Post-tensionarea exterioara este o solutie tehnica aplicata la consolidarea structurilor din beton armat sau beton precomprimat de la poduri si pasaje rutiere, solutie a carei eficienta tehnica si economica a fost dovedita in practica.
Una din lucrarile la care Dara Constructii a aplicat cu succes aceasta tehnologie, utilizand materiale si echipamente de ultima generatie, este “Pod pe DJ 711A la km 36+904 peste raul Arges, la Potlogi”.
Beneficiarul lucrarii este Consiliul Judetean Dambovita, iar lucrarea in sine a fost promovata si finantata cu ajutorul fondurilor europene. Proiectul a fost realizat de Expert Proiect Bucuresti, antreprenorul general fiind societatea Style Construct.
Lucrarile speciale de reabilitare efectuate de Dara au avut ca scop post-tensionarea externa si montarea dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatatie. Astfel, pe fiecare dintre deschiderile podului s-au realizat doua antretoaze noi, post-tensionate, la randul lor, transversal, cu scopul de a folosi ca bloc de ancorare pentru cablurile longitudinale. Acestea din urma au fost, conform proiectului, in numar de cate doua pentru fiecare grinda.
Avantajele oferite de materialele folosite la aceasta lucrare (si promovate de firma noastra, in general) se pot lua in considerare pe mai multe planuri. In primul rand, in plan tehnic, toronul de tip compact, viplat si gresat, permite cresterea fortei de control la acelasi diametru al toronului cu 20%, putand duce, astfel, la semnificative economii cu materialele si, eventual, la scaderea costurilor. In plus, modalitatea de prezentare a toronului (viplat si gresat), impreuna cu ancorajele speciale si capetele de protectie, asigura posibilitatea de reluare a tensionarii dupa trecerea unei perioade de timp, in scopul suplimentarii fortei de control (lucru care nu este posibil folosind tehnologia clasica, cea cu fascicole de SBP). Mai mult, calitatea ridicata a materialelor si a componentelor folosite reduce semnificativ (pana la disparitie) riscul producerii unor accidente tehnice sau de munca.
In cazul folosirii tehnologiei bazate pe fascicole SBP (tehnologie care nu se mai foloseste pe plan european de mai bine de 50 de ani), calitatea slaba a materialelor (care nu se produc decat sporadic) sau a echipamentelor (uzate moral si fizic) permite o rata mult mai mare de aparitie a acestor tipuri de accidente.
O alta aplicatie extrem de importanta a post-tensionarii cu toron este la post-tensionarea placilor si/sau a dalelor (cu un exemplu de care ne lovim cu totii – parkingurile). Folosirea acestei tehnologii la executarea placilor sau a planseelor poate asigura economii semnificative la consumul de materiale principale (beton, armatura etc.) in conditiile realizarii unor structuri cu functionalitate ridicata la parkinguri; de exemplu, folosind tensionarea se pot realiza trame de trei sau chiar de patru ori mai mari decat in cazul utilizarii betonului armat simplu.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 61 – iulie 2010, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns