Suna cam biblic titlul, dar cam asa poate fi metamorfozat ceea ce se intampla in derularea procesului investitional in Romania, unde nevoia de constructii este evidenta si necesara in mai toate sectoarele economice si sociale, iar rezultatele concrete sunt prea putin vizibile in raport cu asa-zisele intentii. Cei care temporar ocupa scaunele de unde se decide soarta economiei si, ca atare, si soarta constructiilor urmaresc si, din pacate, si reusesc acapararea si tezaurizarea unor importante sume de bani in averile inexplicabile ale unora si acelorasi „beneficiari“.
Mai tot romanul serios insa a inceput, pe buna dreptate, sa guste cu lehamite aceeasi si aceeasi placa politica portocalie privind „masurile” care vor duce la realizarea sloganului serios deteriorat potrivit caruia o „sa traiti bine“.
Cum sa traiesti bine cand singurele masuri luate de guvernanti sunt cele care privesc consumul?
Consumam mai mult decat producem! spun la nesfarsit cei care au burta plina si la propriu si la figurat. Ei n-or fi consumand? Ba bine ca nu: vile si cabane cu piscine, baruri si sali de gimnastica, masini cu sute de „herghelii“ putere la bord, concedii numai in locurile exotice ale lumii, studiile copiilor numai in strainatate etc.
Ce produc ei ca sa consume si sa beneficieze de atatea si atatea privilegii care tot consum se numesc?
Consumam mai mult decat producem! Probabil ca este un adevar, dar de ce nu ne punem problema de ce nu producem mai mult decat consumam?
Guvernantii nu-si pun o asemenea intrebare pentru ca au gasit solutia cea mai facila si la mintea unui Gaga: taierea, taierea oricaror destinatii legate de consumul altora nu si al lor si apelarea la imprumuturi financiare externe.
Acestea nu sunt, din pacate, solutii economice in situatii de criza. In alte parti ale lumii asemenea refugii sunt rare si temporare.
Consumam mai mult decat producem!
De cine depinde, insa, sa se intample invers? Consumul, insa, trebuie sa asigure un trai decent pentru toata lumea si nu numai pentru actuala „elita politica“ a tarii. Bugetul tarii, se zice, este al tuturor. Destinatia, insa, este cu sens unic catre cei pentru care este adevarata zicala ca „banul la ban trage“.
Se tot bate apa in piua la tot felul de reuniuni bilantiere ale organelor de justitie ca exista mii si mii de dosare, dar pana in prezent nimeni nu a vazut finalizat macar unul dintre aceste dosare. De ce guralivii privind raportul consum-productie nu-si pun problema „consumului“ si in acest caz cand se platesc sume deloc de neglijat, din bugetul statului, pentru bunastarea evidenta a unei armate intregi de procurori, judecatori, grefieri, avocati etc.
Deci, un exemplu clar de consum fara a produce nimic.
Paraponul, insa, dus pana la nesimtire cade pe bietii pensionari care se „lafaie“ in pensii.
Consumam mai mult decat producem!
Oare? Sa luam sectorul constructiilor, greu afectat de criza, unde dupa guvernanti si mai-marele tarii, ba intram, ba iesim, ba s-a terminat.
Din cele peste 100.000 de firme care au falimentat pana acum in Romania, ponderea cea mai mare este din constructii, sector care ar putea produce, oricum, mai mult decat ar consuma.
Dar intereseaza, credeti, acest lucru pe cei care ar trebui sa raspunda de soarta noastra si a tarii astazi si, mai ales, in viitor? Nu, pentru ca pomana temporar bucuroasa a imprumuturilor externe ii salveaza in prezent si indatoreaza pe viitor toate generatiile.
Penultima luna a acestui 2010 ridica nenumarate probleme greu de rezolvat de catre cei care mai supravietuiesc in sectorul constructiilor.
Proverbul „sanie vara, car iarna“ nu mai este actual de ani buni pentru ca nefiind un plan cat de cat minimal de dezvoltare a economiei romanesti in prezent si in viitor nu pot sa existe nici planuri de afaceri ale firmelor de constructii sau ale investitorilor interni si a acelora din afara tarii care vor afaceri in Romania.
Mai mult, o serie de firme si-au facut bagajul si s-au mutat in tarile care ofera conditii normale de functionare.
Si aceasta este o sursa de productie in minus care ar fi putut pondera si consumul de care ne plangem.
Bani si timp se pierd in nestire cu prioritate in realizarea infrastructurii rutiere, feroviare si utilitare unde s-au cheltuit sume ametitoare fara a le avea in functiune.
Vorbind de infrastructura, in lunile care urmeaza vom lua parte la un nou episod din serialul „se circula in conditii de iarna“, episod prin excelenta destinat Romaniei.
Aici banii nu se… taie, dar se consuma, stim noi de catre cine. Sa mai lase cativa si nevoiasilor pentru a taia si ei ceva de Ignat. Nu de alta, dar sa se dezica ceea ce cu emfaza se spune, ca noi consumam mai mult decat producem.
Macar acum, toti, absolut toti, sa consumam egal, si nu cum spun imbuibatii, ca numai noi risipim prin consum, ei nu!
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns