Armonizarea reglementarilor pentru proiectarea constructiilor, privind calitatea si performantele materialelor, echipamentelor si, in general, a produselor pentru constructii, trebuie sa asigure cresterea productivitatii proiectantilor precum si moduri de prezentare compatibile pentru documentatiile tehnice intocmite, sa contribuie la eliminarea barierelor tehnice si comerciale din industria constructiilor si la tratarea in acelasi mod in toate tarile europene a diferitelor tipuri de structuri, materiale si produse.
Aceasta inseamna nu numai adoptarea de catre toate statele membre a legislatiei potrivite, dar si crearea tuturor structurilor, tehnicilor etc. necesare aplicarii efective a noii legislatii.
Ce reprezinta eurocodurile in constructii?
Eurocodurile sunt un set de coduri structurale de proiectare pentru lucrari de constructii si inginerie civila, care vor inlocui codurile nationale publicate de organisme de standardizare nationale, dupa o perioada in care vor coexista.
Obiectivul principal al Eurocodurilor este sa imbunatateasca competitivitatea sectorului european de constructii – si industriile conexe – atat in interiorul Uniunii Europene, cat si pe plan extern.
Exista diferente clare intre codurile de proiectare si regulile nationale/cerintele autoritatilor publice.
Armonizarea cerintelor nationale nu face obiectul dezvoltarii Eurocodurilor. Se impune, insa, ca Eurocodurile sa fie recunoscute in legislatia nationala ca una din metodele prin care se respecta conformitatea.
Eurocodurile sunt compuse din 58 de standarde de proiectare care cuprind 10 domenii: baza proiectarii structurale, actiuni, beton, otel, otel si beton compozit, lemn, zidarie si aluminiu, precum si proiectarea seismica si geotehnica. La fel ca in cazul altor standarde europene, Eurocodurile vor fi folosite la achizitiile publice si pentru a atesta produsele cu CE.
Avantaje ale adoptarii Eurocodurilor:
• faciliteaza o intelegere comuna a proiectarii structurilor pentru proprietari, operatori si consumatori, proiectanti, contractori si producatori de materiale de constructii;
• faciliteaza schimbul de servicii de constructii intre statele membre;
• constituie o baza comuna in cercetarea si dezvoltarea din domeniul constructiilor;
• permit dezvoltarea unor programe si software comune pentru proiectare;
• se imbunatateste competitivitatea sectorului de constructii si a tuturor celor implicati in acest sector.
Incepand cu anul 2010, a devenit obligatorie aplicarea Eurocodurilor, la proiectarea structurilor de constructii, in toate tarile Uniunii Europene.
30 ianuarie 2010 reprezinta data limita stabilita de catre CEN (Comitetul European de Standardizare) pentru anularea tuturor standardelor nationale conflictuale cu eurocodurile, de catre fiecare tara membra CEN.
Programul eurocodurilor pentru structuri cuprinde urmatoarele standarde, fiecare fiind constituit, in general, din mai multe parti: EN 1990 Eurocod: Bazele proiectarii structurilor; EN 1991 Eurocod 1: Actiuni asupra structurilor; EN 1992 Eurocod 2: Proiectarea structurilor din beton; EN 1993 Eurocod 3: Proiectarea structurilor din metal; EN 1994 Eurocod 4: Proiectarea structurilor mixte din metal si beton (nota nationala – A se citi beton armat cu armatura rigida); EN 1995 Eurocod 5: Proiectarea structurilor din lemn; EN 1996 Eurocod 6: Proiectarea structurilor din zidarie; EN 1997 Eurocod 7: Proiectarea geotehnica; EN 1998 Eurocod 8: Proiectarea structurilor pentru rezistenta seismica; EN 1999 Eurocod 9: Proiectarea structurilor de aluminiu.
Standardele Eurocod recunosc responsabilitatea autoritatilor de reglementare din fiecare stat membru si pastreaza dreptul acestora de a stabili, la nivelul lor national, valori din reglementari de securitate care continua sa difere de la un stat la altul.
O lista cu Standardele referitoare la Eurocoduri, adoptate si care pot fi procurate de la ASRO, este prezentata in anexa.
Standarde nationale care adopta eurocoduri
Standardele nationale care adopta Eurocodurile trebuie sa cuprinda intregul text al Eurocodului (inclusiv toate anexele) asa cum a fost publicat de CEN. Acest text poate fi precedat de o pagina nationala de titluri si de un preambul national; poate fi urmat si de o anexa nationala.
Anexa nationala poate sa contina doar informatii privind parametrii lasati liberi in Eurocod la alegerea nationala, mentionati ca parametri determinati la nivel national, care sunt utilizati pentru proiectarea cladirilor si lucrarilor de constructii ingineresti din tara respectiva.
Anexele nationale permit sa se tina seama de unele specificitati nationale. De exemplu, riscul seismic difera in Franta de cel din Romania; sau, in Spania, cantitatea de zapada cazuta este diferita de cea din Islanda etc. In plus, pentru moment, nivelurile de securitate, deci de rezistenta a lucrarilor, depind de niste factori nationali.
Aceste anexe personalizate, cu ajutorul coeficientilor de securitate, in raport cu valorile propuse de Eurocoduri prezinta niste provocari economice.
Fiecare stat poseda produse si tehnici care au propriile lor caracteristici.
Nu poate fi modificat modul de proiectare sau de realizare a unui element de constructie fara a pregati producatorii si profesionistii din constructii, din geniul civil si educatia nationala (scoli de ingineri etc.) in acest sens. Este vital sa se tina seama de realitatea pietei nationale.
Eurocodurile sunt texte foarte deschise care dau posibilitatea sefilor de lucrari si organizatiilor sa inoveze, sa fie competitivi si sa ofere o calitate sporita, controland costurile.
„Sa pastram continutul armonizat al acestor instrumente de competitivitate internationala“.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 65 – noiembrie 2010, pag. 28
Buletinul CNCisC nr. 5, Anul XIV (septembrie – octombrie 2010)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns