«

»

Organizarea si perfectionarea managementului santierului de constructii

Share

Multe intreprinderi din domeniul constructiilor apartinand sectorului privat ajung sa determine condi­tiile de stabilitate care le permit sa fie eficiente in folosirea nivelului managerial, a legilor, normativelor si procedurilor, in situatii invariabile. Dar ce se intampla cand este impusa o noua organizare de santier, un echipament, o schema de mecanizare sau cand o tehnologie noua este adaugata, iar regulile si procedurile nu se aplica? Ierarhia managementului existent este incapabila sa defineasca altceva si este sortita schimbarii. Ce este de facut? Cel mai bun raspuns este: Managementul Santierului de Constructii.

 

Scopul mana­gementului de san­tier este de a planifica, organiza si controla activitatile, astfel incat lucrarea sa poata fi executata si finalizata cat mai bine posibil si la termen, in conditii de maxima siguranta a mun­citorilor, in pofida tuturor riscurilor existente.

Tipurile de organizare si management adoptate pe santierele de constructii depind, evident, de marimea si durata proiectului si de locul de amplasare al acestuia.

Managementul santierului incepe inainte de a se trece la alocarea resurselor si trebuie sa continue pana cand intreaga activitate ia sfarsit. Obiectivul este ca rezultatul final sa fie corespunzator pentru beneficiarul lucrarii si sa nu necesite mai multi bani sau alte resurse decat cele care au fost initial alocate sau prevazute de buget.

Planificarea si controlul trebuie, bineinteles, aplicate la toate acti­vitatile si resursele implicate in proiect. De aceea, managerul de santier trebuie sa fie capabil sa inteleaga modul de lucru al angajatilor si sa aprecieze cat de priceput este fiecare, sa cunoasca metodele lor specifice de lucru, problemele si punctele slabe.

Pentru a ne forma o parere asupra unei organizari eficiente a unui proiect, caracterizata de o buna comunicare manageriala, in figura 1 este prezentata structura de organizare a departamentului pentru reali­zarea managementului de santier. Ceea ce trebuie pentru o buna comunicare la nivel managerial este asigurarea unor cai adecvate de feedback in intreaga firma si dincolo de ea. Acestea permit monitorizarea evolutiei proiectului, raportarea dificultatilor catre conducerea executiva si accesul tuturor participantilor la con­sultanta expertilor de specialitate.

In vederea schimbarii activitatii de constructii si pentru a-si imbu­natati desfasurarea proceselor de executie in conditiile incetinirii ritmului actual, firmele de specialitate trebuie sa-si stabileasca strategii eficiente care sa aiba la baza urmatoarele elemente:

• Implementarea standardelor europene cu raspundere si competenta, in vederea realizarii lucrarilor la un nivel ridicat de calitate, competitiv cu cel european;

• Implementarea tehnologiilor noi de lucru si a echipamentelor performante care sa valorifice superior resursele de materii prime si energetice;

• Planificarea, organizarea si controlul activitatilor unui proces tehnologic, astfel incat lucrarile sa fie finalizate cat mai bine posibil, in pofida tuturor riscurilor existente;

• Punerea in practica a teoriilor privind controlul calitatii, managementul resurselor, mecanizarea, automatizarea si robotizarea lucrarilor;

• Utilizarea de tehnologii si echipamente pentru reciclarea materialelor;

• Schimbarea atitudinii fata de munca.

Realizarea practica a acestor deziderate revine managerilor de santier, care „de la prima citire a proiectului de constructie“ trebuie sa aiba in vedere o serie de cerinte pe etape, astfel incat rezultatul final sa fie multumitor pentru beneficiarul lucrarii, sa se incadreze in termenul promis si sa nu necesite mai multi bani sau alte resurse decat cele care au fost initial alocate sau prevazute.

Deoarece proiectele de constructii implica riscuri si probleme speciale de organizare (adesea necesitand investitii masive de capital si un management riguros al activitatii, al fondurilor financiare si al calitatii), sunt necesare:

1. Cunoasterea profunda a conceptiei si mecanizarii proceselor tehnologice specifice lucrarilor de constructii-montaj, a corelarii parametrilor echipamentelor si tehnolo­giilor de lucru adoptate;

2. Organizarea si managementul santierelor de constructii;

3. Extinderea raspunderii celor interesati de calitate, dincolo de limi­tele constructorului.

Va prezentam, in continuare, cateva aspecte privind locul si rolul managerului de santier in desfa­sura­rea lucrarilor de constructii-montaj. Organizarea manage­men­tului de santier nu difera in esenta de cea a oricarei alte activitati din cadrul unei societati. Datorita faptului ca, in gene­ral, fiecare societate cu activi­tati similare are ideile sale proprii privind modul in care se organizeaza si lucreaza, este foarte probabil sa avem structuri de organizare diferite. Mai mult, diferitele societati pot avea acelasi succes, ceea ce arata ca nu se poate spune ca exista o singura solutie de organizare. In linii mari, structura de organizare a managementului de santier se bazeaza pe activitatile principale din acest domeniu si anume:

• Elaborarea documentatiei teh­no­logice (cu precizarea procedeelor de executie a activitatilor) – pe baza desenelor de executie a obiectului de constructie si a specificatiilor tehnice – care stabileste tehnologiile de lucru si schemele de mecanizare;

• Elaborarea proiectului de organizare de santier pe baza analizei tehnico-economice a documentatiei tehnologice;

• Realizarea obiectivelor (provizorii) de organizare, pe baza de structuri modulare care sa permita montarea si demontarea rapida;

• Aprovizionarea si managementul resurselor (forta de munca, materii prime, echipamente tehnologice, resurse financiare);

• Planificarea si coordonarea lucrarilor de pe santier.

Avand acum o idee asupra mana­gementului de santier, asupra responsabilitatilor si relatiilor de munca in societate, este mai usor sa analizam locul potrivit in structura organizatorica.

Din cele prezentate rezulta ca, in acest moment, constructorii romani trebuie sa se obisnuiasca cu noile forme de organizare – specifice Comunitatii Europene – acordand o atentie deosebita departamentului de constructii si de mecanizare, pentru a face fata competitiei, atat in Romania, cat si oriunde in Europa.

In rezumat, pentru a folosi eficient fondul de timp, dupa adjudecarea contractului lucrarii, construc­torul trebuie sa-si organizeze munca, resursele si instalatiile provizorii.

De asemenea, managementul de san­tier presupune pregatirea documentatiei detaliate pentru realizarea lucrarii, stabilirea metodelor si echipamentelor tehnologice afe­rente, criteriile de asigurare a cali­tatii, politica de siguranta, schemele de organizare si circulatie etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 72

 

Autor:
dr. ing. Marian BADIU – ICECON SA Bucuresti

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/organizarea-si-perfectionarea-managementului-santierului-de-constructii/

1 ping

  1. Miclea Doina a spus:

    Apreciez munca voastra,sunteti profesionisti!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.