«

»

Sistem complet pentru realizare de cladiri pasive. Prima cladire pasiva de birouri din Romania

Share

In ansamblul dezvoltarii globale, omenirea isi pune mari sperante in gasirea unor noi tehnologii de exploatare si utilizare a resurselor fiecarei tari in parte. Este vorba de tehnologii moderne, eficiente si nepoluante, care sa faca posibila trecerea la noi resurse pentru obtinerea si mentinerea independentei energetice.

Pornind de la aceste exigente mondiale, specialistii de la AMVIC s-au axat din anul 1994 pe promovarea in sistemul constructiilor a materialelor de calitate bazate pe deviza: „Suntem prea saraci pentru a ne permite lucruri ieftine“.

 

Pentru a da o valoare cat mai mare banilor investiti, dvs. nu trebuie doar sa-i cheltuiti, ci sa apelati la tehnologii si materiale de ultima gene­ratie tehnica, pentru ca aceste materiale sa nu se uzeze moral, cel putin in urmatorii 10 ani, si sa contribuie la sporirea eficientei energe­tice a cladirilor.

O cladire pasiva inseamna redu­ce­rea cu peste 80% a necesarului de energie, dar si o reducere impor­tanta a poluarii, in comparatie cu cladirile clasice existente.

Asadar, o casa/cladire pasiva ofera pe toata durata de existenta a ei maximum de confort cu consu­muri minime de energie.

 

Avantajele unei cladiri pasive

Consumuri mici de energie – maxi­mum 1,5 l combustibil lichid sau 1,5 mc de gaz pe metrul patrat de suprafata utila – echivalentul a 15 KWh.

Necesarul anual de energie este limitat, prin standardul german, la maximum 15 KWh/mp an.

SC AMVIC SRL – membra a AMVIC GROUP – este o firma romaneasca ce produce la Braga­diru materiale termoizolante: placi din Neopor® si polistiren expandat, de diferite densitati si grosimi, utilizate pentru termosistem la cladirile existente sau la cele noi. De asemenea, sistemul de constructii AMVIC care consta din cofraje termoizolante din Neopor® pentru cladiri de joasa energie si cladiri pasive.

Grupul de firme Amvic ofera un pachet de servicii si materiale de cea mai buna calitate:

• Cofraje termoizolante din Neopor®  pentru cladiri pasive;

• Ferestre, vitraje termoizolante pasive;

• Instalatii de ventilare controlata, cu recuperare de caldura;

• Instalatii solare cu vid;

• Pompe de caldura geotermale;

• Instalatii de incalzire prin pardo­seala;

• Invelitori din tigle metalice + termoizolatie din celuloza ignifugata.

Vorbind despre termoizolatia pentru anveloparea cladirilor, precizam ca placile din Neopor® ignifugate sunt un produs revo­lutionar care:

• reduce costurile pentru incalzire in perioadele friguroase;

• reflecta pana la 75% din radiatiile solare cu unde lungi si, astfel, se reduce temperatura pe timp calduros cu 20 0C;

• preia si disperseaza in masa proprie tensiunile create de variatiile termice, deci nu mai apar fisuri pe fatade;

• are conductivitatea (l) de 0,033 W/mK la densitatea de 15 Kg/m3, asadar, coeficientul de transfer termic este mai scazut cu 20% fata de polistirenul clasic.

Neoporul produs de AMVIC la Bragadiru se livreaza sub forma de placi la dimensiunile standard de 50 cm x 100 cm cu grosimea intre 10 cm si 50 cm si cu densitati cuprinse intre 14 Kg/m3 si 24 Kg/m3 – 26 Kg/m3.

Cofrajele termoizolante pasive din Neopor® se utilizeaza la construirea cladirilor cu inaltimi de P + 10 (12 – 14) nivele (pereti structurali).

Transferul termic al unui perete cu acest tip de cofraje este de 0,11 W/mpK, oferind o termoizolare uniforma pe tot peretele, inclusiv la colturi.

Sistem de construire

Cu cofrajele termoizolante AMVIC din Neopor® se realizeaza intr-un timp scurt cladiri fara punti termice, constituind o solutie rapida, eficienta, solida si economica.

Produs romanesc, recomandat ca solutie reala pentru locuinte sociale de care este atat de mare nevoie, scoli, gradinite, spitale etc., sistemul de construire cu cofraje termoizolante din Neopor® Amvic asigura pe toata durata de existenta a cladirilor costuri extrem de reduse de intretinere (mai ales pentru cla­dirile pasive), siguranta la intemperii, furtuni, uragane si, nu in ultimul rand, un confort interior excelent.

Un alt element important in rea­lizarea caselor pasive il reprezinta ferestrele si vitrajele termoizolante pasive, cu rame din profile PVC ce sunt produse si se pot achizitiona de la S.C. Corina Gealan S.R.L.. Acestea detin marcajul CE si au vitraje termoizolante cu trei foi de geam, din care doua cu LowE, bagheta termica (otel inox) si Kripton intre foile de geam, avand U = 0,5 W/mpK.

Ramele termoizolante au transferul termic U = 0,82 W/mpK.

Sistemul de ventilare controlata cu recuperare de caldura asi­gura in permanenta, intr-o cladire pasiva, un aer proaspat, la tempe­ratura adecvata anotimpului si acti­vitatilor ce se desfasoara in interiorul acestora.

Prin sistemul de prein­calzire, respectiv de preracire a aerului din exterior, trecerea acestuia intr-un sistem subteran de tubulaturi cu stratul interior antimicrobian care contine ioni de argint asigura igie­nizarea aerului care patrunde in cladire. Astfel, pe langa reducerea costu­rilor de energie, nu se econo­misesc doar bani, ci se imbunatateste semnificativ si confortul din interiorul cladirilor.

Lipsa aerului proaspat din cladiri determina aparitia unor stari de ameteala, dureri de cap, si duce la raspandirea de spori si bacterii in aerul ambiant. Din pacate, la noi in tara nu exista cadrul legislativ care sa impuna institutiilor sa fie dotate cu astfel de instalatii de ventilare controlata, cu recuperare de caldura. Asa se face ca, din cauza lipsei aerului proaspat, se creeaza conditii de propagare a virusilor si a bacteriilor care provoaca gripe si alte boli ce ataca sistemul respirator al oamenilor.

Un aspect important este si acela ca o casa pasiva, indiferent de functiune – locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte colective, hoteluri, institutii etc. – presupune utilizarea intr-o masura cat mai mare a ener­giilor regenerabile, nepoluante.

De exemplu, in majo­ritatea cazurilor de cladiri pasive, acestea au prevazuta si o instalatie solara (panouri cu vid) care se utilizeaza pentru:

• incalzirea apei calde menajere si aport la incalzirea prin pardoseala;

• incalzirea apei din piscine;

• incalzirea si preincalzirea aerului din instalatiile de ventilare controlata.

Panourile Heliostar absorb 1.300 KWh/m2/an – 1800 KWh/m2/an (in zona de sud a Romaniei), cu un foarte bun randament termic.

Pompa de caldura geotermala, componenta a unei case pasive, are, la randul ei, in vedere utilizarea ener­giei geotermale ca sursa de energie gratuita si independenta. Aceasta forma de energie se regenereaza permanent in interiorul pamantului.

Alte efecte de retinut sunt: diminu­area considerabila a emisiilor de CO2, economie de energie la incalzire si racire cu pana la 75% iar in combinatie cu o suprafata radianta exista posibilitatea realizarii incalzirii si ra­cirii cu aceeasi tehnica de instalatie.

Sistemul de incalzire prin pardoseala al caselor pasive este ecologic si contribuie la:

• confort termic;

• economisire de energie;

• asigurarea unui climat interior sanatos;

• amenajarea libera a spatiului.

Un rol important din punct de vedere energetic pentru o casa pasiva il au invelitorile din tigla meta­lica ondulata care au o durata lunga de viata si asigura o protectie perfecta a cladirilor. Materia prima pentru aceste invelitori este otelul suedez zincat la cald, avand gro­simea de 0,55 mm, care este protejat cu un strat de pasivitate si un strat primar, peste acestea fiind aplicat stratul de plastisol sau poliester. Cali­tatea exceptionala a materialului, forma, aspectul si culorile recomanda invelitorile atat pentru constructii noi, cat si pentru renovarea oricarui tip de acoperis in conditii de maxima siguranta. De asemenea, se recomanda utilizarea de culori deschise ce nu atrag radiatia solara.

Pentru eliminarea puntilor termice la nivelul acoperisului, se utilizeaza la sarpanta prefabricata termoizolatia cu celuloza ignifugata care asigura uniformitatea si continuitatea stratului termoizolant.

Celuloza ignifugata – thermoflok – este un material pentru termoizolatie din fibre de celuloza ce poate fi folosit pentru termoizolarea acoperi­sului, peretilor exteriori si interiori sau a tavanului, fiind aplicat prin suflare cu presiune.

Materialul termoizolant – celuloza ignifugata – se caracte­rizeaza prin faptul ca termoizoleaza perfect locurile unde se aplica, atat pe durata anotimpului cald, cat si pentru cel rece. Se reduc astfel, conside­rabil costurile pentru incalzire iarna si pentru instalatia de climatizare vara, avand, in plus, o caracte­ristica importanta si anume ca absoarbe si cedeaza umiditatea in procent de pana la 10%.

O alta caracteristica importanta a celulozei ingnifugate este ca pa­trunde pana in cele mai mici spatii, eliminand astfel posibilitatea formarii de punti termice.

Grupul de firme Amvic Bragadiru ofera un pachet de materiale principale necesare construirii, dotarii cu instalatii si finisarii unei cladiri. Elementul de calitate este faptul ca acestea raspund actualelor cerinte de eficienta energetica de pe piata constructiilor si contribuie la o dezvoltare durabila, pe principii ecologice.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 56

 

Autor:
Marin CRUTESCU, director general – AMVIC Bragadiru

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/sistem-complet-pentru-realizare-de-cladiri-pasive-prima-cladire-pasiva-de-birouri-din-romania/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.