«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: 60 de ani de activitate

Share

Societatea Comerciala HIDROCONSTRUCTIA SA isi are originea in initial numita „Intreprinderea de constructii Centrala Hidroelectrica V. I. Lenin“, cu sediul in Bicaz, infiintata la 30.11.1950 ca unic constructor al investitiei.

In anul 1961 Intreprinderea de constructii a fost mutata cu sediul in Bucuresti sub numele de „Intreprin­derea de Constructii Hidroenergetice“ (I.C.H.), transformata in timp in „Trustul de Constructii Hidroenergetice Bucuresti“ (T.C.H.) – 1967, apoi „Trustul Antrepriza Generala de Constructii Hidroenergetice Bucuresti” (T.A.G.C.H.) – 1984, pentru ca din anul 1990 sa se numeasca SC HIDROCONSTRUCTIA SA.

Din anul 1995, in urma privatizarii, intreprinderea devine SC HIDROCONSTRUCTIA SA, cu capital privat.

In prezent suntem organizati avand sediul central in Bucuresti si 11 sucursale teritoriale cu larga autonomie, care executa lucrari in 39 din cele 41 de judete.

Privatizarea Societatii a constituit momentul de cotitura efectiva a activitatii sale, iar managementul performant pe care l-a promovat a condus la statutul de cea mai mare firma romaneasca de constructii, a carei valoare a fost pe deplin confirmata de piata.

In aceasta noua situatie, a fost de la sine inteleasa adoptarea unei noi politici in domeniul calitatii, mediului, a sanatatii si securitatii muncii, in responsabilitatea sociala si securitatea informatiei. Obiectivele generale in aceasta perioada sunt cele referitoare la mentinerea reputatiei Societatii pe piata constructiilor prin indeplinirea tuturor cerintelor exprimate de clienti, la preturi competitive si avantajoase, castigarea increderii acestora, dar, totodata, satisfacerea motivatiilor personalului angajat al Societatii.

Pentru realizarea acestei politici s-a trecut la implementarea si mentinerea unui sistem de management in conformitate cu cerintele standardelor internationale, avand ca referinta standardele SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005, BS OHSAS 18001:2007, SA 8000:2008 si SR ISO/CEI 27001:2006.

In virtutea acestei hotarari, fiecare salariat si conducator, de la orice nivel ierarhic, raspunde direct de realizarea obiectivelor care ii revin si de calitatea lucrarilor executate, in functie de atributiile, competentele si responsabilitatea stabilite prin Regulamentul de Organizare si Functionare al Societatii.

In cei 60 de ani de activitate, SC Hidroconstructia SA a realizat amenajarea hidroenergetica a principalelor bazine hidrografice ale tarii, respectiv Somes, Runcu Firiza, Crisuri, Mures, Timis, Barzava, Nera, Cerna, Motru, Tismana, Bistrita Gorjeana, Jiu, Olt, Arges, Dambovita, Ialomita, Buzau, Bistrita, Siret, Prut si Dunare, investitii concretizate in executia a: 135 baraje, 144 centrale hidro, 882 km galerii hidrotehnice, 991 km diguri de retentie sau dirijare cu peree si aparari de maluri etc.

Dupa anul 1990, din cauza conjuncturii economice, investitiile in domeniul hidro s-au restrans simtitor iar Societatea a fost nevoita sa se restructureze, adaptandu-se noilor conditii si cerinte ale economiei de piata, fapt usurat de experienta acumulata in executia tuturor categoriilor de constructii. In spiritul acestei strategii, firma a participat la licitatii si a castigat dreptul de a realiza contracte pentru lucrari din toata gama de constructii, dand dovada de o mare mobilitate si realism in decizie.

Asa am realizat: reabilitarea sau construirea de drumuri si poduri, Piata de Gros Bucuresti, Vamile Giurgiu, Turnu, Valcea si Salonta, CEC Sibiu, alimentari cu apa si cana­lizari in orasele Brasov, Craiova, Buzau etc. gropi de gunoi ecologice la Sighisoara, Targu Jiu, Iasi, Ramnicu Valcea si Pitesti, zona industriala Valea Terovei, sistemul de irigatii Sadova – Corabia, si multe altele concretizate in: 452 km drumuri noi sau reabilitate, cu suprastructura de beton, asfalt sau macadam, pentru trafic foarte greu si greu; 126 poduri cu suprastructuri din beton armat monolit sau prefabricate precomprimate si metalice, cu lungime totala de 7.115,8 m; 350.640 mp constructii civile si industriale de marimi, complexitati si destinatii diferite; 907 km de conducte pentru alimentari cu apa si canalizari etc.

S.C. Hidroconstructia S.A. a derulat contracte in tara, cu finantare de la bugetul de stat sau cu fonduri externe prin programe BERD, PHARE, ISPA etc. (circa 445 milioane euro), si in strainatate (Algeria, Iran, Germania etc.). De asemenea, a executat lucrari in colaborare cu firme din strainatate: Germania, Italia, Austria, Suedia, Franta, Anglia, Turcia, Olanda. In acest fel, ne-am propulsat in fruntea firmelor de constructii din tara din punct de vedere al productiei, al rezultatelor economice si al numarului de personal angajat.

O asemenea evolutie si transformare acorda societatii noastre un caracter special si singular in comparatie cu celelalte firme de profil. Pentru intreaga perioada de refe­rinta, Hidroconstructia a ramas cel mai mare si important constructor in domeniul amenajarilor hidroenergetice si a complexelor hidrotehnice din tara, impunandu-se prin seriozitate in relatiile cu partenerii si prin calitatea lucrarilor realizate.

Ne exprimam speranta ca, in anii grei pe care ii parcurgem si in anii mai buni care vor veni, vom reusi, ca si pana acum, sa pastram nealterat spiritul constructiv si sa obtinem noi realizari concrete.

Lasam celor care vor veni in urmatorii ani dreptul si obligatia de a face orice efort ca sa continue ceea ce au facut generatiile de pana azi.

Ne exprimam gratitudinea fata de beneficiari, proiectanti si colaboratori pentru sprijinul tehnic, material si moral cu care ne-au ajutat in antreprenoriatul nostru.

Aducem un prinos de recunostinta celor trecuti in nefiinta si in memoria lor ne definim si asumam conceptul….

…“mergem inainte!”

Inainte putem merge numai impreuna daca dumnea­voastra ne veti contacta pentru executarea uneia sau mai multor lucrari de investitii din gama celor enumerate in cuprinsul prezentarii activitatii SC Hidroconstructia SA in acest numar al Revistei Constructiilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 64 – octombrie 2010, pag. 4

 

Autor:
ing. Maria Oancea

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/10/28/hidroconstructia-sa-60-de-ani-de-activitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.