Spumele standard de montare se expandeaza si se intaresc numai la temperaturi mai mari de zero grade Celsius. Din acest motiv, in trecut, perioada dintre octombrie si martie era un sezon mort pentru montatorii de ferestre.
In anul 1997, compania Soudal a pregatit o formula speciala pentru spumele destinate a fi utilizate la temperaturi reduse, care permit montarea ramelor de ferestre si in conditii mai grele.
Toamna este un sezon in care montatorii de ferestre lucreaza din greu. Investitorii au tot interesul sa termine constructiile inaintea iernii, iar persoanele care isi renoveaza locuintele doresc sa aiba pierderi de caldura cat mai mici, datorita noilor ferestre.
Totusi, chiar si ferestrele cu cei mai buni parametri de izolare termica nu asigura confortul si economisirea pierderilor daca nu sunt montate adecvat.
Numai marci verificate
Montajul adecvat al ramelor de ferestre necesita utilizarea unor produse de foarte buna calitate, in special toamna sau iarna.
Daca temperatura aerului scade sub 5 0C, atunci, pentru etansarea ramelor, trebuie sa se utilizeze o spuma destinata folosirii la temperaturi reduse. O „spuma de iarna“, de buna calitate, nu poate fi utilizata la temperaturi mai mici de -10 0C.
Datorita formulei speciale, spuma reactioneaza diferit in functie de umiditatea si temperatura mediului ambiant. Atat structura celulara a spumei intarite, cat si parametrii de montare, vor fi bune chiar si la temperaturi apropiate de -10 0C. In schimb, daca pe perioada iernii se etanseaza ramele cu spuma standard, neadecvata pentru etansare la temperaturi reduse, utilizatorul poate avea cateva surprize neplacute.
Cu cat conditiile atmosferice difera de cele optime (conditiile ideale pentru spuma standard sunt +20 0C si o umiditate de 65% RH), cu atat structura celulara si parametrii de izolare vor fi mai redusi, dupa expandare.
O spuma de proasta calitate, intarita la temperaturi joase, atunci cand umiditatea aerului este redusa, va avea foarte multe celule deschise. La cea mai mica solicitare, o asemenea spuma se va crapa, pierzand din elasticitate. Din aceasta cauza, spuma nu va nivela dilatatiile rosturilor, ca urmare a diferentelor de temperatura din cadrul profilului ramelor.
O structura celulara neadecvata este si cauza unei absorbtii de umiditate din partea spumei; din aceasta cauza apare, de fapt, si mucegaiul in toc. La temperaturi reduse, spuma standard nu are proprietati tixotropice. Aceasta se scurge de pe suprafetele verticale inainte de dilatare si nu umple rosturile in mod adecvat. Asadar, rosturile au proprietati izolatorii si mecanice foarte slabe.
Toate aceste probleme pot fi evitate folosind numai produse verificate, destinate utilizarii la temperaturi reduse.
Umiditatea periculoasa
Un element important al unui montaj executat corect este asigurarea stratului de spuma impotriva umiditatii, deoarece numai un strat uscat de spuma poliuretanica isi va pastra proprietatile adecvate de izolare. In mod asemanator se intampla si cu podurile sub acoperis. Pentru a nu permite trecerea aburilor de apa generati de locuinta (gatitul mancarii, respiratia, baia s.a.m.d.), tocurile ferestrelor necesita o izolatie impotriva vaporilor de apa.
La executarea legaturii ferestrei cu cladirea trebuie, asadar, sa se respecte cateva reguli, pentru a nu permite umezirea stratului de spuma de etansare si aparitia puntilor termice.
Etansarea, din partea interioara a cladirii, trebuie sa impiedice emisia vaporilor de apa catre exterior (catre legatura), iar etansarea din partea exterioara nu poate bloca iesirea aburilor de apa si inchiderea umiditatii in stratul de spuma.
Din partea interioara, spuma trebuie asigurata impotriva vaporilor, fie cu ajutorul siliconului neutru, fie prin utilizarea unei folii speciale de protectie impotriva aburilor.
Din partea exterioara, stratul de spuma trebuie sa permita trecerea aburilor. Izolarea trebuie executata cu benzi de dilatare sau cu folie care permite trecerea vaporilor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 65 – noiembrie 2010, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns