«

»

BCA. Eficienta energetica – Economie – Durabilitate

Share

In industria materialelor de constructii din Romania, BCA-ul a avut si are un rol important, pentru ca reprezinta o alternativa la folosirea clasicei caramizi sau a cimentului prin cofrare.

In acelasi timp, nu trebuie neglijat faptul ca un loc de munca pentru producerea BCA-ului sustine alte patru locuri de munca pe orizontala industriei.

 

Dupa cum se stie, cu toate ca ritmul constructiei de locuinte (acolo unde BCA-ul se preteaza destul de bine), a inregistrat incepand cu a doua parte a anului 2009 o sca­dere, in prezent se pune un accent deosebit pe revigorarea lui prin Programul „Prima Casa 2010“.

O alta componenta care poate contribui la un nou ritm in constructii, concomitent cu rezolvarea unor probleme sociale, este Programul „Renasterea Satului Romanesc“, program care isi propune stabilirea cadrelor cu studii superioare in spatiul rural, acolo unde exista mari lacune din acest punct de vedere.

Ca lucrurile sunt luate in serios ne arata si masura preconizata de a se acorda  garantii de stat pentru proiectele finantate din fondurile europene.

Facilitatile mentionate ridica, insa, problema luarii unor masuri ferme pe linia cadrului legislativ si a politicii fiscale, masuri care trebuie sa fie coerente si stabile pentru o perioada cat mai lunga.

Dupa cum se stie, Romania se afla, din 2009, in plina desfasurare a unui program de certificare energe­tica a cladirilor, program necesar pentru a se putea trece la intocmirea cartilor energe­tice ale cladirilor conform practicii europene.

Cerintele esentiale ale unei cladiri

• a care se utilizeaza blocurile de zidarie din BCA

Conform directivei europene 89/106/EEC exista sase cerinte esentiale:

• rezistenta si stabilitate;

• siguranta la foc;

• igiena, sanatatea oamenilor si protejarea mediului;

• siguranta in exploatare;

• protectie impotriva zgomotului;

• izolare termica si economie de energie.

Rememorand, este bine de stiut ca BCA-ul s-a fabricat pentru prima data in anul 1929 in Suedia, in loca­litatea Yxhults. Produsul a fost dezvoltat apoi in Germania, unde este destinat realizarii structurilor de zidarie la orice tip de constructie.

In timp, BCA-ul a devenit un material bun pentru orice tip de constructii, rezidentiale sau non-rezidentiale, extinderi sau renovari ale unor constructii deja existente: de la locuinte, scoli, spitale, cladiri administrative pana la constructii sociale sau spatii logistice.

In perspectiva eficientei energe­tice, blocurile de zidarie din BCA se preteaza la construirea noilor cladiri cu materiale de zidarie moderne si eficiente, asigu­randu-se astfel o durata de viata mai mare (50 ÷ 100 de ani), fara costuri pentru termoizolatii suplimentare.

Izolarea termica deosebita, asigu­rata de materialul de zidarie in sine, face ca BCA-ul sa fie cel mai bun material de zidarie, neavand concurenta in acest sens (l cuprins intre 0,10 W/mK – 0,14 W/mK); alte blocuri de zidarie nu pot indeplini cerintele de izolare termica, la grosimile uzuale ale zidurilor, decat impreuna cu alte materiale folosite pentru izolare.

BCA devine, astfel, un material unic prin performantele sale, ca mate­rial de zidarie si ca material izolator.

Totodata, el este considerat cel mai usor material de zidarie (contine 50% ÷ 60% aer prin porii din structura sa, iar aerul este cel mai bun izolator termic), dar are si o rezistenta la compresiune ridicata si deci, o rezistenta portanta foarte buna.

Datorita proprietatilor mult mai bune de izolare termica, un zid de BCA poate atinge, fara lucrari suplimentare de termoizolare, o clasa energe­tica mai mare la aceeasi grosime a zidului.

Are, in acelasi timp, o foarte buna rezistenta la foc, pretandu-se la realizarea peretilor anti-foc.

In ceea ce priveste izolarea fonica exceptionala, BCA-ul atinge coeficientul de atenuare a zgomotelor de 48 dB.

Pentru a intelege ca BCA-ul este un material de constructie economic, eficient si ecologic, este suficient sa retinem cateva dintre avantajele oferite:

• Costuri substantial reduse pentru constructii (cu pana la 30% fata de alte materiale de zidarie) si costuri mici de exploatare (consum de energie cu 50% mai mic);

• Ideal pentru cladirile unde costurile sunt limitate (gen programe ANL, Renasterea satului romanesc etc.), unde se cer costuri mai reduse si un timp mai scurt de realizare a investitiilor;

• Este un produs ecologic si se poate refolosi in proportie de 100%;

• Procesul de fabricatie presupune un consum de energie mai mic decat in cazul altor materiale, gene­rand, in acelasi timp, un nivel scazut de CO2;

• Densitatea BCA-ului este mult mai mica decat a altor materiale de zidarie, ceea ce duce la realizarea unor ziduri usoare si cu proprietati capabile sa faca fata mult mai bine eventualelor seisme.

Iata, asadar, in mare, cateva motive care trebuie sa determine folosirea pe scara larga a BCA-ului la toate constructiile la care se preteaza acest material.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 80

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/05/24/bca-eficienta-energetica-economie-durabilitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.