Devenind membra a Uniunii Europene, Romania a fost obligata sa se adapteze, pas cu pas, la cerintele impuse de tarile vest-europene, mai ales in domeniul calitatii produselor, indiferent de natura acestora. Industria constructiilor si a materialelor de constructii nu reprezinta, nici ea, o exceptie in acest domeniu.
Cu precadere in ultimii ani, atat la betoane preparate in statii, cat si la prefabricate din beton, se utilizeaza o gama larga de aditivi (plastifianti, impermeabilizatori, acceleratori de priza etc.), in scopul imbunatatirii calitatii acestora.
In articolul de fata ne vom ocupa mai ales de prefabricatele din beton, mai exact de problemele aparute la fabricarea acestora, precum si de solutiile care permit evitarea lor. Prefabricatele cu clasa de consistenta (C0 – C1, C2), care nu permit o compactare optima din cauza unui raport apa/ciment redus, au ca rezultat, deseori, o calitate mai slaba a produsului final.
In timpul procesului de decofrare si transport, produsele din beton se pot deteriora. Utilizarea unei cantitati mai mari de apa pentru amestecare inrautateste situatia, rezultatul fiind o posibilitate scazuta de mentinere a formei initiale, respectiv rezistenta finala si capacitate de izolare scazuta.
O alta problema, des intalnita, este absorbtia capilara care, asociata cu acumularea insuficienta de pasta de ciment si cu caracteristicile higroscopice ale cimentului, au ca rezultat o penetrare adanca a umezelii in structura betonului. Acest fenomen este observat, in special, la produsele din beton colorat, rezultand eflorescente pe suprafata, fapt ce afecteaza negativ calitatea betonului si culoarea acestuia.
Evitarea acestor probleme este posibila prin folosirea gamei de aditivi MTC, fabricati de firma germana KNOPP Chemie. Prin numeroase teste facute de-a lungul anilor, KNOPP Chemie a dezvoltat o gama de produse care rezolva fiecare problema in parte.
Astfel:
• A fost dezvoltat aditivul HK 1 Spezial (SM) pentru imbunatatirea proprietatilor de compactare ale betonului cu clasa de consistenta C0 – C1, in cazul fabricatiei in sistem mecanic a produselor din beton colorat sau incolor.
• Aditivul Multimix imbunatateste compactarea la prefabricatele din beton preparate cu agregate de calitate inferioara, respectiv la cimenturi cu tendinta de decolorare.
• La fabricatia produselor din beton incolor, cu posibilitatea de decofrare si livrare rapida, se va folosi aditivul Multimix Plast, sau Multimix Plast VPSM, acesta din urma oferind o rezistenta initiala ridicata.
O alta gama de produse sunt aditivii multifunctionali care asigura o serie de caracteristici superioare, ca de exemplu: plastifiere, reglarea consistentei pentru o compactare optima etc.
Iata cateva produse din aceasta gama, precum si caracteristicile la:
• Multiplast F – aditiv plastifiant pentru betoane colorate produse mecanic, cu consistenta C0-C1. El regleaza consistenta, reduce absorbtia porilor capilari si mareste intensitatea culorii.
• Multiplast G – aditiv plastifiant pentru betoane colorate produse mecanic, cu consistenta C0-C1. Regleaza consistenta si reduce absorbtia porilor capilari. Imbunatateste rezistenta initiala si intensitatea culorii.
• Multiplast GH-K – aditiv plastifiant pentru betoane colorate produse mecanic, cu consistenta C0-C1. Regleaza consistenta si reduce absorbtia porilor capilari. Imbunatateste rezistenta initiala si intensitatea culorii, respectiv reduce aparitia eflorescentelor.
• Multiplast Dil – aditiv plastifiant pentru betoane colorate, fabricate in clasa de consistenta C2. Regleaza consistenta si reduce absorbtia porilor capilari. Imbunatateste intensitatea culorii.
O alta gama de aditivi a MTC este destinata hidrofobizarii produselor din beton colorat si reducerii eflorescentelor, in scopul imbunatatirii calitatii acestora.
Ei pot fi adaptati pentru diferite clase de consistenta:
• Aditiv intaritor HP – aditiv pentru imbunatatirea si intarirea produselor din beton colorat. Reduce aparitia eflorescentelor primare si secundare, respectiv mareste rezistenta la inghet si saruri de dezghetare.
• Aditiv intaritor H5 – aditiv pentru imbunatatirea si intarirea produselor din beton colorate. Reduce semnificativ aparitia eflorescentelor primare si secundare, respectiv mareste rezistenta la inghet si la sarurile de dezghetare.
• Aditiv intaritor H10 – aditiv pentru imbunatatirea si intarirea produselor din beton, colorate, in particular cele din clasa de consistenta C1 – C2. Reduce semnificativ aparitia eflorescentelor primare si secundare; suprafata devine hidrofuga.
• Aditiv intaritor H15 – aditiv pentru imbunatatirea si intarirea produselor din beton colorate, in particular cele din clasa de consistenta C1 – C2. Regleaza consistenta si reduce absorbtia porilor capilari. Imbunatateste intensitatea culorii.
• Aditiv intaritor H20 BIV – aditiv pentru imbunatatirea si intarirea produselor din beton colorate, in particular din clasa de consistenta F3-F4. Se foloseste la producerea pavajelor din beton prin proces de compactare (ermetic). Are efect hidrofobizant si reduce absorbtia porilor capilari.
• Aditiv intaritor H5 BE52 – aditiv pentru imbunatatirea si intarirea betoanelor colorate, cu clasa de consistenta C0-C1, cu potential de decofrare si livrare rapida. Are efect hidrofobizant si reduce absorbtia porilor capilari. Accelereaza procesul obtinerii rezistentei initiale si finale.
Indiferent de tipul aditivului (din cele enumerate) care urmeaza a fi utilizat, nu este necesara adaugarea unui plastifiant aditional.
In concluzie, aditivii din gama MTC pot fi utilizati in orice domeniu unde este necesara o calitate superioara a produselor din beton (colorat sau incolor), fara eflorescente, o culoare intensa de-a lungul anilor, o rezistenta initiala si finala imbunatatita.
Pentru mai multe detalii privind produsele MTC, va invitam sa ne contactati!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns