«

»

Fata cu responsabilitatea…

Share

Ultimele cutremure din Haiti si Chile au avut darul de a alarma o buna parte din populatia tarii, stimulata (nu se putea altfel!) si de mass-media noastra, atenta tot timpul sa nu cumva sa ne linistim si sa ne vedem de treaba noastra utila (fiecaruia dintre noi si noua tuturor).

Televiziunea ni-l prezinta pe domnul Marmureanu pe post de Cassandra: „Sa nu ne ascundem dupa deget! O sa fie un cutremur mare!“

Dar asta nu este o noutate!

O aflasem imediat dupa 4 martie 1977, cand predictia se pozitiona in jurul anului 2004. Au trecut de atunci 33 de ani si marele cutremur nu a venit. Oamenii au uitat si, chiar daca pe cladirea lor exista vestita bulina rosie, au devenit imuni la asemenea vesti. De altfel, exista si o explicatie pentru aceasta inertie de atitudine: autoritatea de stat – care ar putea sa dea sens concret ingrijorarii populare – lipseste cu desavarsire, asa ca totul se reduce la vorbe si iar vorbe.

Chiar daca in acesti ani de dupa „revolutie“ o serie intreaga de specialisti cunos­cuti si recunoscuti, precum dr. ing. Gheorghe Marmureanu, dr. ing. Sever Georgescu, dr. ing. Eugen Iordachescu (ca sa ma rezum doar la acestia cativa) au aparut „pe sticla“ in repetate randuri, toate avertismen­tele lor au ramas doar vorbe, vorbe, vorbe…

De ani de zile scriu in diverse reviste de specialitate, ai caror redactori responsabili au inteles importanta problemei, despre necesitatea existen­tei unei Autoritati de Stat in Construc­tii, secondata de un Institut National de Cercetare, Expertizare si Reabili­tare in Constructii, de un sistem de monitorizare a comportarii in situ a constructiilor, populat cu oameni calificati si competenti pentru aceasta ocupatie, care sa fie sustinut de socie­tatea civila si mass media, in egala masura interesate de siguranta, confortul si economia constructiilor care le adapostesc si le suporta activitatile. Dar, atata timp cat autoritatile actuale se arata surde la asemenea propuneri si, implicit, sunt indiferente la pericolele care pasc populatia tarii din cauza unor constructii neglijate, nici scrisul meu nu va reprezenta mai mult decat niste vorbe. Doar ca „scripta manent“, aceste vorbe nu dispar ci trec doar la „recycle bin“, urmand sa apara atunci cand responsabilii de azi vor avea de dat socoteala pentru opacitatea lor la „Vox Populi“ si nepasarea fata de binele poporului.

Care ar putea fi masurile de adoptat pentru a preveni o catastrofa nationala si care nu ar necesita nici macar fonduri prea mari?

1. – Transformarea Inspecto­ratului de Stat in Constructii intr-o Autoritate Nationala de Stat in Constructii (ANSC), cu atributii de coordonare a activitatilor din constructii, indiferent de proprietatea asupra aces­tora (cadrul legislativ si reglementar, aplicare, control, masuri). In prezent aceste atributii sunt distribuite si, ca de obicei, nimeni nu stie de ele si nimanui nu-i pasa decat in masura in care poate castiga sau pierde bani de pe urma lor.

2. – Transformarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Constructii si Economia Construc­tiilor (actualul – fost INCERC) intr-un Institut National de Cercetare, Expertizare si Reabilitare in Constructii (I.N.C.E.R.C.) in subordinea ANSC, cu atributii conforme noii denumiri (de exemplu expertizarea cladi­rilor ce stau sa cada in capul trecatorilor, reabilitarea structurala si termica a cladirilor, studiul cauzelor si efectelor cutremurelor, ale alunecarilor de teren, ale inundatiilor, ale caderilor masive de zapada, ale vijeliilor etc.) ce cuprind toate problemele ce nu-i intereseaza pe „privati“, dar ne intereseaza pe noi toti, de cunoasterea si stapanirea lor putand sa depinda chiar viata noastra.

3. – Inscrierea in CAEN si in COR a activitatii si a ocupatiei „Monito­ri­zarea comportarii in situ a construc­tiilor“ pentru a asigura un cadru legal si oficial acestei ocupatii, ferind-o de oameni necalificati si incompetenti in urmarirea comportarii constructiilor si a interventiilor de remediere a deficientelor constatate. In prezent, chiar daca exista unele reglementari, acestea sunt fie necunoscute, fie nerespectate, fie sunt chiar nocive prin minimali­zarea acestei activitati. Responsabilitatea unei asemenea activitati, de care poate depinde viata, sanatatea, ave­rea celor ce folosesc constructiile nu poate fi incredintata ca simpla sarcina de serviciu unor angajati fara o pregatire speciala (de exemplu unor administratori de bloc precum gospodine, avocati, medici, chiar ingineri constructori). Trebuie sa existe un standard ocupational, care sa precizeze conditiile de calificare si competenta pentru aceasta activitate si meserie. Introducerea in CAEN si COR a acestei propuneri ar crea o meserie noua, oficiala, similara celor de proiectant, de consultant, de diri­ginte de santier etc., ajutandu-i si pe diversii beneficiari de constructii in angajarea unor specialisti atestati, in care sa poata avea incredere.

Desigur ca toate aceste masuri ar necesita si revizuirea cadrului legal (Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii) si a derivatelor sale; in aceasta idee ar putea fi folosite numeroasele mele propuneri care dau posibilitatea alcatuirii unui nou si adevarat sistem al calitatii in constructii. Adoptarea unui nou sistem al asigurarii calitatii in constructii, bazat pe componente sub forma activitatilor prin care se realizeaza constructiile, singurele ce pot fi reglementate, l-ar face mai logic si mai accesibil, deschizand portile pentru noi posibi­litati de afirmare si castig pentru ingi­nerii constructori si firmele care s-ar lansa in aceasta activitate si ocupatie.

Domnilor guvernanti!

Este timpul sa luati masurile necesare de preintampinare a unui dezastru national. Oamenii care vor scapa, astfel, cu viata o sa va fie recunoscatori!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 77

 

Autor:
dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/05/24/fata-cu-responsabilitatea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.