate de specialistii firmei IRIDEX GROUP CONSTRUCTII pentru inchiderea carierei si ecologizarea suprafetelor afectate de exploatarea miniera, au condus la stabilizarea suprafetelor, la redarea lor circuitului economic si reface­rea factorilor de mediu.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 68

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/inchiderea-si-ecologizarea-carierei-slanic-nord-judetul-arges/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.