«

»

Constructori pentru eternitate…

Share

A mai trecut un an, unul peste cei cinci scursi nemilos, avand in prim plan un specialist cu nume si renume in constructii: Mihail ERBASU. Nemilos pentru ca frangerea vietii unui om aflat in deplina putere a insemnat si inseamna in continuare o grea pierdere pentru familie si pentru lumea constructiilor, in general.

Nascut, format si devotat unei asemenea profesii, trecerea sa in nefiinta la 21 iunie 2004 a nelinistit prin tragismul sau.

Scurgerea timpului din clepsidra vremii a subliniat, inca o data, ca un om poate dainui fie numai si spiritual doar prin calitatile si lucrarile lasate in urma sa. De aici si motivul pentru care nu-l putem uita pe Mihail ERBASU, in pofida timpului care trece, trece…

Cei care i-au fost in preajma sau au avut contacte de afaceri cu el in constructii este imposibil sa nu rememoreze macar din an in an omenia acestuia, disparut mult prea devreme, intr-un timp in care era  nevoie de pregatirea si capa­citatile sale profesionale, in reformarea infrastructurilor investitionale.

Ideile si conceptiile lui Mihail ERBASU privind rolul firmelor de constructii din Romania pot duce la redesenarea economiei romanesti si, pe aceasta cale, la schimbarea functionala a infrastructurii edilitare si utilitare.

Neputand, din cauza disparitiei, sa-si aplice si desavarseasca multe din planurile sale, parca a avut grija ca o buna parte din gandurile si ideile lui sa aiba viitor.

Si aceasta pentru ca la condu­cerea firmei l-a promovat pe fiul sau, tanarul dr. ing. Cristian ERBASU, actualul presedinte al Federatiei Patronatelor din Constructii, care a preluat din mers lucrurile remarcabile din experienta tatalui sau.

SCC ERBASU SA a devenit, in scurt timp, una dintre firmele de pres­tigiu din sectorul constructiilor, punand in opera pana acum suficiente investitii care s-o recomande prin calitatea lucrarilor executate.

Prima din aceasta serie este cladirea, binecunoscuta de acum, care adaposteste, in principal, servi­ciile pentru pensionari, cladire impo­zanta situata pe Calea Vitan din capitala.

Casa Pensiilor defineste prin amploarea si personalitatea sa conturarea unei intersectii moderne si functionale in zona.

Cladirea a fost pusa in opera sub directa indrumare si executie a firmei conduse atunci de Mihail ERBASU, fiind printre primele constructii de amploare ridicate in Bucurestiul dominat de blocurile „stas“ ale perioadei de dinainte de 1990.

Pe baza conceptelor sale constructive a fost posibil sa apara in ultimul timp un ansamblu in care autor este SCC ERBASU, ansamblu care a devenit reprezentativ pentru Constanta. Edificiul este ridicat pe structura metalica, iar corpul admi­nistrativ pe structura din beton.

Complexul expozitional este intre­git cu lucrari de infrastructura utilitara si rutiera, conturand o conceptie aparte privind trainicia si functionalitatea unui asemenea gen de constructii, constructii prefigurate inca din viata de Mihail ERBASU. Exemplele sunt numeroase si ne vom referi la ele in alte numere ale revistei noastre.

Pana atunci, un sincer regret ca Mihail ERBASU nu se mai afla printre noi!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 60 – iunie 2010, pag. 8

 

Autor:
Ciprian ENACHE

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/06/24/constructori-pentru-eternitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.