S-a nascut la 3 februarie 1925 in Braila.
Intre anii 1934 – 1942 a urmat Liceul Vasile Alecsandri din Galati, dupa care a continuat studiile la Politehnica din Bucuresti – Facultatea de Constructii, intre anii 1942 – 1947.
Timp de 58 de ani, prof. Radu Agent a desfasurat o activitate impresionanta in stiinta si tehnica betonului armat din tara.
Activitatea de proiectare, inceputa dupa absolvirea facultatii, la Directia de Constructii a ITB (primul sau proiect: actuala cladire a Facultatii de Cai Ferate, Drumuri si Poduri din Bucuresti), a continuat-o la Serviciul de proiectare al Centralei de Lucrari Rutiere si Speciale, dupa care a trecut la IPC, unde a proiectat cladiri scolare si spitalicesti, hale industriale cu placi curbe subtiri din beton armat sau arce din lemn. La varsta de 25 de ani a devenit deja seful unui atelier de proiectare.
„Inca din anii studentiei“ – se exprima intr-un interviu consemnat in revista Constructii nr. 1-2/1985, cu prilejul aniversarii a 60 de ani de la nastere – „am avut ocazia sa lucrez in biroul de proiectare al prof. Mihail Hangan, de la care am capatat primele indrumari practice. Am participat, atunci, la proiectele cladirilor actualului Minister de Finante si a Bancii Nationale din Iasi. Pentru cei care nu l-au cunoscut indeaproape, pe prof. Hangan, este, poate, greu de inteles cat de mult se putea invata de la dansul si in cat de scurt timp. De altfel, inca de atunci, am inceput o colaborare care s-a prelungit multi ani, pana la moartea sa prematura din anul 1964. Mai trebuie sa mentionez ca si la IPC am beneficiat de sfaturile unor consilieri ca prof. Aurel Beles si ing. Anton Chiricuta. De prof. Beles ma leaga si amintirea primelor expertize tehnice pe care le-am efectuat si la care mi-a facut deosebita cinste sa ma solicite sa-l secondez“… Sunt cuvinte care il onoreaza, pentru omagiu adus marilor sai inaintasi…
De altfel, prof. Radu Agent nu a abandonat niciodata activitatea de proiectare, lucrand, aproape fara intrerupere, timp de 53 de ani. Mentionam, de asemenea, ca in toata perioada anilor 1951 – 1991 a fost proiectant colaborator extern la diferite institute de proiectari, iar din anul 1991 pana la deces, director al Biroului de proiectare SC STRUCTURAL CONEXPERT SRL (fost INGORCAN SRL).
Iata, in continuare, unele dintre cele mai importante lucrari de proiectare efectuate de prof. Radu Agent: Tribuna oficiala cu placi curbe subtiri a Stadionului de fotbal din Galati; Blocuri de locuinte in Bucuresti, Resita si Targu Jiu; Sediul firmei Bog’art, Bucuresti; Sucursala sectorului 1 a Bancii Comerciale Romane de pe Calea Victoriei, Bucuresti; Cosuri de fum inalte, intre care cosul de la Phoenix, Baia Mare (350 m inaltime); Turnul de 100 m inaltime de la Fabrica de ascensoare IFMA Bucuresti; Rezervor de apa de 80.000 m3 la Rafinaria de la Anadol (Turcia); Turnuri de racire pentru ROMGAZ Medias; Siloz la Fabrica de mase plastice, Bucuresti; Proiecte tip de constructii agrozootehnice prefabricate aplicate in toata tara (peste 2.000.000 m2 de constructii) etc., precum si verificarea cladirii Circului de Stat si a cladirii Salii Palatului Bucuresti.
Prof. Radu Agent a desfasurat si o activitate laborioasa de expert tehnic si de proiectare de consolidari la cladirile existente, pentru diferiti beneficiari si instante judecatoresti, dintre care amintim: peste 50 de expertize tehnice si proiecte de consolidari ale unor cladiri avariate de seisme (Ansamblul Spitalului Clinic Fundeni; Tribunalul Municipal, Bucuresti; Judecatoria Sectorului 3, Bucuresti etc.); circa 30 de blocuri de locuinte din Bucuresti; sediul ISPE si Sediul ISPH din Bucuresti; blocul administrativ al Uzinei Faur; hotelurile Central si Opera din Bucuresti; cosuri de fum inalte din beton armat la CTE Deva, Isalnita, Bucuresti, Brazi etc.
In perioada anilor 1951 – 1968 a fost referent tehnic, apoi director tehnic pentru avizari de proiecte la Comitetul de Stat pentru Constructii, Arhitectura si Sistematizare, iar dupa 1992, expert tehnic atestat la MLPAT pentru probleme seismice de constructii din beton armat, zidarie si lemn, precum si presedintele unei Comisii de atestare a verificatorilor si expertilor tehnici.
Activitatea in invatamantul superior a inceput-o, ca asistent, la Institutul de Constructii Bucuresti, Catedra de geotehnica si fundatii (1948 – 1949), ca apoi sa treaca la Catedra de beton armat, la acelasi institut; asistent (cu cumul) intre anii 1949 – 1955; sef de lucrari (cu cumul) intre anii 1955 – 1968; conferentiar (cu functia de baza) intre anii 1968 – 1973; profesor din anul 1973 pana la pensionare in anul 1987; profesor consultant pana la deces, in invatamant, a predat urmatoarele cursuri: Beton armat si beton precomprimat; Structuri din beton armat; Constructii speciale din beton armat; Constructii cu placi curbe subtiri din beton armat; Expertizarea si reabilitarea constructiilor existente afectate de cutremure.
Concomitent, a participat la elaborarea unor prescriptii tehnice, precum: Standardul pentru calculul elementelor structurale din beton armat, STAS 10.107/0-90; Normativul pentru proiectarea antiseismica a constructiilor P100, editiile din anul 1963 (P 13 – P 63), 1978 si 1981 (P 100 – P 78, respectiv P 100 – P 81); Normativul pentru proiectarea constructiilor cu pereti structurali din beton armat (P 85) editiile din anii 1982 si 1996; Normativul pentru proiectarea fundatiilor de suprafata (P 10 – P 86) etc.
Prof. Radu Agent a desfasurat si o insemnata activitate publicistica (autor sau coautor), din care amintim cartile: Metoda aproximatiilor succesive (1955); Sisteme reticulare nedeterminate (1970); Curs de constructii de beton armat: vol. 1 (1975), vol. 2 (1979), vol. 5 (1984); Calculul structurilor din beton armat cu stalpi zvelti; Calculul structurilor cu diafragme de beton armat: vol. 1 (1982), vol. 2 (1983); indrumator pentru proiectarea si calculul constructiilor din beton armat si precomprimat (1978); indrumator pentru calculul si alcatuirea elementelor structurale din beton armat (1992); Expertizarea si punerea in siguranta a cladirilor existente afectate de cutremure (1988). De asemenea, a publicat diferite exemple de proiectare pentru studenti si peste 100 de articole tehnice si a prezentat comunicari stiintifice la diferite congrese.
Lucrarile publicate au avut darul orientarii inginerilor in activitatea practica de proiectare, de introducere in tehnica romaneasca a celor mai avansate metode de calcul din domeniul betonului armat. Aproape ca nu exista domeniu de activitate in stiinta constructiilor din beton armat, de la noi din tara, in care prof. Radu Agent sa nu-si fi adus contributia.
Intrebat – in interviul amintit – daca are usurinta la scris, a raspuns: „Pentru o pagina scrisa, rup cel putin 10!“
Mentionam si activitatea sa de vicepresedinte al Societatii romane pentru beton; vicepresedinte al Asociatiei inginerilor constructori proiectanti de structuri, membru in Comisia pentru urmarirea comportarii in situ a constructiilor si, mai ales, membru in International Asociation for Shell and Space Structures.
Despre activitatea sa de inginer si profesor s-ar putea scrie o carte… O carte s-ar putea scrie si despre ajutorul tehnic si stiintific acordat inginerilor… o carte, despre binele adus semenilor… dupa cum, o carte s-ar putea scrie si despre pasiunea sa pentru muzica de opera (in context, amintim ca prof. Radu Agent era si un bun interpret al pianului si a compus numeroase lieduri, apreciate de compozitori de profesie, dar pe care, din modestie, nu le-a facut publice). Speram ca familia sa aduca un omagiu memoriei sale si prin publicarea acestei activitati… de suflet!
O carte s-ar putea scrie si despre omul Radu Agent… Nu am vazut la dansul nici un indiciu de ura, inselaciune, neadevar, vanitate, sete de putere, delatiune, ganduri ascunse (tare ce ne situeaza in lumea neoamenilor). Toate i-au fost straine, fiindca si-a ascultat constiinta! Traia in lumea sa… O lume binecuvantata a creatiei si a muzicii nobile!
„Nu-i este dat oricui sa ajunga la Corint“ – spunea Horatiu… Radu Agent a ajuns!
Talentul sau pedagogic de exceptie, faima de care se bucura in randul studentilor, puterea de creatie, de sinteza, inteligenta, onestitatea, modestia, realizarile ingineresti, lucrarile publicate… toate i-au onorat numele inca din viata, inscriindu-se printre cele mai de seama personalitati ale stiintei si tehnici romanesti…
Discipol vrednic al prof. Mihail Hangan, (intemeietorul scolii romanesti de beton armat), prof. Radu Agent a decedat la Budapesta, in urma unui atac de cord, in ziua de 25 iulie 2000.
(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Emanuela Agent a spus:
14/02/2015 at 18:55 (UTC 2)
S-a nascut pe 13 ianuarie, nu pe 3 februarie.