«

»

ARACO: Industria europeana a constructiilor denunta concurenta neloiala a intreprinderilor de stat din terte tari

Share

Din toamna trecuta, FIEC si omologul sau, insarcinat cu apararea intereselor internationale ale intreprinderilor de constructii (EIC), incearca sa avertizeze institutiile europene asupra con­curentei neloiale din partea intreprinderilor de stat din terte tari, in cadrul procedurilor de achi­zitii publice pe piata europeana.

 

„Intreprinderile de stat din unele tari nu respecta aceleasi constrangeri ca intreprinderile private in ceea ce priveste pretul si riscurile. Este inacceptabil ca asemenea practici sa fie autorizate pe piata unica a Uniunii Europene, in special pentru lucrarile de constructii finantate de Banca Euro­peana de Investitii.

In timp ce intreprinderile europene fac eforturi substan­tiale, financiare si umane, pentru a prezenta oferte, cu respectarea stricta a legislatiei UE, ofertele intreprinde­rilor de stat nu prezinta nicio garantie de respectare a stan­dardelor europene in materie sociala si de mediu“, a declarat domnul Philippe Van der Mersch in numele FIEC, in cadrul unei audieri asupra politicii europene privind achizitiile publice, organizata in ianuarie a.c. de Comisia pentru piata interna a Parlamentului European.

Iata un exemplu: in luna septembrie 2009, Guvernul polonez a semnat un contract cu o firma de stat din China, China Overseas Engineering Group, pentru construirea a doua segmente de autostrada, infrastruc­tura destinata sa pregateasca Polonia pentru gazduirea campionatului european de fotbal din 2012. Industria Europeana a Constructiilor denunta castigarea licitatiilor cu oferte anormal de scazute, de catre compania chineza.

In documentele transmise institutiilor europene, FIEC si EIC explica faptul ca pentru una din ofer­tele firmei chineze sunt acoperite numai 26,7% din costuri (estimate de catre autoritatea contractan­ta) fiind cu aproximativ 60 milioane euro mai mica decat urmatoarea oferta cu pretul cel mai mic. Consideram ca „oferte cu 30% mai scazute decat cea mai buna oferta a intreprinderilor europene sunt imposibile, daca se respecta legislatia UE“.

In acest sens, domnul Philippe Van der Mersch a cerut autoritatilor contractante sa verifice in detaliu aces­te oferte si „sa le respinga, daca justificarea pretului scazut nu este convingatoare“.

Conform legislatiei europene, autoritatile poloneze au cerut companiei de stat chineze sa explice cum au ajuns la un pret atat de scazut, iar China Overseas Engineering Group raspunde: punerea imediata la dispozitie a sumei de 100 milioane dolari de catre partenerul majoritar pentru achizitia de materiale; absenta obligatiei de a contracta un credit asigurator sau de a plati dobanzi europene scumpe; limitarea personalului administrativ si detasarea de personal chinez in Polonia care va costa considerabil mai putin – respectand totusi regulile europene si nationale in vigoare.

Expertii nostri ne spun ca este imposibil sa furnizeze aceste servicii la acel pret“, asigura directorul general al FIEC, domnul Ulrich Paetzold, adaugand ca autoritatea contrac­tanta poloneza, conform regulilor de competitie ale UE, ar fi trebuit sa respinga oferta in care este inclus un ajutor de stat de 100 milioane dolari.

Ce este de facut in asemenea situatii? Nu mare lucru: autoritatea contractanta in chestiune a respectat procedurile, conform avizului Comisiei Europene, recunoaste FIEC, careia i se reproseaza procese de intentie. Dl. Paetzold evoca, printre posibilele piste de reforma, imbunatatirea analizei ofertelor anormal de scazute, continute in Directivele EU pentru achizitii pu­blice, ca si caile de recurs la dispozitia intreprinderilor care se considera lezate.

Noi nu dorim inchiderea pietei“, asigura el: intreprinderile din terte tari sunt binevenite cu conditia sa respecte regulile la care sunt supuse omoloagele lor europene.

Legislatia europeana a creat o piata interna deschisa, dar ea nu apara de concurenta neloiala si de dumpingul social si de mediu al acestor intreprinderi de stat. FIEC este convinsa ca principiul reciprocitatii trebuie respectat, in caz contrar UE ar trebui sa supuna intreprinderile din terte tari acelorasi conditii impuse de aceste tari intreprinderilor europene; adica, sa stabi­leasca restrictii privind accesul la lucrarii publice europene pentru a determina tarile terte sa-si deschida propriile piete“, precizeaza domnul Van der Mersch.

Pe de alta parte, dl. Paetzold vede in atitudinea Poloniei o slabire a pozitiei europene, in momentul in care UE negociaza cu partenerii internationali revizuirea „Acordului privind pietele pu­blice in cadrul Organizatiei mondiale a comertului“, acord in curs de negociere – printre altii – si cu China.

Sustinerea financiara a BEI pentru lucrarile mari de infrastructura ar mai trebui acordata atunci cand intreprinderea desemnata beneficiaza de un sprijin public al unei terte tari care nu se supune regulilor europene privind ajutoarele de stat? s-a intrebat, de asemenea, dl. Paetzold. (Agence Europe 4/2/2010)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 58 – aprilie 2010, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/04/24/araco-industria-europeana-a-constructiilor-denunta-concurenta-neloiala-a-intreprinderilor-de-stat-din-terte-tari/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.