In numarul din ianuarie – februarie 2010 al Revistei Constructiilor am prezentat lista celor 26 de indicatoare de norme de deviz care au fost aprobate de MLPAT in perioada 1992 – 2007. De asemenea, am precizat si faptul ca acestea fac parte din seria celor 47 indicatoare de norme de deviz elaborate de C.O.C.C. in perioada 1981 – 1983, cu exceptia indicatoarelor RpIz – reparatii pentru izolatii, elaborate in anul 1992.
Cele 26 de indicatoare de norme de deviz acopera gama cea mai importanta a lucrarilor de constructii-montaj care se realizeaza (mai corect se realizau) in tara noastra. Din aceasta cauza indicatoarele respective au fost temeinic analizate de un colectiv de avizare complex si, numai dupa avizare, au fost puse la dispozitia utilizatorilor.
Este evident ca, in conditiile economiei de piata, folosirea acestora este orientativa, dar exista pe piata constructiilor o baza temeinica de comparatie a utilizarii lor in conditii diverse.
Explozia materialelor si tehnologiilor folosite in activitatea de constructii si instalatii pune intotdeauna problema actualizarii indicatoarelor de norme de deviz cu norme si consumuri de resurse in concordanta cu evolutia acestora, dar intr-un cadru organizat si abilitat legal. De asemenea, se poate lua in discutie si modificarea unor consumuri de resurse, in urma unor solicitari justificate din teritoriu de la beneficiari sau antreprenori de constructii-montaj.
Toate aceste elemente arata clar de ce nu oricine poate sa puna pe piata constructiilor din Romania (prin asimilare nici in alte tari) norme de consum neverificate intr-un cadru legal de specialisti si utilizatori. Ne exprimam si cu acest prilej opinia ca societatea noastra, care este beneficiara unui bogat bagaj de informatii, a unei baze de date complexe, avand si o vasta experienta, este indreptatita sa continue o activitate de peste 25 ani in acest domeniu. In acelasi timp, evident ca putem sa avem schimburi de idei, pareri, sugestii si de la alti colegi care „incearca“, in domeniul elaborarii de norme de consum, sa aiba initiative dar, din pacate, fara o fundamentare reala si, mai ales, cu un profesionalism, deseori, indoielnic.
Dintre indicatoarele de norme de deviz seria 1981/1983 revizuite si completate cu materiale si tehnologii noi, indicatorul „C“ – pentru lucrari de constructii administrative, social-culturale, rezidentiale si industriale a suferit doua revizuiri in cursul anului 1998 si respectiv 2007/2008, iar editarea lor s-a facut in urma avizarilor oficiale si prin consultarea specialistilor in domeniu.
Ultima Editie – din anii 2007/2008 – cuprinde o noua abordare a unor principii care au stat la baza elaborarii primei editii din anii 1981/1983, din care prezentam spre exemplificare cateva aspecte:
a) Tinand cont ca in prezent prepararea betonului sau a mortarului se realizeaza centralizat – industrializat, in statii speciale cu dotari adecvate, a dus, conceptual, la renuntarea articolelor de preparare a acestora pe santier. Pentru beton, in special, este importanta aceasta abordare, atat tehnic cat si calitativ, buletinele de analiza de la statiile de preparare fiind determinante. Pentru mortare, industrializarea este, de asemenea, decisiva, tehnologiile de preparare cu adezivi speciali in functie de conditiile tehnologice impuse prin proiecte au determinat aceasta abordare.
Totusi, pentru a fi acoperite toate situatiile din santier, s-a mentinut in indicatorul „C“ si o varianta de preparare locala a acestora.
b) Aceeasi abordare este si in cazul armaturilor de fier beton.
c) Se prezinta norme de montaj pentru cofraje moderne de tip DOKA, PERI, MEVA, renuntandu-se la unele norme vechi, neperformante, pentru unele tipuri de cofraje.
d) Compartimentarile interioare si exterioare sunt tratate special, insistandu-se pe norme pentru caramizi de tip POROTHERM sau similar, consumurile pentru aceste tehnologii au fost modificate atat in urma normarii lor corecte, cat si dupa folosirea lor la unele tipuri de lucrari de investitii realizate in ultima perioada de timp.
e) Forta de munca necesara realizarii normelor – deci a unor tipuri de lucrari – este prezentata global, in ore, defalcarea pe meserii de diverse categorii facandu-se optional de catre antreprenori, la nivel de complexitate a lucrarii, respectandu-se normele de calitate.
f) Volumul IV – lista de materiale si utilaje cuprinse in norme – a fost restructurata. Actualmente, cuprinde 75 de grupe de materiale si o lista de utilaje, materialele fiind codificate in conformitate cu standardele internationale.
g) Normele de consum de resurse sunt norme medii si pot cuprinde, in cadrul unui articol, variante de norme de baza cu consumuri corespunzatoare unor situatii tehnologice precise. Normele de baza pot avea corectii pentru situatii diferite.
Urmatoarele articole pe aceasta tema vor fi publicate in Revista Constructiilor cu detalierea analizei indicatoarelor „C“ si „RPC“. (Continuare in numarul viitor)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 58 – aprilie 2010, pag. 14
Autor:
ing. Mihai-Dan Popescu – director COCC Soft Construct
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns