«

»

Punerea in siguranta a barajului Maneciu, Judetul Prahova

Share

Antreprenor: APASCO SA, Maneciu

Beneficiar: AN „APELE ROMANE” – Directia Apelor Buzau – Ialomita

Proiectant: AQUAPROIECT SA, Bucuresti

 

Barajul Maneciu, amplasat pe raul Teleajen, se incadreaza in proiectul de amenajare a bazinelor hidrografice Prahova si Ialomita Inferioara. Este un baraj de tip neomogen, din balast, cu un nucleu central din argila si protectie de anro­camente cu urmatoarele caracteristici: inaltimea maxima 75 m, lati­mea la coronament 11,50 m si lungimea coronamentului 750 m.

Lucrari pentru reabilitarea disipatorului si canalului rapid al golirii de fund:

in zona disipatorului s-au rea­lizat umpluturi cu balast stabilizat cu ciment compactat;

• refacerea dalelor pe zonele avariate, pe aproximativ 25% din lungimea canalului rapid;

• protejarea canalului cu beton de uzura si realizarea pe radierul rapid a unor rugozitati artificiale, perpendiculare pe axa canalului.

Reabilitarea evacuatorului de ape mari. Amplasat in versantul drept, evacuatorul este de tip palnie, cu trei fronturi deversante, care se continua in zona barajului cu un canal casetat cu trei compartimente care debuseaza intr-un canal rapid.

lucrari pentru inlaturarea infiltratilor prin planseul casetei I prin matarea rosturilor cu mortar special cu intarire rapida si etansarea rosturilor cu injectii cu rasini poliureta­nice, in zonele unde exista apa sub presiune;

• refacerea betonului de uzura pe canalul rapid, prin turnarea unui strat de beton armat de 20 cm grosime, ancorat de cel existent prin intermediul ancorelor cu pana, urmata de protectia betonului proaspat cu rasina epoxidica bicomponenta.

Lucrari pentru stabilizarea versantului stang:

protejarea versantului, deasupra drumului de acces la coronament, constituit din roca fiabila cu saltea antierozionala cu geogrile spatiale;

• asigurarea preluarii si dirijarii apelor pluviale de pe versant si prin intermediul unei rigole de beton, amplasata la baza versantului si descarcarea dirijata a apelor pluviale prin intermediul unor podete tubulare f 1.000, in rigolele amenajate pe versant sub cota drumului.

Lucrari privind amenajarile aval:

in zona aval a pragurilor de beton existente, s-a executat o um­plutura din anrocamente pe o grosime de 1,5 m si o lungime de 10 m;

• in zona consolidarilor de mal, degradate ca urmare a afluirilor, la baza pintenului de beton existent, s-a realizat un prism de anrocamente ingropat.

Reabilitarea sistemului de moni­torizare, avertizare, alarmare:

Lucrarile de buna calitate, rea­lizate de specialistii firmei APASCO SA MANECIU, au fost apreciate atat de beneficiar cat si de proiectant, intrucat ele au condus la conditii optime de exploatare in siguranta a barajului Maneciu.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 63 – septembrie 2010, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/09/28/punerea-in-siguranta-a-barajului-maneciu-judetul-prahova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.