«

»

Managementul activitatii de constructii-instalatii montaj

Share

Revenim astazi asupra indicatorului de norme de deviz „C“ – pentru lucrarile de constructii administrative, social-culturale, rezidentiale si industriale, dupa ce in numarul trecut al revistei am considerat util sa prezentam produsul informatic DELTA 2000 – COCC, care rezolva la nivel calitativ superior problemele privind intocmirea si urmarirea devizelor de executie a lucrarilor de C + M supuse sau nu legislatiei de contractare, prin legea achizitiilor publice.

 

Volumul II al indicatorului „C“ cuprinde:

• lucrari de tencuieli;

• lucrari de pardoseli;

• scari;

• lucrari de placaje interioare si exterioare;

• profiluri si ornamente decorative;

• lucrari de tamplarie din lemn, mase plastice si metal;

• constructii si confectii metalice.

Lucrarile de tencuieli contin, in detaliu, norme de consumuri medii de resurse pe articole de deviz si corective la normele de baza pentru tencuieli interioare si exterioare care se executa, de regula, pe santiere dar si pentru unele lucrari speciale.

De asemenea, in cadrul acestui capitol se regasesc si norme pentru unele lucrari de prelucrare a supra­fetelor de pereti-tencuieli si gleturi care se executa pentru toate tipurile de constructii civile, rezidentiale sau industriale.

Nu sunt cuprinse in acest prim capitol al indicatorului „C“ – volumul 2 – norme pentru lucrari de ornamente, ele fiind tratate special in alt capitol; de asemenea, nu sunt cuprinse nici norme executate cu unele materiale locale, ele fiind tratate special in volumul trei al indicatorului.

In prezentarea generala a acestui capitol se fac referiri la prevederi si prescriptii tehnice de care s-a tinut seama, cu precizarea ca orice fel de modificare a acestor reglementari tehnice va fi luata in considerare la o noua editare a indicatorului.

Cei ce folosesc sistemul DELTA 2000 au insa acces gratuit la aceste modificari, in decursul unui an, conform contractului de asistenta tehnica.

Consumurile specifice de manopera din acest capitol cuprind:

• curatarea, pregatirea si, eventual, stropirea supra­fetelor de tencuit;

• prepararea mortarului pentru stratul vizibil de tanci si a spritului, precum si a mortarelor de ipsos care se pot prepara pe santier la locul de productie;

• reamestecul mortarului, respectiv adaugarea cimentului la mortarul marfa, sosit de la statiile de preparare;

• executarea tencuielilor propriu-zise, prin diverse metode, cu scule si dispozitive adecvate diverselor solutii tehnologice;

• in situatia tencuielilor exterioare, in norme este cuprinsa si executarea profilelor trase cu sablon avand iesinduri din campul peretilor de pana la 5 cm si latimea de pana la 20 cm;

• manipularea si transportul, pe orizontala sau verticala, atat a mortarului cat si a celorlalte materiale, la nivelul punctului de lucru;

• degajarea de materiale si eventual, molozul de la locul de productie, precum si curatarea sculelor si dispozitivelor de lucru.

Pentru operatiile de tencuire, executate in mod mecanizat sau manual-mecanizat, normele cuprind si consumul de manopera pentru alimentarea utilajelor de tencuit precum si manuirea acestora la aplicarea mortarului pe plafoane si pereti.

In cadrul normelor nu sunt cuprinse schelele folosite; acestea fac obiectul unor norme tratate separat.

Distantele de transport a materialelor au fost conside­rate, in medie, de 30 m de la locul de productie efectiv.

In consumurile specifice de ore-utilaj sunt cuprinse orele de functionare efective ale utilajelor pentru ridicarea, atat a mortarului cat si a celorlalte materiale necesare, la nivelul locului de productie. Sunt trecute si eventualele ore de functionare a utilajelor pentru executarea mecanizata a tencuielilor.

In numerele viitoare ale revistei vom continua prezentarea, in detaliu, a indicatorului „C“ de norme de deviz.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 63 – septembrie 2010, pag. 24

 

Autor:
ing. Mihai-Dan Popescu – director COCC Soft Construct

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/09/28/managementul-activitatii-de-constructii-instalatii-montaj-8/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>