Obiectivul standardelor ISO este sa furnizeze incredere!
Daca un produs sau serviciu este conform cu specificatiile sau cerintele unui standard ISO, acesta prezinta increderea ca indeplineste caracteristicile esentiale care pot include: calitate, ecologie, siguranta, securitate, interoperabilitate, eficienta, cu luarea in calcul a beneficiilor la un cost economic.
Implementarea standardelor ISO se constituie ca o integrare a increderii in ceea ce ofera ele – ne ofera posibilitatea sa devenim mai puternici, sa devenim un brand national sau international, sinonim cu increderea.
Increderea si puterea pe care le obtinem prin implementarea standardelor ISO devin determinante in aceasta perioada de criza si pe plan mondial, cand activitatea ISO s-a constituit intr-un instrument practic prin care s-a generat incredere, s-au redus incertitudinile si s-au gestionat riscurile la nivel global. Increderea sectoarelor publice sau private in ISO si in relevanta globala a standardelor sale nu au fost afectate de criza, ca dovada ca, la sfarsitul anului 2008, ISO avea 157 membri la nivel national (98% din economia mondiala si 97% din populatie) si a publicat 1230 standarde, numarul acestora ajungand la 17.765.
Prezentam in continuare cateva exemple care ne conduc la concluzia ca ISO nu economiseste niciun efort cand este cazul sa satisfaca partile interesate.
Autoimbunatatire
• Cresterea eficientei si eficacitatii procesului de dezvoltare a standardelor;
• Un nou portal si NMC server care usureaza procesul de ajungere la consens si la decizii;
• ISO Concept database (ISO/CDB – prin care continutul standardelor este disponibil intr-o forma accesibila);
• Acordarea de premii pentru grupurile implicate in dezvoltarea standardelor (de ex. ISO/TC – 127);
• Aparitia standardului ISO/IEC 14496 – 10 – Advanced Video Coding (AVC).
Increderea fara frontiere
• 119 tari, din cele 157 membre, au generat un „plan de actiuni“ al ISO pentru tarile in curs de dezvoltare, cu resurse financiare de peste 1.526.000 franci elvetieni;
• Cartea „Organisme nationale de standardizare in tarile in curs de dezvoltare“ pentru a le ajuta in eforturile de dezvoltare a ISO si de utilizare a infrastructurii nationale de standardizare – ca motor de dezvoltare economica, a capacitatii comerciale si suport pentru consumatori, protectie sociala si a mediului.
Increderea partilor interesate
• Standardul ISO 26000 – ghid referitor la responsabilitatea sociala;
• Plan de actiuni pentru implicarea celor care promoveaza interesele consumatorilor in procesul de standardizare. Ex: ISO/IEC Guide 76:2008 „Dezvoltarea standardelor pentru servicii – Recomandari referitoare la principiile de baza in relatia cu consumatorii“;
• Brosura – „Ghidurile ISO/IEC adauga valoare standardelor internationale” – important pentru reprezentantii consumatorilor, cei care elaboreaza standardele, dar si pentru proiectanti, producatori, furnizori de servicii, laboratoare de incercare, asociatii care reprezinta interesele consumatorilor, persoane cu dizabilitati, copii, adulti, academicieni, studenti etc.
Increderea partenerilor
Pentru oamenii si organizatiile din care fac parte, ISO a dezvoltat peste 700 organizatii internationale, regionale, guvernamentale, neguvernamentale sau private.
S-au semnat in 2008 noi acorduri de cooperare cu:
– Organizatia Internationala a Satelitilor Mobili;
– Forumul International de Acreditare (IAF) si Cooperarea Internationala pentru Auditarea Laboratoarelor (ILAC);
– Organizatia Meteorologica Mondiala;
– IEEE – cea mai mare societate tehnic profesionala pe plan mondial.
Mentinerea si dezvoltarea colaborarii cu principalii parteneri: IEC – Comisia Internationala pentru Electrotehnica, ITU – Uniunea Internationala pentru Telecomunicatii, in cadrul WSC (Cooperarea pentru Standarde Pe Plan Mondial).
Cursuri pentru pregatirea managerilor ISO, IEC, ITU care participa la efortul de standardizare pe plan mondial.
Contributii la generarea increderii in noi tehnologii prin Forumul Economic Mondial (WEF), focalizate prin raspunsul la intrebarea: „cum ar putea gasi raspuns inovarea colaborativa la cele trei provocari majore pe plan mondial: modificarile climatice, furnizarea apei si securitatea alimentara?”.
Adoptarea standardelor pe baza dublului consens: tarile participante si partile interesate, pentru a se asigura diseminarea tehnologiilor prin crearea pietei mondiale si printr-un management si practici organizationale performante.
Dezvoltarea unor standarde care sa vizeze securitatea, ecologia, accesibilitatea, confidentialitatea, pentru ca tot mai multi oameni sa beneficieze de ele, inclusiv persoanele in varsta sau cu handicap. De exemplu:
1) ISO 27799 referitor la informatiile cu privire la starea de sanatate a persoanei (confidentialitatea, integritatea si disponibilitatea);
2) ISO 17090 referitor la tehnologia certificata digital pentru protejarea datelor referitoare la starea de sanatate;
3) ISO 22307 referitor la reducerea riscurilor asociate procesarii electronice a datelor financiare legate de clienti si consumatori, parteneri de afaceri si cetateni;
4) ISO/IEC TR 24714-1 referitor la utilizarea biometriei in sistemele de securitate pentru identificarea persoanei;
5) ISO 19092 referitor la cresterea securitatii tranzactiilor financiare prin medii electronice, prin implementarea si managementul tehnologiei de identificare biometrica in sectorul financiar;
6) ISO/TS 14823 – cerinte pentru sistemul de coduri standardizate pentru semnaturi si pictograme, referitor la trafic si informatii care-i privesc pe cei care calatoresc;
7) ISO/TR 22411 – informatii, date si know-how ergonomic pentru proiectarea produselor/serviciilor mediului de lucru, pentru a fi mai accesibile persoanelor in varsta sau cu dizabilitati.
Dezvoltarea de standarde in sprijinul securitatii si accesibilitatii la locul de munca. De exemplu:
1) ISO/IEC 10779 – ghid pentru proiectarea si evaluarea echipamentelor IT din birouri (office) pentru a putea fi utilizate de persoane cu capabilitati, incluzand si pe cei cu dizabilitati permanente sau temporare;
2) ISO 18743 – care descrie metodele si practicile pentru evaluarea si gestionarea riscurilor legate de sanatatea ocupationala si de performanta in mediile de lucru cu temperaturi scazute;
3) Implementarea ultimei editii a ISO 11612 referitor la cerintele de performanta a echipamentului (imbracamintii) de protectie utilizate de personalul care poate fi expus la caldura, flacara si scantei de la prelucrarile metalice.
Increderea in managementul afacerii
Increderea in managementul afacerii si standardele ISO ne ajuta la generarea increderii (integrate) in toate aspectele afacerii.
Sisteme de management
• ISO 9001, ISO 14001 – sunt deja integrate in economia globala;
• ISO 9001 – implementat in 175 tari;
• ISO 14001 – implementat in 148 tari;
• 14 noiembrie 2008 – s-a publicat a 4-a editie a ISO 9001 (prima editie: 1987), care a devenit un instrument la nivel global referitor la asigurarea increderii in abilitatea organizatiilor de a satisface cerintele privind calitatea si a creste satisfactia clientilor referitor la relatia client-furnizor;
• S-a publicat The ISO 9000 Family Global Management Standards, de fapt un raport cu stiri, in care utilizatorii reali prezinta experienta personala in contextul foarte variat al industriilor multinationale, al organizatiilor de ajutor umanitar, din care rezulta flexibilitatea, eficienta si eficacitatea abordarii ISO 9000, abordare care vine in sprijinul organizatiilor ce aplica mai multe standarde ale sistemului de management, pentru a satisface atat necesitatile lor (interne), cat si ale partilor externe interesate.
E- business
• Tehnologia informatiei in sprijinul proceselor afacerii prin: obtinerea, procesarea si modificarea datelor pentru a se asigura interoperabilitatea si securitatea manipularii datelor si tranzactiilor financiare, promovarea bunelor practici si facilitarea desfasurarii si dezvoltarii relatiilor clienti-furnizori. Conferinta de la Geneva (septembrie 2008) s-a axat pe relatia ISO cu organizatiile partenere atat in sectorul public, cat si in cel privat.
Continuitatea afacerii
• Increderea in abilitatea oamenilor de afaceri si a altor organizatii de a asigura continuitatea functionarii pe timpul crizei, aceasta devenind o preocupare majora a ISO – de a intensifica eforturile pentru a finaliza o serie de standarde care sa sprijine acest concept. De ex.:
1) ISO/IEC 24762 – ghid referitor la tehnologiile si serviciile privind informatiile si comunicatiile necesare pentru prevenirea/recuperarea dupa dezastru ca parte a managementului continuitatii afacerii;
2) ISO/IEC 27005 – care descrie procesele si actiunile asociate pe care trebuie sa le aiba in vedere departamentele IT din organizatiile preocupate de managementul riscului referitor la securitatea informatiei;
3) ISO/IEC TR 90005:2008 – ghid referitor la aplicarea ISO 9001 pentru procesele ciclului de viata al (unui) sistem(ului), pentru a genera incredere in aplicarea unui sistem de management ISO 9001 la achizitia, furnizarea, dezvoltarea, operarea si mentenanta sistemului IT si serviciilor asociate.
Increderea in (buna) guvernare
• Sisteme IT adecvate care sa genereze incredere in abilitatea organizatiilor sa ramana competitive si sa nu fie expuse riscurilor de neconformitate cu cerintele de reglementare. ISO/IEC 38500 asigura cadrul pentru generarea increderii intr-o buna guvernare care sa ajute top managementul organizatiilor sa inteleaga si sa se conformeze obligatiilor legale, de reglementare si etice.
Increderea in standardizarea termenilor, definitiilor si vocabularului prin care sa se asigure ca termenii si vocabularul utilizat inseamna acelasi lucru pentru toate partile pentru tranzactii, fabricatie, cercetare-dezvoltare, sanatate, educatie si stiinta.
• Sistemul International de Unitati este recunoscut la nivel mondial, cu avantajul stabilirii unui limbaj universal referitor la masurare;
• Seria ISO 80000 si IEC 80000 a inlocuit standardul ISO 31 – Cantitati si Unitati, utilizat pentru ingineri, oameni de stiinta, tehnicieni, profesori si studenti;
• ISO/IEC – Guide – 98 – 3 referitor la exprimarea incertitudinii de masurare care nu ajuta la stabilirea probabilitatii sa luam o decizie corecta bazata pe rezultatele masurarii si sa gestionam riscurile;
• ISO 25639 cu terminologia si metode statistice agreate international pentru reducerea intelegerii gresite sau a neintelegerilor dintre organizatorii unei expozitii industriale si expozanti.
Incredere in inovare
• Standardele ISO referitoare la terminologie sprijina diseminarea tehnologiilor inovatoare si creste viteza sau reduce timpul pana la care produsele si serviciile derivate ajung pe piata. Noile tehnologii devin familiare si accesibile si, in acelasi timp, creste increderea in standardele ISO din acest domeniu;
• ISO/TS 27687 se refera la un domeniu inovator – al nanotehnologiilor de la care ne asteptam sa devina motorul de baza al economiei secolului XXI.
Increderea – factor determinant pentru afaceri
• Un factor important atat in afaceri, cat si in domeniile reglementate este cel generat de „evaluarea conformitatii“, domeniu care include inspectia, testarea si certificarea – pentru a verifica daca produsele, serviciile, procesele, sistemele, materialele si personalul se conformeaza cerintelor, specificatiilor si standardelor. Comitetul ISO pentru evaluarea conformitatii (ISO/CASCO) a organizat in octombrie 2008 workshop-ul „Standardele pentru evaluarea conformitatii in sprijinul supravegherii pietei”, din care a rezultat un plan de actiuni care este in derulare;
• ISO/CASCO s-a focalizat pe relatiile cu IAF – Asociatia Internationala a Organismelor Nationale de Acreditare – cu care se deruleaza un plan de actiuni pentru monitorizarea si imbunatatirea eficacitatii certificarii sistemelor de management in sistem acreditat. Cateva exemple:
a) ISO /PAS 30003 – cerinte pentru organizatiile care desfasoara audit si certificare pentru domeniul „ship recycling management systems”, pentru cresterea securitatii muncitorilor (lucratorilor) si protectia mediului prin cerinte referitoare la recunoasterea independentei bunelor practici;
b) ISO/IEC 24773 – certificarea profesiilor tehnice in domeniul software, care sa faciliteze acceptarea internationala a certificarilor profesionale in acest domeniu, avand in vedere posibilitatea de a lucra in diferite tari in decursul carierei;
c) Incredere, sanatate si securitate
– Increderea este strans legata de sanatatea si securitatea atat la nivel de indivizi, cat si la nivelul societatii. Exemple de standarde pentru a sustine aceasta legatura:
d) IWA 6 – ghid referitor la „managementul utilitatilor pentru apa de baut, in conditii de criza” (cauze naturale sau cele care rezulta din atacuri teroriste, poluarea industriala a raurilor, care genereaza o preocupare majora pe plan mondial);
e) ISO 24510, 24511, 24512 – referitoare la managementul resurselor limitate de apa pentru a asigura accesul la apa de baut sigura si asigurarea sanitaritatii populatiei la nivel mondial;
f) ISO 39001 – sistem de management pentru securitatea traficului pe sosele, dezvoltat de un nou comitet ISO/PC 241, care a fost infiintat in mod special de ISO;
g) ISO 18192-1 – cerinte pentru rezistenta imbracamintii care ar trebui sa absoarba impactul pe care il genereaza asupra corpului uman activitatile zilnice;
h) Increderea sustenabila
– Increderea este dificil de sustinut intr-o lume in care mediul este in continua degradare, adesea ca o consecinta a utilizarii resurselor de energie. ISO este angajata sa sprijine comunitatile internationale sa faca fata provocarilor legate de sustenabilitate prin standarde pentru aspecte specifice;
– Incredere in viitor
– ISO PC 242 are in vedere cele 3 aspecte ale dezvoltarii durabile (sustenabile) – economic, mediu si social. ISO 50001 – standardul cu „cerinte pentru un sistem de management al energiei“ care se apreciaza ca va influenta cu peste 60% cererea de energie pe plan mondial, avand in vedere ca jumatate din populatia globului traieste in mediul urban, iar industria cladirilor industriale si constructiile reprezinta sectorul cu cea mai mare contributie privind consecintele asupra celor trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile;
– Data de 14 octombrie 2008 a fost declarata ziua mondiala a standardelor cu mesajul – Consumul economic de energie, reducerea modificarilor climatice, terminologia legata de mediu, performanta de mediu, declaratia de mediu privind cladirile, eficienta energetica, precum si monitorizarea si verificarea emisiilor de gaze cu efect de sera – vor constitui baza pentru proiectanti si arhitecti, ingineri, clienti si autoritati guvernamentale pentru a dezvolta cladiri durabile. Sectorul cladirilor poate contribui la reducerea emisiilor de gaze, aplicand standardelor internationale pentru proiecte cu eficienta energetica;
– ISO 23045 – cu cerinte legate de eficienta energetica pentru procesul de proiectare poate atinge valori tinta de eficienta energetica pentru noile cladiri;
– ISO 15392 – stabileste principii recunoscute international pentru sustenabilitatea in domeniul constructii de cladiri;
– Ghidul 64 – pentru reducerea impacturilor potentiale de mediu ale produselor/serviciilor prin luarea in considerare a aspectelor de mediu in activitatea de standardizare a produselor;
– ISO 15270 – cu cerinte referitoare la piata mondiala emergenta a recuperarii si reciclarii plasticului;
– Masinile si echipamentele la sfarsitul ciclului de viata contribuie la cresterea volumului de deseuri care trebuie tratate si dispuse, acest lucru a devenit o cerinta de piata;
– ISO 16714 – cerinte pentru evaluarea potentialului noilor masini/echipamente pentru a fi (recuperate) tratate si/sau reciclate;
– Reciclarea mijloacelor de transport pe apa – contribuie la conservarea la nivel global a energiei si resurselor. Prezenta azbestului, hidrocarbonatilor si a altor substante periculoase pentru mediu poate avea repercusiuni negative pentru mediu si sanatatea oamenilor;
– Seria ISO 30000 – standarde pentru sisteme de management pentru reciclarea navelor, pentru a veni in sprijinul protectiei mediului si securitatii lucratorilor.
Important este ca noi, in fiecare domeniu de activitate, sa identificam standardele aplicabile, sa intreprindem actiuni si sa alocam resurse pentru a le aplica.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 64 – octombrie 2010, pag. 24
Autor:
Constantin Avram – director general AEROQ
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns