Bauder este una dintre cele mai importante companii in domeniu, realizand hidro si termoizolatii la un inalt standard tehnologic. Produsele inovative oferite de Bauder sunt adaptate in mod constant noilor standarde tehnologice si specializate in domeniul sistemelor de acoperis sarpanta, terasa, acoperis verde (cu vegetatie), precum si in domeniul termoizolatiilor.
In acest an, noutatea de la Bauder este lansarea sistemelor fotovoltaice denumite BauderSOLAR.
Sursele de energie regenerabila joaca un rol din ce in ce mai important in mixul de energie. Ele ofera sansa reducerii emisiilor de dioxid de carbon daunatoare climei. Energiile regenerabile sunt surse durabile de energie si includ: bioenergia, energia geotermala, hidroenergia, energia eoliana si solara. Spre deosebire de combustibilii fosili, utilizarea energiei regenerabile nu genereaza emisii de dioxid de carbon.
Din caldura radianta a soarelui pot fi obtinute energia termica sau/si energia electrica. Tehnologia solara se refera atat la sistemele termice solare cat si la cele fotovoltaice. Sistemele solare termice folosesc tehnologia care transforma energia solara in energie termica.
Energia electrica produsa in sistemele fotovoltaice poate fi folosita fie la nivel local, fie stocata in baterii sau transportata in retelele de energie electrica.
In timpul alimentarii cu energie in retea, celulele solare genereaza curent continuu care este transformat, printr-un invertor, in curent alternativ.
Asadar, acoperisurile terasa revin din ce in ce mai mult in centrul atentiei, sistemele fotovoltaice de pe acoperisuri cu generare a energiei electrice fiind foarte utile. In aceste conditii, sistemele de hidroizolatii special create pentru economisirea energiei devin foarte importante. Nu de putine ori, insa, montarea celulelor fotovoltaice pe sistemele de impermeabilizare ridica unele probleme tehnice, deoarece acoperisurile terasa trebuie perforate atunci cand se instaleaza un sistem fotovoltaic. Sistemul inovator BauderSOLAR imbina insa, intr-o maniera optima, etanseizarea si hidroizolarea acoperisului cu economisirea de energie prin intermediul celulelor fotovoltaice.
BauderSOLAR FD 5 si BauderSOLAR LD 20 sunt solutiile fotovoltaice pentru orice tip de acoperis terasa.
BauderSOLAR FD 5
Cu sistemul BauderSOLAR FD 5 s-a gasit solutia optima pentru acoperisul terasa, o solutie integrata de acoperis fotovoltaic care cantareste doar 3 Kg/m2 fiind deosebit de potrivita pentru acoperisurile usoare.
BauderSOLAR FD 5 combina, deci, generarea de energie si hidroizolarea intr-un singur produs. Hidroizolarea se realizeaza cu membrana din material plastic pe baza de FPO, de calitate ridicata, care nu contine plastifianti volatili, metale grele sau compusi cu halogen. Datorita scalei mari a temperaturii folosita la sudare (intre 380 0C ÷ 420 0C) imbinarile sunt sigure.
Generarea de energie fotovoltaica este realizata prin intermediul unui film flexibil de siliciu amorf subtire, care este laminat pe membrana hidroizolanta. Puterea sa este de 135 wati. Datorita tehnologiei, modulul este deosebit de rezistent la temperatura si atinge, in comparatie cu alte module de cristaline, un grad de eficienta mai bun.
Cu o latime de 1,40 metri si o lungime de 3,75 m, BauderSOLAR FD 5 poate fi montat, la fel de usor si rapid, cu o masina automata de sudura ca oricare membrana de acoperisuri FPO, iar conductorii de jonctiune simplifica interconectarea modulelor fotovoltaice. Orientarea cladirii nu joaca un rol important in aceasta solutie integrata. Datorita comportamentului sau optim la lumina scazuta se realizeaza o eficienta buna a curentului. BauderSOLAR FD 5 poate fi folosit cu succes si pentru alte forme de acoperis.
BauderSOLAR LD 20
Solutia BauderSOLAR LD 20 convinge in doua privinte: in primul rand, prin greutatea redusa, inovatoare, iar in al doilea rand, prin tehnica de montare. Avand doar aproximativ 15 Kg /m2, este posibil sa se monteze si pe acoperisurile care pana in prezent nu au fost utilizate pentru instalatii fotovoltaice. Noua modalitate de fixare este extrem de simpla, economiseste timp si asigura conditii de siguranta elementului suport. De asemenea, se evita strapungerile masive ale acoperisului.
Sistemul BauderSOLAR LD 20 este format din 3 componente: elementul suport, unitatea inovatoare de fixare si modulul fotovoltaic pentru generare de electricitate.
Elementul suport este realizat din policarbonat, fiind, totodata, suport universal pentru module solare subtiri. Montajul se poate realiza atat pe hidroizolatii din bitum cat si din material plastic. Se asigura, astfel, o gama larga de utilizare. In scopul unei eficiente optime a panoului solar, unghiul de inclinare a elementul de sprijin trebuie sa aiba o deschidere de 200 (tabelul 2).
Prin suprafata plata de sprijin se obtine, suplimentar, un grad ridicat de utilizare a suprafetei acoperisului.
Modulul solar oferit de Bauder in sistem are o lungime de 1,20 m si 0,60 m latime si genereaza 75 wati. Montajul modulului solar este incredibil de simplu, realizandu-se prin cleme.
Un alt avantaj semnificativ al sistemului BauderSOLAR LD 20 este noua tehnologie unica de fixare prin care elementul suport este ancorat mecanic sigur in substructura. Noua tehnica de montare evita strapungerile masive ale acoperisului si permite o instalare deosebit de rapida. Aceasta se face cu un surub stoc pentru substructurile din beton sau lemn, iar la substructurile din tabla trapezoidala, ancorarea este realizata prin nituire.
Ambele moduri de ancorare se realizeaza prin hidroizolatie, termoizolatie, bariera de vapori si substructura, fie insurubate, fie nituite. Pentru a elimina legatura dintre surubul de prindere si hidroizolatie, Bauder ofera un con din material plastic cu inaltimea de 5 cm, care serveste la etanseizarea hidroizolatiei. Hidroizolarea stratului de inchidere se face la membranele din material plastic cu forma prefabricata de material. La membranele bituminoase, hidroizolatia rezulta in doua straturi de material, cu sectiuni corespunzatoare.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 36
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns