«

»

DARA Constructii: Profesionisti in realizarea podurilor infrastructurii rutiere

Share

Nu este, desigur, o noutate faptul ca anii care au trecut dupa 1990 au insemnat, in sectorul constructiilor, o noua abordare a dezvoltarii infrastructurii rutiere. Totul a plecat de la necesitatea asigurarii unor conditii sporite de siguranta in trafic, pe fondul cresterii volumului de marfuri si calatori din transportul rutier.

Este un fapt cunoscut ca in infrastructura rutiera exista destule poduri cu probleme. Unele dintre ele au o vechime destul de mare in exploatare, altele nu mai corespund unor gabarite si greutati sporite, in sfarsit, o parte dintre ele, desi renovate, s-au deteriorat destul de repede ca urmare a vicisitudinilor naturii si a materialelor de slaba calitate folosite pentru asemenea lucrari. Si cum improvizatiile in realizarea si intretinerea podurilor au dat numai batai de cap investitorilor, dar mai ales participantilor la traficul rutier, s-a inteles, in sfarsit, ca numai firmele specializate cu adevarat in constructia si reparatia podurilor pot realiza lucrari durabile, de calitate, functionale pe un termen lung si, in ultima instanta, eficiente fata de fondurile investite.

 

O asemenea firma, DARA Constructii, intre 2003 (anul infiintarii) si 2010 a cautat sa-si aleaga un drum propriu, care sa contribuie prin tehnologii noi la definirea identitatii specifice de astazi, aducand un plus de valoare atat pentru clientii sai cat si pentru constructor.

Pe de alta parte, intr-un moment in care cuvantul de ordine este „reducerea costurilor“, DARA Constructii s-a straduit si a reusit sa se incadreze in acest trend.

Pentru ilustrarea celor spuse, prezentam trei lucrari executate in anii 2008 si 2009, lucrari care se incadreaza in doua tipologii importante ca frecventa a aparitiei lor si ca maniera de rezolvare.

Cea dintai lucrare, unde DARA Constructii a fost subantreprenor de specialitate, este repararea podului peste raul Vedea, in comuna Bragadiru, judetul Teleorman. Podul a fost puternic afectat de inundatiile din 2005, astfel incat fundatia pilei 2 (dinspre Zimnicea) s-a afuiat, fara insa a fi compromisa suprastructura. Solutia aleasa de proiectant a prevazut, printre altele, ridicarea supra­structurii cu 1,5 m pana la 1,95 m si reconstructia pilei vechi, prin camasuire si aducerea la cota initiala. Aceasta parte a lucrarii a revenit societatii noastre, lucrarile fiind efectuate in perioada noiembrie – decembrie 2008, simultan cu cele de asfaltare a caii.

Urmatoarele doua lucrari sunt pasajele peste autostrada A1, la kilometrul 70, respectiv kilometrul 94. Beneficiar a fost DRDP Bucuresti. La primul dintre cele doua pasaje (de la km 70), proiectantul, SODI Construct, a dispus ridicarea suprastructurii podului cu +0,70 m, iar la cel de-al doilea (de la km 94) cu +1,00 m.

Din imaginea alaturata se poate vedea suprastructura care era grav afectata de accidentele provocate, pe de-o parte, de transporturile agabaritice (neprevazute in proiectele initiale ale pasajelor de peste autostrada) si, pe de alta parte, din cauza ridicarii cotei caii de rulare, in urma asternerilor repetate de covor asfaltic.

Una dintre cerintele importante ale acestor lucrari a fost executarea lor fara intreruperea circulatiei pe autostrada A1, dar nici pe pasaje, intrucat ambele deserveau trasee importante, intens circulate.

Un element comun celor trei lucrari mentionate este folosirea instalatiei de ridicare sincrona controlata de calculator. Acest control creste gradul de precizie si si­guranta pe intreaga durata a procesului de ridicare sau coborare a suprastructurii.

In premiera, aceasta instalatie ofera inregistrari ale valorilor reactiunilor pe punctele de ridicare. In acest fel, suprastructurile ridicate pot fi „cantarite“ (o alta aplicatie practica a unui asemenea tip de instalatie).

Avantajele tehnologiei folosite de DARA Constructii sunt multiple. Primul este ca intregul proces de ridicare s-a facut in conditiile desfasurarii normale a circulatiei, fara a fi necesare variante de ocolire, reducandu-se astfel durata si costul executiei. Un al doilea avantaj este ca, datorita tehnologiei si aparaturii specifice, lucrarile la calea rutiera au fost posibile pe toata durata procesului de ridicare a cotei podurilor.

Asadar, acolo unde in domeniul realizarii si moder­nizarii podurilor de pe caile rutiere lucreaza firme de specialitate, cum este si DARA Constructii, se pot realiza lucrari de buna calitate, ceea ce inseamna, in primul rand, durabilitate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 52

 

Autor:
ing. Mihai POPA, director general – DARA Constructii

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/05/24/dara-constructii-profesionisti-in-realizarea-podurilor-infrastructurii-rutiere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.