(Urmare din numarul anterior)
Grinzile cu zabrele asamblate cu cuie si imbinarile pot fi proiectate utilizand metodele si criteriile furnizate de MiTek, in stransa corelare cu standardele din Romania.
Desenele tehnice si datele ar trebui sa specifice dimensiunile si categoriile componentei, dimensiunile piesei de legatura asamblata cu cuie, localizarile si orientarile de la fiecare imbinare si curbarea sau sageata liniara a grinzii cu zabrele, daca aceasta este solicitata. Acolo unde suprafata de contact a piesei de legatura va fi efectiva, detaliile de taiere a grinzii cu zabrele trebuie sa fie definite.
Detaliile de imbinare, incluzand taieturile talpii si ale inimii de grinda, dimensiunea placii de legatura, localizarea si orientarea, in caz ca nu sunt detaliate pe desenele tehnice, vor trebui specificate pe produsele care pot folosi MiTek20/20, Data TRUSS & Roof FAB.
Pentru ca toate acestea sa devina efective trebuie promovate, ca varianta alternativa, cursuri de instruire care au la baza programe specifice de calcul si productie.
LEMNUL
Toate categoriile de lemn utilizate pentru grinzile cu zabrele trebuie verificate vizual sau mecanic.
Rezistenta, gradul si dimensiunea fiecarei componente a grinzii cu zabrele vor fi in concordanta cu proiectele sau desenele tehnice de tip MiTek Software sau echivalent, sau vor fi la un grad de rezistenta mai mare.
Componentele de lemn nu trebuie sa fie inlocuite cu lemnul cu rezistenta mai mare. In caz ca se intampla acest lucru, suprafata de contact a pieselor de legatura asamblate cu cuie, in interiorul celorlalte componente, va fi redusa.
Lemnul trebuie sa aiba cel putin dimensiunea nominala specificata, mai mica decat orice alta dimensiune inferioara specificata de catre proiectant. In niciun caz diferenta in grosime a oricareia dintre cele doua componente dintr-o imbinare nu trebuie sa depaseasca 1,5 mm.
Fibra inclinata ar trebui evitata in grinzile cu zabrele fabricate din lemn verde, in special in panoul talpii superioare al grinzilor cu zabrele de fronton, adiacente la imbinarea piciorului amonte.
Grinzile cu zabrele fabricate utilizand „maduva inclusa“ a pinului vor fi proiectate astfel incat sa fie admisa capacitatea de forfecare redusa a dintilor acestui lemn.
Sub piesele de legatura asamblate cu cuie vor fi evitate nodurile libere. Nodurile stranse sunt permise la imbinari, avand in vedere ca ele corespund cu gradarea structurala, relevanta pentru categoria de lemn specificata.
Acolo unde intr-o talpa a grinzii cu zabrele este prezent un arc semnificativ, componenta ar trebui taiata astfel incat arcul sa se conformeze cel mai bine cu curbura stabilita in interiorul grinzii.
FABRICATIA
Grinzile cu zabrele vor fi fabricate pe dispozitive aprobate de MiTek si de catre Autoritatiile competente din Romania, dispozitive capabile sa asigure uniformitate formei grinzii.
Echipamentul de presare trebuie sa fie capabil sa preseze piesele de legatura in lemn astfel incat sa nu se distruga nici piesa de legatura, nici lemnul.
Piesele de legatura asamblate cu cuie trebuie presate in fabrica, astfel incat suma locurilor goale de pe fiecare parte a imbinarii sa nu depaseasca 1,5 mm. Gaura maxima dintre doua componente adiacente intr-o imbinare este de 2 mm.
Grinzile cu zabrele vor fi imbinate cap la cap, in pachete de cate cinci sau chiar mai multe, pentru a imbunatati stabilitatea in timpul prelucrarii. Ambalarea sau alta protectie potrivita ar trebui utilizata sub bare, pentru a evita deteriorarea componentelor exterioare.
Grinzile cu zabrele trebuie sa fie prelucrate intotdeauna pentru a evita indoirea laterala excesiva. Orice grinda cu zabrele, care atrage asupra sa o asemenea indoire, ar trebui respinsa. Producatorul trebuie sa eticheteze foarte clar fiecare grinda cu zabrele, indicand „marca sa de fabricatie“ si sa identifice punctele interioare de sustinere, daca acestea se potrivesc. Curbura, dupa cum este specificat de catre proiectant, va fi dobandita cu o toleranta maxima de 3 mm.
Acolo unde sunt cerute curburi mari (de exemplu 15 mm sau mai mult) este responsabilitatea proiectantului sa se asigure ca o asemenea arcuire nu va crea dificultati pentru categoriile de finisare sau nu vor produce deteriorarea materialului de placare. In schimb, proiectarile speciale, cu suporturi interioare, ar trebui considerate un mijloc de reducere a curburii.
Toate curburile, indicate pentru lemnul verde, presupun un continut de umiditate al lemnului de aproximativ 70% si, prin urmare, un factor de variatie continua, lenta, pe durate mari, a eforturilor unitare si a deformarii materialelor supuse unor solicitari continue. Pentru continuturile de umiditate directe, fata de conditia de uscare de aproximativ 15%, ar trebui realizata corespunzator o reducere in curbura care se aplica pentru lemnul verde si respectiv uscat.
Pentru grinzile cu zabrele fabricate din lemn verde si care sustin acoperisurile cu platforma metalica, recomandarile indicate in programul de proiectare MiTek pot fi supraevaluate. Contractiile talpii superioare pot fi efectiv retinute prin tehnicile de fixare moderne si prin utilizarea lungimilor de foi continue. Din moment ce, cea mai mare parte a curburii grinzii cu zabrele calculata este cauzata de reducerea lungimii talpii superioare, curburile recomandate pot fi reduse, in astfel de cazuri, cu aproximativ 50%. Pentru foile de acoperis, incluzand material bine fixat si continuu, acolo unde panta acoperisului este cea care favorizeaza actiunea de arcuire sau umplere, ar trebui sa se ia in considerare chiar si reducerea suplimentara a curburii recomandate.
ORDONAREA GRINZILOR CU ZABRELE
Toate detaliile relevante, incluzand planurile de constructie, specificatiile si incarcarile, trebuie prevazute de catre fabricantul grinzii cu zabrele inainte de ordonarea grinzilor. Aceasta determina ca sistemul grinzii cu zabrele de acoperis sa fie proiectat, fabricat si instalat, pentru a fi in concordanta cu cerintele lucrului specific.
Sarcina data de presiunea vantului este un factor important in proiectarea si performanta grinzilor cu zabrele de acoperis. Efectul vantului pe un acoperis este predominant la crearea fortei de ridicare. Gradul de sectiune variaza in functie de viteza nominala a vantului, de panta de acoperis, de forma constructiei si a acoperisului, de materialul acoperisului, precum si de gradul de ventilare la coame si stresini.
Perioada de revenire medie este dependenta de tipul de constructie, (de exemplu ferma, locuinta sau spital). In mod normal, o revenire de 50 de ani poate fi utilizata pentru locuinta.
Locatia geografica trebuie, de asemenea, avuta in vedere si, mai ales, unele zone predispuse la aparitia ciclonilor care necesita o analiza speciala. Nu trebuie neglijat faptul ca si la noi au aparut posibile zone ciclonice.
Grinzile cu zabrele trebuie proiectate pentru incarcari normale de acoperis, tavan si presiunea vantului. Incarcarea suplimentara care apare la unitatile solare, la rezervoarele cu apa calda, la climatizarea aerului etc. necesita analize speciale. Cadrele de lemn si elementele de sustinere ale grinzilor cu zabrele trebuie proiectate pentru incarcari corecte de acoperis.
In cazul peretilor interiori care nu sunt portanti, grinzile cu zabrele trebuie proiectate, in general, pentru a descarca pe peretele exterior. Acolo unde este necesar sa se utilizeze peretii interiori ca pereti portanti, acestia se vor mentiona clar pe aranjamentele din planse. Se va asigura, de asemenea, in mod special, o corelare cu nodurile de la talpa inferioara, astfel incat reazemul sa fie in nod.
Pentru mediile inconjuratoare in care atmosfera poate favoriza coroziunea – cum ar fi unele tipuri de constructii industriale si agricole sau constructiile de langa mare supuse la influenta apei sarate – ar trebui avuta in vedere utilizarea placilor de legatura din otel inoxidabil, cu o grosime mai mare (1,2 mm – 1,6 mm).
Grinzile cu zabrele trebuie proiectate pentru incarcarea specifica, geometria si conditiile de sustinere. In niciun caz grinda cu zabrele din lemn nu trebuie taiata, indepartata sau modificata, fara aprobarea fabricantului sau proiectantului.
TRANSPORTUL SI DEPOZITAREA
In timpul transportului, grinzile cu zabrele ar trebui sustinute complet, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical. Cand sunt legate trebuie avut grija sa nu se deterioreze talpile sau inimile de grinda.
La livrarea pe santier, grinzile cu zabrele trebuie controlate de catre constructor sau reprezentantul sau. Orice lipsuri sau deteriorari trebuie raportate, imediat, fabricantului. Grinzile cu zabrele deteriorate nu trebuie sa fie reparate pe santier fara aprobarea anterioara a fabricantului.
In cazul in care grinzile cu zabrele se depoziteaza pe santier un timp mai indelungat, inainte de utilizare trebuie realizata o pregatire adecvata pentru a le proteja impotriva efectelor vremii.
La depozitare trebuie evitate invelitorile umede. In plus, invelitorile trebuie sa permita circulatia libera a aerului printre grinzi.
La depozitarea pe santier, grinzile cu zabrele trebuie asezate pe blocheti din lemn pentru a nu se apropia de pamant si intr-o pozitie plana, pentru a evita deformarea.
MONTAJUL
La ridicarea pe pozitia de montare, trebuie avut grija sa nu se deterioreze imbinarile si lemnul. Acolo unde deschiderea depaseste 9 m, trebuie utilizate barele de sustinere cu legarea la punctul panoului. Nu se va ridica niciodata numai de imbinarea varfului.
Grinzile cu zabrele pot fi, de asemenea, plasate pe placile superioare, prin tragerea lor in sus, intinse la 3 m, luandu-se aceleasi precautii ca cele de mai sus.
Se va avea grija ca grinzile cu zabrele sa nu fie distorsionate sau sa se indoaie sub greutatea proprie intre suporturi.
Metoda recomandata de ridicare a grinzilor cu zabrele depinde de mai multi factori, intre care lungimea si forma acestora. In general, se va suspenda grinda cu zabrele de la punctele panoului talpii superioare, dupa cum este indicat in figurile 1-6. Sustinerile trebuie asezate la distanta egala de linia de centru a grinzii cu zabrele si la o lungime de aproximativ 1/3 pana la 1/2.
Unghiul dintre sufele de prindere trebuie sa fie de 600 sau mai mic. Acolo unde deschiderile grinzii cu zabrele sunt mai mari de 9.000 mm este necesar sa se utilizeze o bara de sustinere sau un dispozitiv de montaj special.
Cateva exemple de ridicare a grinzilor sunt prezentate in figurile 1-6.
(Continuare in numarul viitor)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 58 – aprilie 2010, pag. 58
Autor:
ing. Daniel PASCU – director general SC PASCONMAT CONSTRUCT SRL
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns