«

»

Piata muncii si capitalul uman in constructii

Share

Nu stiu cati dintre dvs., cititorii publicatiei noastre, cunoasteti ca exista si functioneaza agentia „Creare Resurse Umane“, care are in componenta si un compartiment numit „Divizia de Inginerie in Constructii si Consultanta“.

Este si motivul pentru care realizam interviul care urmeaza, avand-o ca partener pe doamna Madalina Toia, persoana care conduce departamentul amintit.

Discutia ni se pare utila mai ales in aceasta perioada neplacuta de criza economica prin care trece si sectorul constructiilor, unde problemele legate de piata fortei de munca detin un loc si un rol primordiale.

 

Reporterul:  Cat de util vi se pare ciclul de articole ce ar urma sa apara in Revista Constructiilor cuprinzand cele mai acute raspunsuri la situatia actuala a fortei de munca din constructii?

Madalina Toia: Ideea mi-a venit cu ceva timp in urma stand de vorba cu unul dintre clientii nostri, care-mi spunea cat de mult l-ar ajuta sa poata gasi informatii noi si sigure privind tot ceea ce inseamna piata muncii in acest domeniu: tendinte salariale pe grupe de meserii sau specializari, propuneri de ingineri cu experienta liberi de proiect sau doritori sa inceapa un proiect nou, specializari in mare voga pe piata constructiilor, ingine­riei si consultantei, exemple de proiecte demarate pentru care se cauta oameni si tot felul de informatii care pot fi de interes, indife­rent de care parte a baricadei va aflati – angajatori sau angajati.

Acum este clar pentru toata lumea ca traversam o perioada economica dificila, in care este foarte bine sa cunosti tendintele pietei, mai ales intr-un domeniu sensibil cum sunt constructiile…

Intr-adevar, lucrurile si-au mai pierdut din avantul anilor trecuti, mai ales in sectorul constructiilor civile.  Sunt insa zone, precum constructia sau consultanta in infrastructura, care isi continua linia ascendenta si care, probabil, vor continua asa datorita Fondului (European) de Coeziune.

Au inceput deja si se preconizeaza si in perioada urmatoare proiecte foarte mari care ating zone cum ar fi infrastructura rutiera, infrastructura de cale ferata, precum si reabilitari zonale pe retele de distributie si alimentari cu apa.

Sectorul reabilitarilor edilitare – executie si, mai ales, consultanta – este, in continuare, unul de mare interes in momentul de fata. Foarte multe companii din domeniul constructiilor incep sa se orienteze spre acest sector. Exista, de asemenea, pe piata un numar destul de mare de ingineri specializati in lucrari edili­tare, care detin atat certificatele cat si experienta necesara abordarii de pozitii cheie (project manageri, ingineri rezidenti sau seniori) in cadrul unor proiecte de anvergura finantate ISPA, BEI, Phare sau Fondul de Coeziune.

Multe din companiile de executie ori consultanta, care pana acum isi concentrau fortele spre constructiile civile sau proiectele de drumuri, incep sa formeze si sa dezvolte departamente specializate in lucrari de mediu, apa sau canalizare.

Chiar in acest moment, spre exemplu, exista pozitii foarte inalte (TL si DTL) in acest sector pe doua proiecte de asistenta tehnica si management, asa ca, daca va intereseaza, nu ezitati sa ma contactati.

Rep.: Concret, la ce se vor referi viitoarele dvs. informatii?

M. T.: Voi incerca in fiecare numar sa ii tin la curent pe cei interesati cu proiectele noi de pe piata construc­tiilor si cu pozitiile si locurile de munca disponibile in cadrul lor.

Mi-ar face mare placere sa mi se comunice de catre cititorii revistei opiniile  lor pentru a putea sa stiu care sunt alte domenii sau informatii care ii intereseaza. In acest mod poate fi imbunatatit continuu formatul rubricii.

In cazul in care randurile de mai sus v-au trezit interesul, astept sa ma contactati prin intermediul revistei sau direct la adresa de mail: mtoia@creare.ro.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 28

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/piata-muncii-si-capitalul-uman-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.