«

»

Orizonturi strategice

Share

Oare de ce este atata zarva in jurul asa-zisei absente a unei strategii pe termen mediu si lung?

Are dreptate Opozitia cand afirma ca actualul guvern nu vede dincolo de lungul nasului si ca viziunea sa asupra viitorului tarii este ca si inexistenta?

Oare de ce Guvernul actual al Romaniei chiar nu iese pe piata cu un plan de perspectiva, care sa fixeze principalele obiective tehnico-economice de atins in urmatorii zece ani, independent de situatia politico-economica viitoare din tara?

Este oare atat de greu sa pui pe hartie principalele „chestiuni arzatoare la ordinea zilei“ despre care vorbeste o tara intreaga „de la vladica la opinca“?

Ce mare lucru si cat de complicat este sa spui tarii: „iata ce va trebui sa facem in viitorii zece ani ca sa ne mearga mai bine!“

 

Desi mi se pare caraghios ca un cetatean oarecare sa-i invete pe guvernanti care sunt acele situatii care isi asteapta rezolvarea, avand insa in vedere ca traim intr-o democratie originala, am sa-mi permit sa le reamintesc stimabililor nostri conducatori cateva dintre problemele ce-si asteapta rezol­varea grabnica „pe termen scurt, mediu si lung“.

1. Din 1975 incoace se repeta, cu destula regularitate, inundatii care produc sistematic pagube materiale din ce in ce mai mari si, din nefericire, si pierderi de vieti omenesti. Oare acest fapt nu repre­zinta un motiv serios, chiar foarte serios, de pornire a unei campanii de lunga durata pentru preintam­pinarea repetarii situatiilor dezastruoase create de apele dezlantuite si de prevedere a unor masuri de stopare a acestor efecte in viitor? Este atat de greu sa-ti propui pentru anii care vin sa refaci, sa consolidezi si sa completezi digurile de aparare impotriva inundatiilor, acolo unde s-a dovedit in practica utilitatea lor? Sau sa prevezi mutarea constructiilor de locuinte si de productie in locuri mai ferite de ape? Sau sa alegi acele locuri in care poti permite inundarea readucand natura in faga­sul ei normal? Sau sa…

2. Din 1990 incoace, de cand sistemele de irigatie ale regimului Ceausescu au fost lasate in voia Domnului si a hotilor, ne plangem incontinuu de fenomenul desertificarii in diferite zone ale tarii, fapt ce duce la saracirea populatiei ramase fara posibilitatea cultivarii granelor si altor plante utile. Oare acest fapt nu este suficient de ingrijorator pentru a determina initi­erea unei actiuni de mare amploare si lunga durata pentru refacerea sistemelor de irigatie parasite si completarea lor cu altele noi care sa redea viata pamantului secatuit? Este atat de dificil sa planifici prio­ritatile in refacerea sistemelor de aductiune si distributie a apei atat de necesare dezvoltarii agricole a tarii si sa prevezi etapele necesare reali­zarii lor? Sau sa…

3. De ani de zile se vorbeste si vorbeste despre necesitatea existentei unei retele de autostrazi care sa permita dezvoltarea turismului aducator de bani, dar si de satisfactii pentru saracii autohtoni ce-si rup masinile prin gropile existente pe mai toate drumurile. Pare de neinteles prapastia uriasa intre declaratiile politicienilor si realitatea cruda ce se perpetueaza de multi ani pe scena politica a tarii, totul ramanand in mare parte doar vorbe goale. Oare este atat de greu sa se stabileasca un Plan National de dezvoltare a retelei de autostrazi pe o durata de zece ani, plan care sa fie si pus in aplicare indiferent ce guvern este la conducerea tarii? Dupa cate se stie, un asemenea plan exista de mai multi ani, dar a fost ignorat cu obstinatie; oare de ce?

Nu stiu ce probleme mai importante decat acestea ar putea exista in tara noastra pentru moment si pentru viitorul mai apropiat sau mai indepartat, dar consider ca rezol­varea lor printr-un Program National de lunga durata acceptat, aprobat si asumat de catre toate partidele politice ar constitui un succes al intregii natiuni. Nu inteleg si ma ingrijoreaza pasivitatea Guvernului in fata atacurilor Opozitiei, cand ar fi atat de simplu sa prezinte un ase­menea program cu obiective vitale pentru intreaga populatie, la care s-ar putea conecta intreaga clasa politica, fara retineri. Este un secret „a la Polichinelle“ ca dispersia mij­loacelor finaciare si materiale pe prea multe obiective nu poate duce decat la „nimic“. Existenta unui orizont strategic clar si hotarat este de dorit si din punctul de vedere al intreprin­zatorilor, care se pot orienta mai usor asupra viitorului propriilor afaceri.

Sa nu uitam ca, in timpuri de criza, actiunile Statului cresc in impor­tanta, cu conditia ca Statul sa devina constient de acest fapt.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 63 – septembrie 2010, pag. 4

 

Autor:
dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/09/28/orizonturi-strategice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.