«

»

Proiecte finantate din Fondul Social European

Share

Continui sa va prezint noutati si informatii despre piata muncii din domeniul constructiilor.

Va propun pentru acest numar al Revistei Constructiilor o tema putin diferita, dar, sper, la fel de interesanta. Proiecte implementate si derulate prin finantare din Fondul Social European (FSE).

 

Dupa cum probabil stiti, Fondul Social European (FSE) este instrumentul principal de investitie in programe dedicate cresterii gradului de ocupare in statele membre ale Uniunii Europene. Cu siguranta, datorita sectorului in care activati, sunteti familiarizati mai mult cu proiectele implementate prin Fondul de Coeziune (cel care asigura suport financiar pentru investitii in infrastructura de mediu si transporturi). Noi credem, insa, ca o importanta cel putin la fel de mare ar trebui acordata si proiectelor finantate de FSE. Pana la urma, constructiile, ca de altfel toate sectoarele pietei, isi fundamenteaza activitatea in primul rand pe capitalul uman, iar angajati mai bine pregatiti si specializati inseamna crestere economica si profit pentru firma angajatoare.

Pentru perioada 2007 – 2013, scopul interventiilor prin Fondul Social European este de a sustine statele membre sa anticipeze si sa administreze eficient schimbarile economice si sociale.

Fondul Social European finanteaza urmatoarele prioritati:

• Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor;

• Cresterea accesului si a participarii pe piata muncii;

• Promovarea incluziunii sociale prin lupta impotriva discriminarii si facilitarea accesului pe piata muncii pentru persoanele dezavantajate.

Pentru a beneficia de asistenta Fondului Social European, statele membre elaboreaza programe opera­tionale prin care se stabilesc prioritatile de finantare.
In regiunile mai putin dezvoltate, care se inscriu sub obiectivul convergenta, Fondul Social European sustine:

• Investitiile in capital uman, in special prin imbu­natatirea sistemelor de educatie si formare;

• Actiuni avand drept scop dezvoltarea capacitatii institutionale si a eficientei administratiilor publice, la nivel national, regional sau local.

Aceste programe operationale pot fi folosite si de catre companiile de constructii sau de asociatiile profesionale care activeaza in acest sector. Posibilitatile sunt variate, depinzand de nevoile reale ale companiei/asociatiei si apoi, bineinteles, de programul ales.

In cele ce urmeaza doresc sa va introduc intr-un program operational, putin accesat de catre cei din domeniul constructiilor, dar care ar putea prezenta un potential foarte bun pentru toti angajatorii si angajatii din sectorul constructiilor: POS DRU (Programul Opera­tional Social de Dezvoltare a Resurselor Umane).

Obiectivul general al POS DRU il constituie dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea participarii crescute pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva.

Obiective specifice ale POS DRU sunt:

Promovarea educatiei si formarii initiale si continue de calitate, inclusiv a invatamantului superior si cercetarii;

• Promovarea culturii antreprenoriale si cresterea calitatii si productivitatii muncii;

• Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;

• Dezvoltarea unei piete a muncii moderna, flexibila si inclusiva;

• Promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv in mediul rural;

• Imbunatatirea Serviciului Public de Ocupare;

• Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educatie si pe piata muncii.

Desi notiunile de mai sus sunt usor teoretice si generale, va invit sa va ganditi la toate posibilitatile de calificare, specializare sau perfectionare pentru toate categoriile de lucratori/talent din constructii (de la muncitori necalificati pana la ingineri seniori sau Project Manageri) care s-ar putea realiza mai eficient folo­sind Fonduri Europene nerambursabile.

In functie de nevoile generale ale pietei construc­tiilor sau de nevoile specifice ale unui domeniu sau chiar ale unui angajator, se pot califica sau specia­liza muncitori sau ingineri. Avantajele vor aparea cu sigu­ranta pentru ambele parti: angajatii vor avea posibilitatea sa gaseasca mai usor un loc de munca, iar angajatorii vor avea oameni bine pregatiti si specializati exact pe necesitatile lor.

Daca aceste informatii v-au trezit interesul, va astept sa-mi trimiteti parerile dvs., iar daca exista intrebari, noi, echipa de la Creare Resurse Umane, va stam la dispozitie la adresa de e-mail mtoia@creare.ro sau la telefoanele: 021-230.60.78; 021-230.60.79.

Aceste Fonduri reprezinta o oportunitate de dezvoltare pentru noi toti, pe care trebuie sa o exploa­tam activ.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 60 – iunie 2010, pag. 18

 

Autor:
Madalina TOIA, director comercial si de recrutare – Creare Resurse Umane

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/06/24/proiecte-finantate-din-fondul-social-european/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.