Pentru ca in ultima perioada dorinta fireasca de dezvoltare a firmelor producatoare de materiale de constructii a condus la promovarea de produse noi, predozate si preambalate pentru aplicarea prin tehnologia torcretarii uscate, produse agrementate tehnic in Romania, consideram util sa facem cateva precizari referitoare la caracteristicile betonului torcretat uscat si la criteriile de alegere a domeniului de aplicare.
Vom folosi pentru aceasta un studiu comandat de DARA Constructii si efectuat de Universitatea Tehnica de Constructii (UTC) Bucuresti in luna octombrie 2009.
In perioada august – decembrie 2009, societatea DARA Constructii a participat la realizarea unui proiect mai larg, finantat din fonduri europene, executand integral lucrarile de reparatie la podul peste raul Topolog situat pe DN 7 Km 157+016.
Un alt exemplu reprezentativ il constituie lucrarile executate de DARA Constructii pentru consolidarea cu beton torcretat uscat armat a elevatiilor de la pile si culee.
Consolidarea s-a facut conform proiectului tehnic, respectand procedurile tehnice de executie DARA Constructii, legislatia si standardele in vigoare.
In tabelele 1 si 2 din raportul intocmit de UTC Bucuresti se pot vedea aderenta prin tractiune directa si valorile pentru Rc 28.
Se pot observa, de asemenea, pe langa valorile realizate pentru Rc 28 si aderenta si faptul ca se respecta intrutotul prevederile caietelor de sarcini pentru betoane speciale.
Mentionam ca reteta folosita pentru betonul torcretat nu a inclus aditivi.
Caracteristicile fizico-mecanice, de cost si productivitate (cost redus de doua pana la trei ori fata de produse tip mortar sau beton special dar productivitate scazuta fata de betonare sau torcretare umeda) definesc domeniul de aplicabilitate al betonului torcretat uscat si anume consolidarea structurilor de beton armat.
Astazi, cand traversam o perioada in care cuvantul de ordine este „reducerea costurilor“, folosirea acestei tehnologii, acolo unde este posibil, poate ajuta atat proiectantii cat si constructorii sa eficientizeze aceste costuri si sa asigure conditiile necesare pentru executarea unor lucrari superioare calitativ la investitiile unde se foloseste betonul torcretat uscat. Dupa cum cunoastem, DARA Constructii a ramas printre putinele societati din Romania care foloseste aceasta tehnologie.
Vizitand site-ul nostru, www.daraconstructii.ro, veti gasi o prezentare detaliata a lucrarilor efectuate de noi in Romania, folosind tehnologia torcretului uscat.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 60 – iunie 2010, pag. 20
Autor:
ing. Mihai POPA, director general – DARA Constructii
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns