«

»

PROTAN: Renovarea acoperisurilor vechi. Membrane PVC Protan

Share

Atunci cand esti pus in situatia de a repara un acoperis vechi, trebuie sa alegi dintre numeroasele solutii constructive oferite de producatori. Invelitoarea aleasa trebuie sa protejeze cladirea impotriva intemperiilor de orice natura, sa respecte conditiile arhitectonice si de structura, de locatie, costuri, conservarea energiei, durata de viata, mediu. Analiza comparativa a solutiilor nu este un lucru simplu si se face, in general, respectand norme locale privind cerinte, criterii si niveluri de performanta ale invelitorilor monostrat. De asemenea, trebuie respectate norme privind principiile de dimensionare, proiectare si mod de executie.

In aceasta idee, cei mai in masura sa stabileasca solutiile in functie de conditiile particulare ale proiectului sunt arhitectii, specialistii ingineri ai producatorilor precum si aplicatorii cu multa experienta in domeniul invelitorilor monostrat.

In acest articol as dori sa expun punctul de vedere al producatorului cu privire la renovarea unui acoperis vechi si alegerea solutiei optime.

 

Cauzele pentru care un acope­ris poate ceda:

imbatranirea prematura a inve­li­torii;

• utilizarea unor invelitori de slaba calitate;

• inexistenta unui program de intretinere si supraveghere periodica;

• degradarea cauzata de razele UV;

• poluarea locala;

• inghet-dezghet repetat si miscari ale ghetii pe acoperis;

• degradari cauzate de vant/ delaminari;

• miscari repetate ale structurii;

• cedari ale stratului suport;

• proiectare incorecta;

• calculul incorect al punctului de roua care conduce la aparitia vapo­rilor de apa captivi;

• calitatea executiei, in special a detaliilor;

• apa stationara;

• degradari mecanice;

• apa captiva intre straturi.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand va hotarati sa reparati un acoperis este de a cere o expertiza tehnica de la un specialist in acoperisuri terasa sau inclinate, specialist care va stabili cauzele infiltratiilor si modul de remediere. Expertiza tehnica oferita de Protan va cuprinde o inspectie a suprafetei acoperisului, verificarea detaliilor – guri de scurgere, suprapuneri, inte­gritatea membranei la parapet si alte suprafete verticale, luminatoare, si orice alte tipuri de strapungeri prin acoperis.

 

Elemente care trebuie luate in calcul:

cerintele clientului;

• posibila schimbare a destinatiei acoperisului (utilizarea spatiului de pe acoperis);

• modernizare;

• imbunatatirea gradului de izolare termica;

• refacerea detaliilor la luminatoare, parapet, strapungeri;

• refacerea bordajului metalic la atic;

• consideratii privind estetica acoperisului;

• intretinere usoara in viitor;

• consideratii privind durata de viata a noii invelitori;

• cerinte ale firmelor de asigurare;

• consideratii de mediu si posibi­litati de reciclare;

• consideratii privind riscul la foc (acesta este mult mai mare in cazul renovarilor fata de acoperisurile noi).

 

Solutia Protan pentru renovarea acoperisurilor vechi

Grija specialistilor Protan, atentia lor pentru orice detaliu si experienta de peste 40 de ani in acest domeniu conduc la alegerea celei mai bune solutii pentru acoperisul terasa sau inclinat.

 

Conceptul de renovare Protan

• Pregatirea lucrarii reprezinta cheia succesului in cazul renovarii;

• Utilizarea unor solutii testate si verificate;

• Instalarea profesionista reali­zata de aplicatori care au absolvit Scoala de Aplicatori Protan;

• Inspectia finala ce garanteaza impermeabilitatea invelitorii.

Membranele de hidroizolatie din PVC Protan sunt flexibile si, de aceea, sunt ideale pentru a renova un acoperis vechi. Datorita caracte­risticilor membranei, se poate renova orice tip de forma a acoperisului, de la acoperisuri terasa cu panta 0 pana la acoperisuri inclinate, curbe sau pereti verticali.

Avantajul mare este ca membrana PVC Protan poate fi montata direct peste stratul existent, in multe cazuri fara a mai fi nevoie de indepartarea straturilor vechi de hidroizolatie, panouri, tabla, azbociment etc.

 

Exemple de renovare

 

Cazul 1 – Renovare acoperisuri terasa necirculabile

Tip acoperis – terasa necirculabila

• Structura – beton monolit

• Termoizolatie existenta: polistiren expandat 5 cm

• Hidroizolatie existenta: doua sau mai multe straturi de membrana bituminoasa veche

Solutie:

In urma expertizei tehnice reali­zate de specialistii Protan a rezultat ca straturile de membrana bituminoasa existente nu-si mai indepli­nesc functiunea de a hidroizola cladirea, dar starea fizica a membranei bituminoase finale este buna, nefiind necesara decopertarea. Termoizolatia existenta este compromisa definitiv, umezeala patrunsa in termoizolatia din polistiren expan­dat putand fi eliminata utilizand aeratoare.

Stratificatiile propuse de specialistii Protan1:

Cu termoizolatie noua (foto 4, 5)

– Bariera de vapori2

– Termoizolatie din vata bazaltica/ EPS/PIR3

– Membrana PVC Protan SE fixata mecanic sau sistemul vacuum.

Fara termoizolatie noua (foto 6, 7)

– Geotextil din polipropilena PP

– Membrana PVC Protan SE fixata mecanic sau sistemul vacuum

Nota: Membrana PVC Protan respira, de aceea, in acest caz, nu este nevoie de aeratoare.

 

Cazul 2 – Renovarea acoperisurilor metalice vechi (foto 8)

• Tip acoperis – acoperis inclinat curb din tabla cutata

• Structura – metalica

• Termoizolatie existenta: polistiren expandat 5 cm

Solutie:

In urma expertizei tehnice reali­zate de specialistii Protan a rezultat ca infiltratiile sunt generate de degradarea imbinarilor tablei cutate si a garniturilor elementelor de fixare. De asemenea, s-au constatat degradari ale detaliilor de inchidere la luminatoare, trape de fum, stra­pungeri prin acoperis, tubulatura de aerisire. Termoizolatia existenta este compromisa.

Stratificatia propusa de specia­listii Protan1:

– Bariera de vapori;

– Termoizolatie din vata bazaltica/ EPS/PIR3;

– Membrana PVC Protan SE fixata mecanic;

Protan va ofera, de asemenea, toate accesoriile necesare – receptoare de terasa din otel galvanizat de diferite diametre, parafrunzare, coltare prefabricate interioare si exterioare, tabla caserata cu PVC, profile arhitecturale, sistemul de prindere la parapet pocket&bar.

 

Avantajele utilizarii solutiilor de renovare oferite de Protan

• Experienta si performanta

Cel mai specializat producator de membrana PVC din Europa, cu o vasta expertiza in acoperisuri tip terasa si o experienta de peste 40 ani.

Performanta dovedita de membranele PVC Protan in acesti 40 de ani arata ca formula este stabila si este cheia pentru o alegere inteleapta si pe termen lung.

Durata de viata de cel putin 30 ani dovedita cu certificat BBA

Acoperisul monostrat Protan are o durata de viata dovedita de peste 30 de ani, datorita caracteristicilor chimice si mecanice ale membranei si datorita tehnologiei de productie. Membrana PVC Protan este proiectata sa reziste conditiilor grele de mediu, grindina, radiatii UV, sa-si pastreze proprietatile mecanice si chimice in conditii de variatii de temperatura intre -30 0C si +130 0C.

Durata de viata este mare datorita:

• Materiei prime de calitate de la producatori cunoscuti: Hydro, BASF, Bayer;

• Stabilizatorilor si plasticizatorilor de calitate;

• Utilizarii dioxidului de titanium – pentru un grad inalt de reflexie a razelor UV;

• Pigmenti de calitate (grad de stabilitate al culorii 8 din 8).

Armatura – tricot

Membrana Protan SE este armata cu poliester. Tipul armaturii este tricot. Protan SE are cu 37% mai multa armatura decat alte membrane PVC de pe piata (85 g/mp fata de o medie de 62 g/mp in cazul concurentei). Rezulta: stabilitate dimensionala, rezistente foarte bune la smulgere, intindere, sfasiere sau fluaj.

O armatura tip tricot absoarbe tensiuni mai mari decat una netesuta. Tricotul confera membranei rezistente la smulgere mult mai mari, rezulta mai putine fixaje mecanice si un comportament foarte bun la actiunea vantului. Alte membrane PVC sunt armate cu poliester netesut. Armatura netesuta nu are noduri fixe; din aceasta cauza, ea se poate deslana, transferand eforturile catre masa hidroizolanta din PVC, rezul­tand valuriri si instabilitate dimensionala.

Sudura cu aer cald

Sudura cu aer cald este omo­gena si se realizeaza la nivel mole­cular, fiind considerata de specialisti cea mai performanta sudura din industria acoperisurilor terasa. Rezistenta la tractiune a sudurii este de 5 ori mai mare decat in cazul mem­branelor bituminoase APP (7,5 KN/m fata de 1,5 KN/m).

Un singur accesoriu

Membrana Protan se poate monta utilizand doar un singur accesoriu pentru fixare la parapet – pocket&bar, care este sigur, eficient, simplu si confera rapiditate in executie, rezul­tand costuri mai mici.

Am eliminat, in acest fel, utilizarea adezivului, in special la parapet, solutie care genereaza timpi de executie mari, risc crescut din cauza limitarilor de punere in opera pentru adeziv – temperaturi min +5 0C, umidi­tate si rezistente mici la cicluri de inghet-dezghet repetat.

Comportamentul foarte bun la foc

Acronimul SE inseamna „self extinguish” – membrana Protan SE nu contribuie la imprastierea focului si se auto-stinge in mai putin de 1 secunda de la indepartarea sursei de flacara deschisa.

Clasificarea la foc conform ENV 1187 (t2) este BROOF (t2)

Clasificarea la foc conform FM approval este Class 1A

Suprafata antialunecare (profilata)

Suprafata antialunecare confera siguranta sporita pe santier si, nu in ultimul rand, este un element de design.

Costuri

Pret/proiect mai bun datorita utilizarii unui singur accesoriu pocket&bar si a sulurilor de 4 m latime cu fixare ascunsa – doar la parapet. Avantaje: mai putine suduri, rapiditate in executie, costuri mai mici.

Se poate suda la temperaturi negative, pe zapada sau ploaie usoara

Lucrabilitate foarte buna – membrana este flexibila si se lucreaza bine la temperaturi scazute; se poate suda pe zapada, pe ploaie usoara.

Membrana flexibila – montaj rapid, sigur si usor

Datorita compozitiei chimice a masei hidroizolante din PVC, calitatii si cantitatii componentelor, membranele Protan sunt flexibile si stabile dimensional. Se pot obtine, astfel, suduri de calitate la viteze mari ale masinii automate de sudura si in plaja de temperaturi exterioare de -32 0C +130 0C. Datorita flexibi­litatii membranei se pot realiza detalii sigure (colturi interioare si exterioare, strapungeri, luminatoare, parapet etc.).

Mediu

Protan utilizeaza ca stabilizator CaZn, produs acceptat in UE, in comparatie cu multi alti producatori ce utilizeaza BaZn care este poluant sau plumb care este interzis.

– Membranele PVC Protan sunt ecologice; se utilizeaza, printre altele, si la stocarea apei potabile.

– Protan PVC detine certificatul EPD – Environmental Product Declaration unde se vede exact impactul PVC-ului in raport cu mediul inconjurator.

Amprenta de carbon a membranei PVC Protan este una dintre cele mai mici din intreaga industrie.

Cea mai buna contributie a omului la respectarea mediului inconjurator este de a produce ceva cu resurse minime. Optimum reprezinta energie cat mai putina, folosirea de resurse regenerabile si durata de viata foarte mare. Membranele PVC Protan utilizeaza cantitati mici de materie prima si energie pentru a obtine performante maxime.

Garantii

Protan ofera garantie integrala 10 ani, 15 ani sau 15 + 5 ani, fara excluderea unor situatii de genul: apa stationara, grindina, vant excep­tional etc.

Intretinere

Membranele PVC Protan nu au nevoie de intretinere pe durata de viata. Singura interventie care trebuie facuta, din cand in cand, este cura­tarea gurilor de scurgere a jghea­burilor si burlanelor.

Ideea este ca, atunci cand ale­gem o solutie de renovare, sa ne gandim la problemele care pot aparea in viitor. Data viitoare va fi decizia copiilor nostri! Putem sa le facem viata mai usoara daca alegem noi bine, acum!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 62 – august 2010, pag. 22

 

Autor:
Gabriel RISCANU, director – Protan Roof Romania

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/08/28/protan-renovarea-acoperisurilor-vechi-membrane-pvc-protan/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.