«

»

Tehnologii moderne de realizare a structurilor de lemn: Tehnologii si elemente de prindere (II)

Share

(Urmare din numarul anterior)

Factori care afecteaza per­formanta pieselor de legatura a lemnului

1) Proiectarea produsului

Uneori, chiar modificari usoare in proiectarea produsului pot avea ca rezultat o performanta foarte diferita.

Pentru a fi de cea mai buna calitate, piesele de legatura din lemn trebuie sa fie corect proiectate.

2) Rezistenta otelului

Un producator poate economisi cantitati considerabile in ceea ce priveste costul materiilor prime, prin folosirea otelurilor in panta sau a deseurilor de otel.

Pryda a utilizat, in mod traditi­onal, otel la fabricarea produselor sale. Recent, a introdus in fabricatie o noua categorie structurala, superioara, de otel.

3) Cuiele – Cea mai comuna greseala este aceea de a utiliza cuie galvanizate. Cuiul cel mai des folosit este mai scurt si mai fin decat cuiul Pryda si nu are puterea de lipire a cuielor noastre.

Manerul cu diametrul mai mic se poate misca mai usor sub sarcina, ceea ce ar putea duce in final la un esec. Cuiele Pryda au dimensiunile de 30 mm x 3,15 mm. In mod normal, cuiele au dimensiunea de 25 mm x 2,8 mm.

4) Fixarea corecta – Pentru a functiona la sarcina lor nominala, o piesa de legatura trebuie sa fie corect fixata iar cuiele sa fie in planul de forfecare si nu in extractie.

5) Categoria lemnului – Diferitele categorii de lemn pot avea densitati diferite; rezulta lemne mai grele cu o rezistenta mai mare la extractia cuiului.

Categoria lemnului se refera la capacitatea de fixare a bridei.

Starea Calculului la Limita se refera la cantitatea ultimei capacitati care poate fi sustinuta de placa la imbinarea lemnului.

Pryda a dezvoltat o ramura extinsa de programe care ajuta la utilizarea sistemelor si produselor de fabricatie ale companiei.

Una din trasaturile programului Pryda este simplitatea cu care poate fi folosit – cu o minima pregatire – pentru a fi pus in functiune.

 

Sistemul BMF

In continuare facem o descri­ere a programului standard al proce­deelor elementelor de legatura BMF din tabla de otel zincata prin imersiune, eventual din otel inoxidabil.

Cu elementele de legatura BMF este posibil sa se inlocuiasca convenabil modurile traditionale de imbinare a constructiilor din lemn. Prin respectarea tuturor principiilor, cu ajutorul acestor mijloace, obtinem imbinari usor de executat si solide.

Pentru fixarea elementelor BMF sunt prevazute cuie inelare speciale care, datorita adaptarii in „forma inelara“, asigura o mare rezistenta la tractiune.

Capacitatea de incarcare a imbinarilor executate cu produsele BMF trebuie sa fie dovedita prin calcul si, de aceea, este necesar sa se aiba in vedere capacitatea de incarcare a produsului, pe care o gasiti in Catalogul BMF.

Valorile mentionate in acest catalog pot fi utilizate direct, daca incarcarea a fost stabilita prin modalitatea corespunzatoare.

 

Solicitarea lemnului prin tractiune transversala

In unele cazuri este necesar ca imbinarea executata cu ajutorul produsului BMF sa fie judecata si cu privire la fortele care se deplaseaza in cherestea, perpendicular pe fibra.

 

Conectori POSI-STRUT

Sunt conectori din profile de otel cu cuie la capete. Se folosesc la fa­bricarea planseelor/grinzilor de pardoseala, prin presarea lor in profilele din lemn. Astfel, se obtin elemente care asigura o mai buna rezistenta a imbinarilor si o mai buna comportare in timp a intregii structuri.

Conectorii Posi-Joist ofera posibilitatea de a fabrica grinzi cu deschideri mai mari decat cele rea­lizate traditional. Grinzile fabricate cu conec­tori Posi-Joist sunt compe­titive cu cele realizate din otel sau beton armat. Totodata, se obtine o economie insemnata de materie prima.

Deschiderile mari, libere, obtinute cu aceste grinzi, ofera constructorilor avantaje semnificative: sim­plifica opera­tiile de montare a insta­latiilor sanitare, electrice, de aer conditionat etc., reducand costurile si timpul de construire.

Conector Top2 – Placa multicui – Ambele fete

Dublarea fermelor pentru sar­pante – asamblare foarte rigida reali­zata in fabrica.

Ranforsare de componente – asamblare sandwich invizibila.

Paletii – fixarea fara cuie a componentelor, anti derapant.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 46

 

Autor:
ing. Daniel PASCU – director general SC PASCONMAT CONSTRUCT SRL



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/tehnologii-moderne-de-realizare-a-structurilor-de-lemn-tehnologii-si-elemente-de-prindere-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.