«

»

SOUDAL: Solutii pentru economisirea energiei

Share

Cresterea consumului de energie in intreaga lume, in conditiile in care resursele naturale sunt limitate, a condus la cresterea pretului gazelor naturale, a carbunelui si petrolului. De aceea, sunt din ce in ce mai cautate solutiile de reducere a consumului de energie la echipamentele de uz casnic, la iluminat, dar si la constructia locuintelor. Asemenea solutii permit nu numai reducerea costurilor energiei, ci contribuie, totodata, la protejarea mediului inconjurator.

Locuinta pasiva, de pilda, este o constructie care necesita o cantitate de energie termica de cateva ori mai mica decat o cladire obisnuita. Conform Institutului Passivhaus, o locuinta pasiva nu trebuie sa consume mai mult de 15 KWh pentru fiecare m2 de suprafata utila, asigu­rand locatarilor intregul confort termic necesar. Practic, o locuinta pasiva cu o suprafata de 100 m2 are nevoie in perioada rece – care in Polonia dureaza din octombrie pana in martie – de aproximativ 170 m3 de gaze sau 150 de litri de motorina. La o locuinta traditionala, aceste valori sunt de 1.400 m3 de gaze sau 1.200 de litri de motorina. Economia este, asadar, vizibila, costul energiei fiind de peste opt ori mai mic.

Intr-o locuinta pasiva nu se instaleaza sistemele de incalzire tipice, bazate pe arderea combustibilului (motorina, gaze), iar eventualele pierderi de caldura sunt completate prin asa-numitele surse pasive de caldura (locatarii, echipamentele electrice, energia solara, caldura recuperata din sistemul de ventilare). Instalatia de ventilare dintr-o locuinta pasiva are, de pilda, si rol de instalatie de incalzire. Aerul introdus este, in acest caz, agentul termic ce asigura incal­zirea aproape tuturor incape­rilor. Din acest motiv, nu este necesara instalarea de radiatoare aditionale.

O astfel de locuinta a fost construita in orasul Wroc³aw, fiind singura din Polonia care a primit aprobarea Institutului pentru Locuinte Pasive (PHI) din Darmstadt (Germania). Locuinta a fost proiectata de M & L Lipinscy, societate care s-a specia­lizat in proiectarea cladirilor familiale cu consum redus de energie.

Pentru ca proiectul locuintei pasive sa indeplineasca cerintele balantei energetice, trebuie, printre altele, sa se caracterizeze printr-o constructie unitara, o ventilatie adec­vata si un amplasament corect al ferestrelor. Toate elementele unei astfel de locuinte trebuie sa fie fa­bricate din materiale de cea mai buna calitate si sa fie imbinate etans. Numai astfel locuinta va asigura confortul termic la un consum de energie planificat de 15 KWh pentru 1 m2.

 

Izolatia este baza locuintei pasive

Intr-o locuinta pasiva ferestrele ocupa, de cele mai multe ori, o suprafata mare. De aceea este foarte importanta asigurarea unei etansari adecvate a suprafetei dintre rama si perete.

Folosind tehnologii moderne si materiale care asigura un grad sporit de izolare termica si acustica putem obtine ermetizarea suprafetei exterioare a cladirii.

Montarea feres­trelor locuintei pasive din Wroclaw – Polonia a fost asigurata de catre compania Soudal, care a utilizat setul de produse ce intra in componenta sistemului profesional de izolare Soudal Window System. Acesta este unul dintre cele mai importante elemente folosite pentru construirea unei locuinte pasive, deoarece punctul de contact dintre rama ferestrei si perete este locul pe unde se pierde cea mai mare cantitate de energie termica.

In cladirile pasive, ferestrele de dimensiuni mari sunt amplasate pe peretii din partea sudica, permitand trecerea unei cantitati sporite de caldura solara care incalzeste locuinta. In schimb, pentru a reduce pierderile de caldura iarna, ferestrele trebuie sa indepli­neasca cerinte rigu­roase de constructie si sa fie imbinate etans in pereti.

Pe partea de interior a fost utilizata o folie de fereastra speciala Soudal cu butil, care a fost introdusa pe toata lungimea tocului. Aceasta este indispensabila pentru asigura­rea etanse­itatii imbinarii si elimina­rea punctelor de trecere a vaporilor de apa catre interiorul tocului. Pentru umplerea rostului dintre toc si izolatia termica a fost utilizata spuma Soudafoam Gun Low Expansion Click & Fix.

Ferestrele mari isi schimba dimensiunile la diferente de tempe­ratura, umiditate sau la alti factori externi. Montarea acestora necesita nu numai o calificare inalta a echipei de montatori, ci si utilizarea unor produse de foarte buna calitate. De aceea, este foarte importanta alegerea unei spume de montaj adecvate, care sa asigure fereastra impotriva eventualelor deformari ca urmare a schim­barii dimensiunilor profilelor.

Spuma Soudafoam Gun Low Expansion Click & Fix este un material elastic care asigura fereastra impotriva deformarii. Are un coeficient redus de conductibilitate termica, comparabil cu cel al izolatiei termice a cladirii cu polistiren.

La exteriorul cladirii a fost folo­sita folia de fereastra si banda de intin­dere care asi­gura inchiderea punctelor de contact dintre toc si polistiren.

 

Soudal Window System

Soudal Window System este o solutie verificata atat in cazul unor proiecte exigente cum ar fi locuinta pasiva, cat si in cazul constructiilor traditionale. Toate materialele au o calitate ridicata si poseda aprobarile din partea Institutului de Tehnici de Constructie din Polonia (ITB).

Pentru izolarea termica si acustica a rostului dintre rama ferestrei si perete, compania Soudal ofera o gama variata de spume poliuretanice – Soudafoam Gun:

• Low Expansion spuma Souda­foam Maxi cu randament ridicat;

• spuma cu dilatare redusa Soudafoam Ferestre si usi;

• spuma standard Soudafoam Gun.

Pentru izolarea interioara, compania Soudal va recomanda folia de protectie impotriva vaporilor Soudal Folienband Inside sau siliconul elastic special Soudal Silirub, disponibil intr-o gama variata de culori, in varianta cu lipire de pe o singura parte sau cea cu lipire de pe ambele parti, acoperita cu un strat special care permite tencuirea. Se imbina foarte bine cu diferite tipuri de suporturi, fiind disponibila in mai multe dimensiuni.

La exterior se poate utiliza folia de protectie impotriva vaporilor Soudal Folienband Outside sau banda de dilatare Soudaband Acryl, care se caracterizeaza printr-o rezistenta foarte buna la conditiile atmosferice extreme.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 62 – august 2010, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/08/28/soudal-solutii-pentru-economisirea-energiei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.