«

»

Managementul activitatii de constructii-instalatii montaj

Share

Continuam prezentarea principalelor indicatoare de norme de deviz, incepand cu indicatorul „C“ pentru lucrari de constructii administrative, social-culturale, rezidentiale si industriale.

Asa cum am precizat in numerele anterioare ale revistei, societatea noastra COCC S.A. a fost abilitata oficial in 1981/1982, de catre Ministerul Constructiilor Industriale de la acea vreme, sa elaboreze, pentru principalele lucrari din sectorul de constructii din Romania, norme de deviz, cu evidentierea materialelor, manoperei si a utilajelor folosite. Actiunea, de o complexitate tehnica deosebita, a fost realizata prin participarea directa a unitatilor de constructii si a unor institute de proiectare si cercetare reprezentative, COCC avand sarcina de a centraliza toate propunerile din teritoriu.

In acest sens, a fost facuta o selectie riguroasa a datelor necesare pentru normele respective si s-a intocmit lista resurselor necesare, codificandu-le pe toate conform realitatilor „zilei“.

 

Pe parcursul a cel putin 10 ani au fost colectate propuneri de imbunatatire a unor norme, folosind experienta santierelor de pe tot cuprinsul tarii, iar aceste observatii au fost centralizate tot de COCC.

Conform legislatiei achizitiilor publice din ultimii ani, folosirea indicatoarelor de norme de deviz, desi este orientativa in conformitate cu regulile economiei de piata, este des folosita de majoritatea beneficiarilor, investitori privati sau de stat, unitati de proiectare, dar si parteneri-investitori din strainatate.

Precizand aceste elemente, dorim sa lamurim clar de ce pe piata constructiilor din Romania nu pot fi folosite alte moduri de elaborare a unor norme de deviz, iar datorita faptului ca, de a lungul a peste 25 ani, COCC a reactualizat permanent indicatorul „C“ cu norme de deviz noi sau a ajustat niste consumuri, apare firesc si necesar ca actiunea sa continue si in viitor.

Prezentul indicator „C“, care se observa ca are si un titlu modificat fata de editia din 1981/1982, este structurat in trei volume pentru diverse lucrari si un volum IV de resurse materiale si utilaje care, in baza de date a firmei, sunt codificare cu 13 caractere, conform prescrip­tiilor folosite in UE.

Va prezentam sumarul capitolelor de lucrari ale ultimei editii revizuite in anul 2007/2008:

 

Volumul I

• CA – Lucrari de betoane;

• CB – Cofraje si schele;

• CC – Armaturi pentru betoane;

• CD – Inchideri si compartimentari;

• CE – Invelitori si sarpante din lemn.

 

Volumul II

• CF – Tencuieli;

• CG – Pardoseli;

• CH – Scari;

• CI – Placaje interioare si exterioare;

• CJ – Profiluri si ornamente deosebite;

• CK – Tamplarie din lemn, mase plastice si metal;

• CL – Constructii si confectii metalice.

 

Volumul III

CM – Geamuri;

• CN – Vopsitorii si zugraveli;

• CO – Lucrari diverse;

• CP – Montarea elementelor prefabricate din beton, beton armat si profile metalice;

• CQ – Sisteme de fundare si consolidare de terenuri pentru fundatii;

• CR – Constructii executate cu materiale locale si alte tipuri de lucrari pentru constructii.

 

Dupa cum se observa, in aceste capitole este cuprinsa, practic, intreaga gama de tipuri de lucrari care se pot executa in Romania. Problema principala rezida din faptul ca explozia de materiale noi si, implicit, a unor tehnologii de lucru avansate, pune in fata specialistilor firmei noastre o mare responsabilitate de a putea cuprinde aceste mutatii in editiile reactualizate periodic ale indicatorului „C”. Apreciem ca actuala editie reactualizata (anii 2007/2008) a acoperit o buna parte din realitatile pietei constructiilor, propunandu-ne ca in anul 2011/2012 sa elaboram o alta editie actualizata.

Capitolul CA din volumul I – Lucrari de betoane – cuprinde, in esenta, consumuri medii de resurse, precum si corectii la consumurile de baza pentru prepararea si turnarea betonului la principalele tipuri de constructii rezidentiale, administrative, social-culturale si industriale.

Prepararea betoanelor, unde s-a avut in vedere betonul marfa fabricat in statii agrementate de legislatia in vigoare, este preluata centralizat-industrializat. In acest context, articolul CA01 este singurul care se refera la prepararea betonului pe santier, cu betoniera. Acest aspect este prezentat in indicator ca o modificare de conceptie, care nu este singulara.

In conformitate cu reglementarile europene in vigoare, in Anexa 1 a capitolului sus-amintit, se prezinta clasa betonului care se indica prin cifra care urmeaza simbolului „C“, conform cu Normativul NE 012/1999.

Vom continua, in numarul urmator al revistei, prezentarea indicatorului „C“.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 8

 

Autor:
ing. Mihai-Dan Popescu – director COCC Soft Construct

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/05/24/managementul-activitatii-de-constructii-instalatii-montaj-4/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.