«

»

TRACTOR PROIECT: ABS Trenchless GmbH – foraje orizontale de subtraversare

Share

Membra a BAUER GROUP din august 2009, firma germana ABS Trenchless GmbH vine sa completeze oferta BAUER de utilaje de foraj pentru industria constructiilor cu o gama larga de masini si echipamente pentru foraje orizontale de subtraversare si sisteme de reabilitare a retelelor vechi de conducte subterane.

Gama de utilaje ABS cuprinde:

• instalatiile ABS pentru foraj de subtraversare cu burghiu, care, cu forte de impingere cuprinse intre 200 KN si 1.500 KN si cu cupluri de pana la 50.000 Nm, pot executa foraje in tuburi cu diametre de 100 mm – 1.600 mm pe lungimi de pana la 80 m – 100 m;

• sistemele RBS pentru instalare de conducte noi in interiorul celor vechi, prin tragere cu cablu, cu forte cuprinse intre 300 KN si 1500 KN, pe distante de peste 1.000 m;

• echipamente auxiliare: unitati de preparare a fluidelor de foraj pentru lucrul cu ciocan de fund; containere mobile cu compresoare de vacuum pentru preluarea lichidelor folosite; remorci pentru transportul rolelor de tuburi;

• burghie elicoidale si sape de foraj.

 

SISTEMELE ABS DE FORAJ ORIZONTAL PENTRU SUBTRAVERSARE

In cazul in care este necesara trecerea unor conducte pe sub o cale ferata, o intersectie intr-un oras sau chiar pe sub o autostrada, fara a se perturba traficul sau activitatea in zona, ABS ofera o solutie rapida, sigura si ieftina.

Se sapa doua incinte, de o parte si de cealalta a zonei respective, la adancimea la care se doreste sa se introduca conducta, una de start si cealalta de iesire. In incinta de start se introduce echipamentul de foraj si se pozitioneaza pe sine speciale, bine ancorate in sol.

Grupul hidraulic de putere care actioneaza echipamentul de foraj poate ramane la exterior.

Forajul se poate executa cu sau fara ghidare. Forajul fara ghidare se executa, in special, pentru distante de foraj mai mici. Dupa ce suportul de sustinere a echipamentului de foraj a fost bine pozitionat pe directia dorita, se executa forajul in interiorul tuburilor de protectie iar materialul excavat de capul de sapare este trimis inapoi in incinta de start, de elicea continua a burghiului de foraj.

De cele mai multe ori, insa, forajul se face cu ghidare, in doua feluri:

• cu montarea, in fata sculei de sapare, a unui cap de ghidare cu profil taiat asimetric.

• printr-un sistem complex, denumit PTPM („pilot tube microtunneling“), care consta in introducerea, in prima faza, a unei coloane de ghidare cu un cap de sapare taiat asimetric, pe prin­cipiul forajului cu presarea materialului in peretii gaurii forate.

In faza a doua, capul de foraj montat pe sectiunea de burghiu cu elice continua incepe forarea la diametrul dorit, in interiorul tubului de protectie, inaintand impreuna cu acesta pe coloana de ghidare introdusa anterior.

In ambele situatii directia este controlata printr-un sistem optic de masurare a unghiurilor, cu camera de luat vederi, denumit teodolit si este urmarita pe un monitor.

Materialul forat este eliminat, prin conducerea lui catre incinta de por­nire, de elicea continua a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale.

Operatia se repeta introducand o noua sectiune de burghiu, impreuna cu un alt tub de protectie.

In functie de natura lucrarii, tuburile de protectie din otel pot fi sudate intre ele si sa ramana drept suport de protectie prin care se vor trece conductele/cablurile necesare. Ele pot fi, insa, scoase prin impin­gere, pe masura ce se introduc tuburile destinate lucrarii respective.

 

SISTEMELE RBS PENTRU INSTALAREA DE CONDUCTE SUBTERANE NOI, PRIN TRAGERE CU CABLU IN INTERIORUL CELOR VECHI

Sistemele RBS asigura inlocuirea rapida si sigura a vechilor conducte de gaz, apa sau canalizare, prin tra­gerea in interiorul acestora a conductelor noi, fara a fi necesara deco­pertarea lor.

Ca si in cazul forajelor orizontale de subtraversare, se sapa doua incinte, de o parte si de cealalta a zonei in care se doreste inlocuirea conductei. In incinta de plecare se aduce conducta noua, in care se monteaza un cap special de tra­gere, cu strangere pe con si cu ochi de agatare pentru cablul de tragere.

In incinta de sosire se introduce instalatia de tragere a cablului, acti­onata de un grup hidraulic de putere dispus la suprafata.

In functie de materialul tevii vechi si de diametrul dorit la noua conducta, vechea conducta poate ramane intacta, sau poate fi sparta in bucati care sunt impinse spre exteriorul gaurii odata cu tragerea conductei noi.

Pentru operatia de spargere, in functie de materialul conductei vechi, capul de tragere este prevazut pe conul exterior cu diverse profile de taiere/ spargere.

Lucrarea poate fi, practic, executata de un singur operator, prin telecomanda din exterior, fara a se expune vreunui pericol.

Datorita fortelor mari de tragere, se pot depasi si unghiuri de 150 – 200, fara a fi necesara saparea unor incinte intermediare pe distante de peste 1.000 m.

In afara instalatiilor de foraj pentru subtraversare si a celor de inlocuire de conducte, firma ABS Trenchless asigura si toate echipamentele auxili­are necesare executiei lucrarilor, precum: capete de tragere pentru conducte diverse, sape de foraj pentru toate tipurile de soluri, remorci pentru tamburii cu conducte, precum si sistemul BENTOVAC de preluare si evacuare a lichidelor de foraj folosite.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 63 – septembrie 2010, pag. 40

 

Autor:
Cornel Udrescu – director general

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/09/28/tractor-proiect-abs-trenchless-gmbh-foraje-orizontale-de-subtraversare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.