«

»

Managementul activitatii de constructii-instalatii montaj

Share

Inainte de a continua problematica prezentata in numerele anterioare ale Revistei Constructiilor, ne permitem sa luam in discutie unele aspecte aparute pe parcursul ultimei perioade de timp. Anume faptul ca la sfarsitul lunii mai 2010 a avut loc sub patronajul ARACO acordarea premiilor TROFEULUI CALITATII, actiune reusita si devenita traditio­nala dar din pacate singulara in prezent in lumea constructorilor din Romania. La aceasta intalnire s-au spus lucruri importante despre constructori, o profesie care ar trebui sa fie analizata de cei implicati direct in managementul decizional al constructiilor din Romania. Din pacate facem o remarca trista, dar elocventa: nimeni din ministerul de resort – oare mai exista??? – nu a participat. Aceasta constatare are semnificatie fie si numai daca luam in discutie scaderea cu 25% a valorilor lucrarilor de constructii fata de aceeasi perioada a anului trecut, care si aceasta valoare a fost in scadere fata de anul precedent.

S-a discutat mult despre legea achizitiilor publice cu toate implicatiile sale legate de multe imperfectiuni semnalate de toti specialistii in domeniu, iar precizarea secretarului de stat de la ANRMAP ca se lucreaza si vor aparea in curand noi reglementari lamuritoare nu mai reprezinta nicio noutate, fiindca de patru ani auzim acelasi refren.

Reglementarile aparute pana in prezent sunt incomplete si nu au tinut cont, in totalitate, de parerea specialistilor. Poate este momentul decisiv sa ne intrebam: se doreste transparenta si corectitudine in legea achizitiilor publice, ori exista si alte interese?

Un alt aspect asupra caruia vreau sa atragem atentia este si faptul ca seria celor sapte articole aparute pana acum in Revista Constructiilor referitoare la folosirea indicatoarelor de norme de deviz a generat opinii ale specialistilor care ne-au contactat si cu satisfactie afirmam ca parerea aproape generala a fost ca o dezbatere pe aceasta tema este extrem de bine venita iar actiunea inceputa merita sa fie continuata!

In aceasta situatie vom analiza si vom tine cont de sugestiile si propunerile pe care le-am primit din partea dvs., urmand ca intr-un numar viitor al revistei sa le prezentam si sa le discutam in amanunt.

 

In continuare, precizam ca in volumul I a indicatorului „C” – Norme de deviz pentru lucrari de constructii administrative, social-culturale, rezidentiale si industriale, editia 2007/2008 sunt cuprinse Lucrari de betoane cu 10 norme de deviz (de la CA01 – CA10A), ele insemnand norme de preparare si turnare de la beton marfa sau preparat la nivel de santier. Se prezinta, totodata, mai multe variante tehnologice cu descrierea resur­selor materiale, a manoperei aferente si a utilajelor folosite. Precizam ca normele de deviz folosite au fost ane­xate in volumul IV al indicatorului si cuprind si lista de resurse materiale si utilaje care sunt codificate cu 13 carac­tere in conformitate cu prescriptiile UE. Acest aspect ar trebui sa fie retinut fiindca va fi abordat special intr-un numar viitor al revistei, mai ales tinand cont ca COCC este singura societate din Romania abilitata sa faca acest lucru.

Parcurgand aceste norme ale capitolului de lucrari de betoane se observa diferente esentiale fata de normele aceluiasi capitol din indicatorul „C” editia 1981 unde existau 18 grupari de norme. La editia revizuita din anul 2007/2008 conceptual exista o alta logica a gruparilor de norme, iar normativul C 122-81 privind Instructiuni tehnice pentru proiectarea si executarea lucrarilor de constructii a fost abrogat. Au aparut, in pas cu noile realitati, alte instructiuni pentru pro­iectarea si executarea lucrarilor de betoane cuprinse in C 122-89 si NE 021/1999. De asemenea, retineti si faptul ca in indicatorul „C” editia revizuita 2007/2008 s-a folosit si Normativul C 104-79 dar cu echivalente privind clasele de beton. Astfel, la articolul CA01 – prepararea betonului pe santier, articol nou fata de indicatorul „C” editia 1981, exista echivalenta: clasa conform cod de practica NE 021/1999-C5/4 = clasa conform C140/86-C5/4 (Bc5/B75).

Din actualul indicator „C” au disparut articolele de norma privind tur­narea betonului armat in constructii cu caracter nuclear sau cladirea reacto­rului, acestea nefiind de actualitate, iar in ipoteza aparitiei unor astfel de lucrari se vor face norme locale cu, evident, alte caracteristici de baza ale resurselor folosite si in conformitate cu alte prescriptii tehnice.

Alt exemplu semnificativ: intre indicatorul „C” editia 1981 si indicatorul „C” editia 2007/2008: CA11 respectiv CA07.

In CA11 betonul se prepara pe santier avand 8 resurse materiale, in CA07 betonul este beton marfa si suplimentar s-a introdus si mortar expansiv la varianta tehnologica de amestecare a mortarului cu apa. Apare, de asemenea, ca noutate in indicatorul „C” editia 2007/2008 precizarea tipului de mortar si beton in listele LC17 si LC02 ale resurselor materiale ale indicatorului.

Astfel de exemple mai sunt, dar pentru capitolul de betoane ne oprim la acestea, cu precizarea facuta si anterior ca editia 2007/2008 a indicatorului „C” este cea optima iar editia 1981/1982 este de domeniul trecutului si in mod normal ar trebui sa fie abandonata.

Capitolul B al primului volum al indicatorului „C” se refera la cofraje si schele si cuprinde urmatoarele norme de deviz grupate conform Capitolului CB – Cofraje si schele (tabelul 1).

Este important sa precizam ca si aceasta grupare este diferita fata de cea cuprinsa in indicatorul „C” editia 1981/1982.

Vom continua prezentarea indicatorul „C” editia 2007/2008 si in urmatoarele numere viitoare ale revistei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 61 – iulie 2010, pag. 28

 

Autor:
ing. Mihai-Dan Popescu – director COCC Soft Construct

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/07/24/managementul-activitatii-de-constructii-instalatii-montaj-6/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.