«

»

SCHIEDEL: Sisteme moderne de evacuare a gazelor de ardere (II)

Share

(Urmare din numarul anterior)

Sistemele de evacuare adaptate noilor principii de functionare, care asigura din exterior, concomitent cu conducerea gazelor in atmosfera si cantitatea de aer necesara combustiei, se numesc, conform terminologiei utilizata in cele mai recente standarde de specialitate, cosuri de fum cu aspiratie periferica de aer [2] sau echi­librate. Cosurile de fum din aceasta categorie, continand doua canale coaxiale distincte, de fum si de aer de ardere, functioneaza dupa principiul schimbato­rului de caldura in contracurent. Aerul necesar combustiei se preincalzeste, odata cu parcurgerea, de sus in jos, a distantei dintre nivelul gurii de evacuare prevazuta cu priza si punctul de conectare a aparatului la cos, imbunata­tindu-se astfel randamentul surselor de caldura cu 3% pana la 7% (fig. 4).

Geometria interioara a mantalelor prefabricate include golul central de forma rectangulara pentru canalul de fum si canalele de armare, dupa caz, la colturi.

Pentru satisfacerea conditiilor de exploatare severe din punct de vedere al regimului de presiuni si umiditate (mediu acid, puternic coroziv, datorita prezentei permanente a condensatului), tubulatura de samota profilata, prevazuta pentru realizarea canalului de gaze evacuate, avand grosimea medie a peretilor de numai 7-8 mm, este cel mai performant produs din categoria tuburilor ceramice utilizate in domeniu. Cu o densitate a materialului de aproximativ 2.300 kg/m3 si o capacitate de absorbtie a apei de circa 3%, pierderile de gaze de ardere prin pereti si la nivelul imbinarilor, la o presiune de incercare de 200 Pa, nu depasesc 0,006 litri/m2xsec. Stabilitatea pe inaltime a canalului de fum in interiorul mantalelor este mentinuta cu ajutorul unor inele distantier confectionate din otel inoxidabil. Spatiul inelar astfel creat intre cele doua elemente componente de baza serveste la conducerea, la consumatori, a aerului aspirat din exterior.

Prin folosirea unor racorduri si piese speciale de conectare, concentrice, tipul de cos de fum descris poate sa deserveasca un singur cazan in condesatie sau mai multe cazane murale de acelasi tip, amplasate la etaje diferite ale unei constructii de locuinte sau birouri. Solutia constructiva adoptata in cazul capului de cos asigura aspirarea cantitatii necesare de aer pentru ardere, concomitent cu refularea gazelor arse, fara ca cele doua functiuni sa se influenteze (fig. 5).

Prefabricarea ca procedeu tehnologic de productie si accesorizarea completa a sistemelor de cosuri de fum inseamna precizie dimensionala ridicata, calitate asigurata la un nivel constant si compatibilitatea elementelor componente, care conduc la un montaj facil, cu durate de punere in opera reduse (fig. 6).

In unele tari, extinderea industrializarii lucrarilor de constructii a condus la proiectarea unor componente prefabricate care au lungimea egala cu inaltimea de nivel a constructiilor civile, respectiv 2,50 m – 3,00 m.

Solutiile constructive adoptate, care prevad utilizarea unor materiale de calitate superioara, au condus la realizarea acestor sisteme compacte, cu sectiuni transversale reduse, ce pot fi amplasate atat in interiorul, cat si la exteriorul constructiilor deservite.

Sistemele de cosuri de fum descrise reprezinta un nivel inalt de performanta, atat din punct de vedere conceptual cat si al materialelor folosite. Astfel au fost reali­zate produse fiabile, cu durata de viata ridicata, garantata, in general, pentru o perioada minima de 30 de ani, rezistente la variatiile de temperatura si actiunea coroziva a produselor lichide de ardere.

Costurile totale aferente unei constructii, care se compun din costurile initiale si cheltuielile de mentenanta, sunt indicatoare importante in aprecierea unei investitii. Durabilitatea instalatiilor de acest tip face ca lucrarile de intretinere sa se limiteze doar la o curatire/ inspectie periodica a canalului interior de fum si la eventuale reparatii curente ale finisajelor.

Siguranta in exploatare este o alta caracteristica importanta a sistemelor de evacuare ceramice, constand in etanseitatea corespunzatoare a canalelor de fum la pierderile de gaze arse si stabilitatea la un eventual incendiu, indiferent daca acesta actioneaza dinspre exteriorul sau interiorul canalului de fum. In general, aceste sisteme prezinta stabilitate la foc timp de 60-90 de minute.

In contextul cresterii continue a etanseitatii, respectiv a reducerii permeabilitatii la aer a constructiilor – a se vedea preocuparile pentru realizarea caselor eficiente energetic – sistemul de cos de fum cu termoizolatia integrata in invelisul exterior si cu tubulatura profilata a fost supus unor incercari pentru determinarea pierderilor de aer la o presiune conventionala de 50 Pa (testul „blower door“). Valoarea determinata pentru un tronson netencuit de 5,00 m inaltime, care traverseaza doua nivele ale unei case si contine o piesa „T“ de racordare, este de 34,5 m3/h [5]. Acest nivel de performanta confera solutiei de evacuare precizate posibilitatea aplicarii in cazul cladirilor etanse.

Cosurile de fum prefabricate permit folosirea celor mai eficiente surse de energie termica, fara ca acestea sa produca efecte negative asupra structurii lor [6]. Prin tirajul asigurat, obtinut in urma unei dimensionari cores­punzatoare, generatoarele de caldura functioneaza la parametri proiectati, ceea ce conduce la economii, prin optimizarea consumului de combustibili, si, implicit, la protectia mediului inconjurator, prin eliminarea in atmo­sfera a unei cantitati mai reduse de gaze arse.

 

Bibliografie

1. HAUSLADEN G.Handbuch der Schornsteintechnik. Oldenbourg Verlag, München, 1994;

2. ANTONESCU N., STANESCU P. D., ANTO­NESCU N. N. – Cosuri si instalatii de tiraj. Editura Matrix Rom, Bucuresti, 2000;

3. SR EN 1443:2004 Cosuri de fum. Conditii generale;

4. SR EN 1457:2003 Cosuri de fum. Canale interi­oare de argila/ceramice. Conditii si metode de incercare;

5. Schiedel International Technician Conference, 2005;

6. MILOSAN I.Tehnologii curate aplicate in ingineria protectiei mediului industrial, Editura Universitatii Transilvania Brasov, 2005.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 64 – octombrie 2010, pag. 44

 

Autor:
drd. ing. Laszlo SCHRECK

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/10/28/schiedel-sisteme-moderne-de-evacuare-a-gazelor-de-ardere-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.