«

»

Tehnologii moderne de realizare a structurilor de lemn. Tehnologii si elemente de prindere (IV)

Share

(Urmare din numarul anterior)

Structura de sustinere

Fundatiile si infrastructura care sustin acoperisurile cu zabrele trebuie proiectate luand in considerare sar­cinile aditionale pe peretii exteriori. In caz ca nu se observa, proiectiile grinzilor cu zabrele semnifica faptul ca structura de sustinere este adecvata, pentru a rezista la toate sar­cinile orizontale si verticale.

Acolo unde constructia peretelui nu este in concordanta cu regulile lo­cale de constructie, e necesara o pro­iec­tare speciala.

Fundatiile trebuie sa fie, de ase­menea, in concordanta cu regulile de constructie locale. Acolo unde au loc sarcinile concentrate mari, cum ar fi suporturile pentru grinzile cu zabrele, trebuie realizata o verificare speciala de catre proiectantul de constructii.

Grinzile cu zabrele se vor pozi­tiona exact deasupra prezoanelor de perete, la distantele specificate pe desene. Acolo unde acest lucru nu este posibil, dimensiunile placilor de baza vor fi in concordanta cu regulile de constructie locale.

Contra­vantu­irea va fi in concordanta cu recomandarile indicate in tehnologia MiTek sau cu desenele relevante si standardele din tara.

Grinzile cu zabrele trebuie instalate in linie cu intentiile proiectantului. Centrii grinzii cu zabrele, materialul de invelire si vitezele nominale ale vantului trebuie sa fie, toate, in concordanta cu datele de proiectare a grinzii, indicate pe desenele tehnice de proiectare sau pe Programul MiTek. Aranjamentele aco­pe­risului trebuie sa fie in concordanta cu dese­nele (unde sunt indicate) si, in niciun caz, grinzile cu zabrele nu vor fi la distante interax mai mari decat cele specificate de proiectant.

In timpul instalarii, va fi preva­zuta contravantui­rea temporara, pentru a tine grinzile cu zabrele verticale si stabile, iar acestea nu vor fi depla­sate pana nu se vor atasa pane si placi groase de contravantuire permanenta.

Contravantuirea perma­nen­ta trebuie sa fie in concordanta cu dese­nele (respectandu-se intocmai indi­­­catiile acestora). In toate cazurile, contravantuirea permanenta va fi in conformitate cu re­gulile de constructie locale. Nu se vor face schimbari sau modificari, de niciun fel, la grinzile cu zabrele, fara consultarea inginerului proiectant.

Fixarea grinzilor cu zabrele la structura de sustinere va fi facuta astfel incat sa reziste la toate fortele verticale si orizontale indicate de proiectant. Metodele de fixare suge­rate sunt indicate in tehnologia de tip MiTek si se vor adapta cerintelor din tara. Aceste detalii ar trebui utilizate numai ca un ghid, din moment ce este responsabilitatea proiectantului sa determine cerintele de fixare necesare.

Grinzile cu zabrele vor fi susti­nute pe peretii portanti exteriori, numai daca nu este specificat altfel de catre proiectant. Pentru a ne asigura de faptul ca sarcinile verticale semnificative nu sunt transfe­rate intre grinda cu zabrele si peretii care nu sunt portanti, se va realiza o prevedere speciala. Din acest punct de vedere, peretii portanti ar trebui sa fie cu minim 15 mm mai inalti decat peretii care nu sunt portanti.

Astereala de acoperis si de tavan trebuie sa fie proiectata, ca grosime, in functie de interaxele specificate de proiect. De asemenea, trebuie sa fie clasificate si fixate, in concordanta cu codurile si recoman­darile fabricantului.

Legaturile longitudinale, acolo unde sunt solicitate, trebuie sa fie clasificate si fixate la talpa superioara, la diagonale, la montanti si la talpa inferioara, dupa cum se specifica pe desenele proiectarii.

Grinzile cu zabrele care sustin incarcari de la serviciile de utilitati – cum ar fi unitatile de apa calda si de climatizare a aerului – vor fi proiectate in mod specific pentru aceste incarcari suplimentare.

Utilitatile, acolo unde sunt instalate, nu vor impune incarcari mai grele si nu vor fi amplasate in alte pozitii decat in cele stabilite de catre proiectant. In niciun caz grinzile cu zabrele nu vor fi taiate sau modificate pentru a raspunde traseelor de utilitati.

Materialul de acoperis trebuie fixat de grinzile cu zabrele, in una sau maxim doua saptamani dupa instalare, pentru a asigura protectie impotriva vremii. Expunerea prelungita la ploaie si soare trebuie evitata, deoarece usca­rea si umezirea repe­tata au un efect daunator asupra rezistentei lemnului si a placii multicui.

Grinzile cu zabrele de acoperis vor sustine incarcarile lor nominale, atunci cand sunt:

• instalate intr-o pozitie verticala;

• sustinute in puncte de reazem proiectate;

• intarite prin contravantuire late­rala pentru a preveni rasturnarea;

• intarite prin contravantuire pentru a preveni curbura laterala;

• legate de reazem, pentru a sus­tine si preveni ridicarea prin sectiune;

• nedeteriorate in timpul prelucrarii si montajului.

Grinzile cu zabrele, mai ales cele cu deschideri mari, necesita sa fie manevrate cu grija. Localizarea incorecta a buclelor de ridicare poate cauza indoirea grinzilor sub propria lor greutate.

 

Grinzile tip Constructa pot fi utilizate pentru pardoseala, capriori, ca grinzi suspendate si buiandrugi, ele oferind multe avantaje in comparatie cu lemnul neuscat, traditional.

Din punctul nostru de vedere, aceste grinzi asigura un material vala­bil, la dimensiuni lungi, „facut la comanda“ si taiat la lungimi egale. Asigura, de asemenea, stabilitate dimensionala, dat fiind ca sunt reali­zate din elemente mai mici, care nu sufera o deformare mare la uscare.

Au calitatea consistenta a unui produs ingineresc trecut prin filtrul unei proiectari. Lemnul are un grad de rezistenta mai ridicat, dat fiind ca defectele sunt inlaturate inainte de fabricare.

De asemenea, sunt recomandate si din punct de vedere economic, deoarece cheltuielile de obtinere sunt mai mici.

Grinzile tip Constructa pot fi realizate la comanda, la orice lungime care poate fi transportata si prelucrata, fara deteriorare. Capriorii si grinzile pot fi continue peste suporturile interioare.

Deoarece grinzile tip Constructa Beam sunt fabricate numai din lemn uscat, sunt stabile din punct de vedere dimensional, nu se contracta, nu se deformeaza si nu se indoaie sau despica. Deformarea pe termen lung este mai mica decat la lemnul neuscat si aceasta permite, adeseori, utilizarea sectiunilor mai mici. Grinzile tip Constructa sunt taiate corect, nefiind necesara netezirea punctelor ridicate si joase care pot aparea la capriorii si grinzile neuscate.

Grinda Constructa este un produs tehnic, realizat cu un suport total al Sistemului de asamblare cu cuie tip MiTek. Aceasta este o garantie de performanta, care nu este valabila la lemnul solid, din cauza defectelor ce pot aparea la sectiunile mari ale acestuia. Conceptul a fost dezvoltat, intr-o tehnologie de productie sigura, de catre ingi­nerii MiTek.

Produsul, grinda tip Constructa, a fost supus unei testari complete de laborator unde se foloseste sistemul MiTek si s-a dovedit a fi foarte sigur in practica. Dezvoltarea produselor de acest tip este in desfa­su­rare, incercandu-se o imbunatatire a tehnologiei.

Procesul de fabricatie permite ca defectele naturale din bucatile de lemn sa fie taiate, inainte ca ele sa fie incluse intr-o grinda tip Constructa. Inlaturarea defectelor are ca rezultat imbunatatirea rezistentei lemnului utilizat, pe masura ce probabilitatea aparitiei de noduri si alte defecte in locatii critice este redusa.

Sistemul de asamblare cu placi multicui asigura suport tehnic complet pentru grinzile tip Constructa, care pot fi folosite ca si:

• capriori;

• grinzi de tavan (sau pardoseala);

• grinzi principale in interiorul acoperisului;

• buiandrugi.

Pentru a adapta aplicatiile neobis­nuite, dimensiunile in afara standardului sau pentru rezistente necesare mai rar intalnite ale lemnului, trebuie proiecte speciale.

Grinzile, de aceeasi lungime si grosime, pot avea diferite placi de legatura, iar acestea pot fi la distante diferite, de-a lungul grinzii, in functie de destinatia finala a elementului. De exemplu, pentru ca grinzile tip Constructa sa fie utilizate drept buiandrugi, sunt necesare placi mai grele decat cele pentru capriori. Specificatiile de fabri­catie sunt soli­citate pentru fiecare aplicatie a grinzii. Utilizarea finala este marcata, intotdeauna, pe grinda fini­sata, ca produs prefabricat.

Deoarece echipamentul de presare, solicitat de fabricarea grinzilor tip Constructa, este relativ simplu, productia lor nu este limitata la reteaua fabricantilor de grinzi cu zabrele MiTek.

Grinzile tip Constructa laminate nu sunt la fel ca lemnul solid. Ele pot fi legate in lungime numai in locatiile specificate si intr-un anume mod, in care piesele de legatura nu sunt niciodata la mai mult de 450 mm de la capatul grinzii.

Nu toate grinzile tip Constructa sunt identice. Buiandrugii sustin sarcini de forfecare grele; prin urmare, buiandrugii din grinzile tip Constructa au placi de legatura mai grele decat acelea utilizate pe capriori etc. Utilizarea de capat este indicata pe toate grinzile tip Constructa. In schimb, numai grinzile marcate cu denumirea de „Buiandrug“ vor fi folosite in acel scop. Grinzile cu gro­sime dubla vor fi laminate cu cuie, pentru a va asigura ca ele impart incarcarile fixate in mod egal.

Ca o concluzie, utilizarea in Romania a grinzilor tip Conducta Beam se impune in conditiile de criza a masei lemnoase. Acest tip de grinzi ofera o buna solutie, intr-o paleta larga de aplicatii ingineresti. (Continuare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 59 – mai 2010, pag. 74

 

Autor:
ing. Daniel PASCU – director general SC PASCONMAT CONSTRUCT SRL

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/05/24/tehnologii-moderne-de-realizare-a-structurilor-de-lemn-tehnologii-si-elemente-de-prindere-iv/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.