«

»

NAUE: Materiale geosintetice. Solutii moderne pentru probleme actuale

Share

Recent, Naue Romania a organizat la Cluj Napoca un seminar structurat pe trei teme principale: depozite de deseuri, lucrari de infrastructura si lucrari cu specific hidrotehnic, la care se folosesc materiale geosintetice. Seminarul a avut ca obiective dezbaterea problematicii curente in domeniile amintite, cu precadere in domeniul depozitelor de deseuri,  prezentarea cadrului legislativ si a posibilitatilor de utilizare a materialelor geosintetice, proprietatile si caracteristicile importante pentru diverse tipuri de aplicatii, solutii alternative cu materiale geosintetice folosite in locul materialelor naturale, proiecte realizate in Romania cu materiale Naue.

 

Seminarul s-a bucurat de un mare interes din partea mediului universitar, a specialistilor in proiectare si executie, a constructorilor si ope­ratorilor de depozite ecologice pentru deseuri, a specialistilor in domeniul apelor, dar si a autoritatilor statului – Ministerul Mediului si Padurilor, Agentiile Regionale de Protectia Mediului, Garda de Mediu – nu mai putin de 60 de invitati participand la lucrarile sale.

Inceputul lucrarilor a fost dedicat analizarii din punct de vedere tehnic a cadrului legislativ existent in materie de proiectare si executie de depozite ecologice de deseuri si a generat dezbateri aprinse pe marginea lacunelor, greselilor si omisiunilor din acesta.  Prezentarile facute de specialistii Naue Romania au subliniat faptul ca, mai ales Anexa la Ordinul 757/2004, ridica probleme deosebite, atat celor care trebuie sa proiecteze si sa construiasca sisteme de impermeabilizare a bazei si de acoperire a depozitelor de dese­uri, dar si celor care trebuie sa le aprobe. Aceasta situatie se datoreaza, in principal, faptului ca documentul mentionat descrie un numar foarte limitat de sisteme constructive cu caracter presupus obligatoriu, posibil de folosit pentru depozitele de deseuri din Romania si care nu acopera nici varietatea de situatii cu care constructorii si proiectantii din domeniu se confrunta si nici nivelul tehnic actual.

A fost remarcat, de asemenea, faptul ca Anexa la Ordinul 757/2004 are cerinte privitoare la unele materiale geosintetice folo­site la depozitele de deseuri, excesiv de detaliate si, uneori, necorelate intre ele sau gresite, in timp ce, in cazul altora, aceste cerinte lipsesc sau sunt incomplet sau incorect fundamentate tehnic.  De asemenea, s-a aratat ca documentul mentionat pune accent pe folosirea intensiva a materialelor minerale naturale de etansare si drenaj, care sunt din ce in ce mai scumpe si mai greu de gasit, desi exista solutii alternative cu materiale geosintetice folosite, deja, de multi ani in alte tari din Europa si in Statele Unite.

Seminarul a continuat cu prezen­tarea de catre unul dintre elaboratorii normativului NP075-02 pentru utilizarea materialelor geosintetice la lucrarile de constructii, a normelor tehnice, a standardelor romanesti si europene si a cerintelor care ar trebui sa stea la baza specificarii si alegerii materialelor geosintetice folosite la depozitele de deseuri, De asemenea, s-a prezentat o mare varietate de solutii tehnice constructive pentru etansarea bazei si a acoperirii.

Participantii la seminar au facut cunostinta si cu  sistemele de etan­sare a terenului de fundare, aplicabile in cazul proiectarii si executiei depozitelor de deseuri in Romania.

O concluzie clara a fost aceea ca geocompozitele bentonitice intretesute reprezinta nu numai o alternativa posibila dar si superioara, din cele mai multe puncte de vedere, a unei etansari cu argila compactata. Ideea a fost sustinuta teoretic si cu exemple practice, axate, mai ales, pe experienta acumulata in Statele Unite cu privire la inlocuirea completa a barierelor minerale etanse si a straturilor de drenaj din pietris cu  geocompozite bentonitice intretesute si saltele drenante.

S-a prezentat, de asemenea,  modul in care se calculeaza si se aleg geo­textilele de protectie folosite pentru protejarea geomembranelor impotriva deteriorarii mecanice.

O prezentare foarte interesanta a fost aceea a unui studiu de caz pe un proiect de inchidere a unui iaz de decantare care continea deseuri din industria chimica, deseuri saturate cu com­pusi lichizi si fara capacitate portanta, la care sistemul de inchi­dere a putut fi aplicat numai dupa instalarea unui sistem combinat de separare/ filtrare, armare si drenaj  la suprafata depozitului.

O atentie deosebita s-a acordat marcajului CE, considerat a fi necesar si util pentru clarificarea unor confuzii care, inca, exista cu privire la acesta si la drepturile si obligatiile pe care el le creeaza producatorilor de materiale geosintetice. S-a subli­niat faptul ca produsele care poarta marcajul CE sunt supuse unui sistem riguros de verificare a calitatii de catre organisme abilitate independente si ca, in cadrul Uniunii Europene, marcajul CE reprezinta o conditie obligatorie pentru introducerea pe piata a produselor si o garantie pentru utilizatorul final al acestor materiale ca ele nu provin de pe piata „gri“.

A doua zi a seminarului a fost axata pe problematica folosirii materialelor geosintetice  pentru lucrari cu specific hidrotehnic: metode de punere in siguranta a digurilor folosind geocompozite bentonitice intretesute, metode de combatere a fenomenelor de antrenare hidrodinamica si eroziune.

In finalul seminarului au fost pre­zentate solutii de armare a fundatiilor drumurilor si cailor ferate si structurilor de pamant armat cu geogrile si geocompozite produse de NAUE GmbH & Co. KG, modul si parametrii de calcul ai acestora si software-ul specia­lizat furnizat de NAUE.

O solutie deosebit de interesanta prezentata auditoriului s-a referit la fundarea unor cladiri inalte construite pe terenuri cu capacitate portanta redusa folosind perne de balast armate cu geogrile, ca alternativa la fundarea pe piloti, metoda sustinuta de verifi­cari efectuate pe o cutie de forfecare moderna apartinand laboratorului de geotehnica al Universi­tatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

Seminarul ale carui lucrari s-au desfasurat la Cluj Napoca face parte dintr-o strategie de comunicare a NAUE Romania, cu specialistii si autoritatile, in vederea informarii reciproce cu privire la solutiile tehnice actuale cu materiale geosintetice, aplicabile si aplicate in domeniul depozitelor ecologice de deseuri, a constructiilor hidrotehnice si lucra­rilor de infrastructura, precum si dezbaterii problemelor existente, mai ales in privinta cadrului legislativ, in vederea rezolvarii lor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/05/24/naue-materiale-geosintetice-solutii-moderne-pentru-probleme-actuale/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.