«

»

C.H.E. RAUL ALB

Share

Antreprenor: HIDROCONSTRUCTIA SA, Sucursala Bistra Poiana Marului

Beneficiar: HIDROELECTRICA SA, Sucursala Hidrocentrale Caransebes

Proiectant general: ISPH Bucuresti

 

Centrala Hidroelectrica Raul Alb, cu putere instalata de 42 MW, face parte din amenajarea hidroenerge­tica Bistra – Poiana Marului – Ruieni – Poiana Rusca, o schema complexa de amenajare a unor bazine hidrografice.

CHE Raul Alb este de tipul centrala semiingropata pe derivatie, echipata cu doua grupuri hidroelectrice de tip Francis, cu ax vertical, cu carcasa si aspiratori metalici, inglo­bati in beton.

Putul centralei are adancimea construita de 46 m, diametrul interior de 18 m si grosimea peretelui de 0,70 m, si se continua suprateran cu hala de montaj de 11 m inaltime.

Aspiratorii turbinelor se continua cu o camera de expansiune, batardouri de revizie, galeria de fuga cu nivel liber (L = 924 m, BxH = 3,25 m x 3,65 m), un scurt canal de fuga si polderul Raul Lung.

Suprafata desfasurata a infrastruc­turii (10 nivele), este de 2.550 mp.

Pe vertical, infrastructura se desfasoara intre cotele 385,10 (cota inferioara radier) si cota 43,100 (cota platforma montaj), pe urmatoarele nivele: nivel aspirator si bazine, nivel vane sferice, nivel turbine, nivel generatoare, nivel sala masinilor, nivel atelier electromecanic, nivel panouri pentru servicii auxiliare, nivel panouri de comanda si automa­tizare, nivel trafo 1.000 KVA, nivel statii de 10,5 KV si 20 KV, nivel camera de comanda si baterii acumu­latoare, nivel platforma de montaj.

Legatura intre nivele se asigura prin intermediul unei scari principale din beton armat, situata in partea amonte a centralei, a unui ascensor pentru persoane si a unei scari de siguranta metalice.

Suprastructura centralei este reali­zata peste nivelul platformei de montaj si cuprinde hala de montaj, anexa amonte si anexa aval.

Hala de montaj este de tip hala, cu grinzi de pod rulant de 50/12,5 tf, cu deschiderea de 9,80 m. In interiorul halei este amplasat un grup Diesel de 125 KVA.

Au fost executate lucrari la supra­fata aferente centralei: platforma exterioara, statia de transformare de 110 KV, pod peste Raul Alb pentru acces la centrala, lucrari de protectie a versantului nordic in zona centralei.

Prin executia la un nivel calitativ deosebit si punerea in functiune a CHE Raul Alb, profesionistii HIDROCONSTRUCTIA SA – Sucursala Bistra Poiana Marului au incheiat o lucrare complexa de amenajare hidroenergetica, ce ocupa o suprafata totala de 6.860 Kmp.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 64 – octombrie 2010, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/10/28/c-h-e-raul-alb/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.