«

»

PREMIER LEADER CONSTRUCT: Avantajele folosirii utilajelor specializate in stabilizarea „in situ“ a pamanturilor coezive si necoezive

Share

Avand in vedere domeniul de activitate al societatii PREMIER LEADER CONSTRUCT, acela de constructii de drumuri, parcari, platforme etc., ne-am confruntat adesea, in timpul discutiilor tehnice purtate cu proiectanti sau cu potentiali beneficiari ai lucrarilor executate de noi, cu o intrebare: „de unde si cum putem obtine reduceri semnificative de costuri in activitatea de stabilizare a terasamentelor?“ urmata, firesc, de o serie de calcule privind costurile materialelor, transportului si a punerii in opera in varianta de constructie clasica si in varianta propusa de noi, adica stabilizarea „in situ“.

 

La o prima vedere, cheltuielile totale se puteau reduce numai prin reducea cheltuielilor de achizitie a materialelor de baza si a cheltuielilor de transport deoarece, in general, optica era „de utilaje terasiere sau de alta natura de care dispune orice constructor de drumuri si platforme care se respecta“.

Aici intervine „lupta“ de a con­vinge interlocutorul privind necesitatea folosirii utilajelor moderne, dedicate stabilizarii „in situ“, renun­tand la metodele clasice folosite in anii `70 – `80.

Bazandu-ne pe experienta personalului nostru, calificat in executia de drumuri si platforme, putem incerca sa facem o comparatie privind avantajele/dezavantajele intre cele doua metode de lucru, cea clasica, cu utilaje folosite mai mult in agricultura si cea moderna, cu utilaje dedicate stabilizarii „in situ“.

Imbunatatirea caracteristicilor solurilor, cu lianti hidraulici, a fost practicata dintotdeauna in activitatea de constructii de drumuri si platforme. In primul rand, suprafata ce urma a fi tratata era necesar a fi pregatita prin operatii de scarificari succesive, astfel incat terenul care urma a fi prelucrat sa fie cat mai afanat. Apoi, se transportau in teren lianti hidraulici – de regula var hidrofil la saci – care se imprastiau pe platforma care urma a fi tratata, intr-o cantitate rezultata din reteta de laborator. De exemplu, la 1.000 mp trebuie imprastiata cantitatea de 14.000 – 14.500 Kg, in functie de reteta din proiect. Cum se realiza aceasta imprastiere? Manual, prin ruperea sacilor si imprastierea lor pe amplasament.

Urmatoarea operatie este aceea de omogenizare a  solului cu liantul hidraulic, operatie care se efectu­eaza prin treceri succesive cu discurile de agricultura, purtate de un tractor, peste suprafata pana cand se „apreciaza” ca omogenitatea este satisfacatoare, realizandu-se totodata si gradul de faramitare al solului. Urmau celelalte operatii de reprofilare si compactare.

 

Dezavantajele acestei metode sunt urmatoarele:

1. Nu se poate doza riguros cantitatea de liant hidraulic pe unitatea de masura (mp sau mc);

2. Nu poate fi pastrata, riguros constanta, adancimea terenului pe care se executa tratamentul, iar gradul de faramitare al solului ramane la latitudinea celor care coordoneaza efectiv activitatea utilajelor.

Aceste doua dezavantaje conduc la o variatie a caracteristicilor fizico-mecanice ale noului sol executat, fiind foarte posibil ca, in urma probelor de laborator specifice pentru terasamente, sa fie nevoie de reveniri asupra suprafetei, fie cu aport de liant hidraulic, fie numai prin rescarificare, rediscuire etc.

Prin asemenea operatii se majo­reaza costurile cu utilajele, carburantii-lubrefiantii, manopera si, mai ales, se anuleaza principalul avantaj al sta­bilizarilor „in situ“, adica redu­cerea timpului de executie.

3. Posibilitatea ca o parte din liantii hidraulici, care sunt sub forma de pulberi, sa se imprastie in atmosfera si sa fie inhalati de catre perso­nalul deservent sau, in cazul lucrarilor aflate in mediul citadin si de catre populatie, ducand la imbolnaviri ale sistemului respirator. Un alt pericol, in cazul lucrarilor aflate in afara mediului citadin, este de a se infesta mediul inconjurator prin compusii chimici care intra in compozitia liantilor hidraulici, contami­nand suprafetele invecinate cu cele necesar a fi prelucrate.

Pentru a combate atat dezavantajele economice expuse mai sus cat si impactul asupra mediului la lucrarile de stabilizare „in situ“ se recomanda folosirea utilajelor mo­derne specializate pentru acest tip de lucrari.

 

SC PREMIER LEADER CONSTRUCT SRL dispune de utilaje specializate pentru stabilizarile „in situ“, anuland dezavantajele enumerate mai sus:

Utilajul purtator este un tractor FENDT 936 cu o putere de 390 CP, dotat cu computer de bord, capabil sa memoreze o serie de constante: viteza de deplasare, turatia la priza de putere, presiunea hidraulica in cilindrii hidraulici ai tirantilor etc.) care, reglate pe un sector experimental executat la inceputul lucrarii, sa ramana aceleasi pe toata peri­oada desfasurarii executiei stabili­zarii „in situ“, evitandu-se posibilitatea ca, din cauza unor erori provocate de masinist sau de profilul solului, sa nu fie respectata reteta sau adan­cimea de reciclare.

Dozatorul de liant hidraulic este un utilaj specializat constand intr-un buncar etans pentru stocarea liantilor hidraulici cu capacitatea de 10 t, montat pe un sasiu auto.

Actionarea sa este hidraulica pentru mecanismul de inchidere / des­chidere al fantei de alimentare cu material, si mecanica – printr-un sistem de reductoare, benzi transportoare si snecuri – pentru dozajul materia­lului. Fortele hidraulice si mecanice provin de la priza de putere si de la instalatia hidraulica a utilajului purtator. Astfel, la executia sectorului de proba se regleaza viteza de mars a tractorului si turatia prizei de putere, pentru a realiza dispersia unei cantitati, dinainte stabilite prin reteta de laborator, de liant hidraulic la unitatea de masura (mp sau mc).

De asemenea, pentru lucrul in spatiile inguste sau langa gurile de vizitare a retelelor de utilitati, exista posibilitatea de a bloca 1/2 din snecul de dispersie, avand, astfel, ca front de lucru numai 1,25 m, reducand cantitatea de liant hidraulic care se poate pierde sau raspandi in atmosfera.

Aparatorile din cauciuc care imbraca snecul de distributie al materialului au rolul de a impiedica imprastierea liantului hidraulic in atmosfera, anulandu-se, astfel, posibilitatea inhalarii acestuia de catre personalul deservent sau a conta­minarii solului, invecinat cu supra­fetele de lucru, cu compusi chimici. In acest fel,  impactul asupra me­diului este considerabil redus.

Reciclatorul, un utilaj de ase­­menea specializat pentru stabili­zarile „in situ“, realizeaza omogenizarea suprafetei care se trateaza, uniform, pe o adancime constanta, pastrand aceasta grosime constanta pe intreaga suprafata, datorita posibilitatii memorarii in computerul de bord al utilajului purtator a fortei hidraulice care actioneaza asupra tirantilor, a turatiei prizei de putere si a vitezei de deplasare. Prin deschiderea/inchiderea capacelor frontale si posterioare se poate mari sau micsora gardul de faramitare a materialului in amestec cu liantul hidraulic.

In functie de densitatea gurilor de vizitare a retelelor de utilitati posibil aflate pe suprafata de prelucrat, a cantitatii de material ce urmeaza a fi distribuita pe unitatea de masura si a adancimii de reciclare a materialului, productivitatea zilnica a utilajelor descrise mai sus poate varia intre 3.000 mp si 5.000 mp, asigurand astfel un ritm sustinut de constructie a drumurilor si platformelor. Este posibila astfel diminuarea costurilor de executie cu pastrarea cerintelor din punct de vedere calitativ al suprafetelor astfel executate si evitarea poluarii me­diului inconjurator cu pulberi si/sau compusi chimici, capabili sa influenteze negativ sanatatea oamenilor si vegetatia.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 70

 

Autor:
ing. Florian ALBU, director general – SC PREMIER LEADER CONSTRUCT SRL

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/premier-leader-construct-avantajele-folosirii-utilajelor-specializate-in-stabilizarea-in-situ-a-pamanturilor-coezive-si-necoezive/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.