«

»

SCHIEDEL: Siguranta in exploatare a cosurilor de fum, conditie prealabila pentru eficienta energetica

Share

Evolutia tehnicii de incalzire in directia utilizarii judicioase a diferitelor tipuri de combustibili a condus la aparitia surselor de caldura cu randament energetic  superior, avand drept consecinta ridicarea gradului de confort  termic, concomitent cu reducerea cheltuielilor efectuate in acest scop.

Cosurile de fum sunt o componenta a instalatiei de incalzire, cu rol determinant in functionarea la capacitate si in deplina siguranta a aparatelor  termice.  

 

Evacuarea gazelor de ardere

Instalatiile de colectare si eva­cuare a gazelor de ardere sunt subansamble de constructii, sau chiar constructii, complexe prin procesele termice si gazodinamice care le carac­terizeaza. Ele sunt supuse la solicitari interioare de natura fizica si chimica (temperaturi ridicate ale gazelor arse, socuri termice cauzate de aprinderea accidentala a funin­ginei, actiunea coroziva a condensatului acid) precum si la actiuni exterioare climatice (de exemplu inghet-dezghet) sau mecanice/ dinamice (vant, seism), si ca atare trebuie sa  corespunda unor cerinte severe de functionalitate si durabilitate. Aceste cerinte pot fi indeplinite doar printr-o conceptie tehnica adecvata si prin folosirea unor materiale cu specificatii tehnice cores­punzatoare.

 

Situatia reglementarilor de specialitate

In ceea ce priveste cadrul legis­lativ privind proiectarea si executia cosurilor de fum, constatam ca in reglementarile tehnice existente  cosurile de fum pentru constructiile civile sunt tratate succint, sub forma unor capitole, in care se prezinta, in majoritatea cazurilor, numai principii sau conditii generale de realizare a acestora.

Unele aspecte importante, precum inaltimea minima a cosurilor deasupra nivelului acoperi­suri­lor, si inaltimea activa minima, distanta minima  fata de elementele com­bus­tibile ale constructiilor, conditii de evacuare a condensatului, nu sunt  tratate unitar sau deloc. De asemenea, aceste reglementari sunt de­pasite ori incomplete, avand in vedere  solutiile  tehnice / constructive  actuale de evacuare a gazelor de ardere.

Trebuie mentionat, insa, ca in cazul cosurilor de fum industriale exista  Codul de cerinte privind proiectarea, executia, urma­rirea comportarii, repararea si consolidarea cosurilor de fum industriale din beton armat, indicativ NP 108-04.

Preve­derile standardelor  europene armonizate se aplica pe baza de voluntariat, exceptandu-se standar­dele de produs, care au devenit obli­gatorii ca urmare a efectelor  H.G. Nr. 622/2004.

Din documentatiile tehnice de executie a constructiilor, caietele de sarcini  privind cosurile de fum  in multe cazuri lipsesc sau nu sunt suficient de detaliate/contin trimiteri la reglementari abrogate/inlocuite. Drept urmare, numarul cosurilor de fum concepute/executate  gresit, folosindu-se materiale inadecvate domeniului, este insemnat.

Consecintele situatiei descrise se reflecta in numarul mare de cosuri de fum deteriorate dupa o perioada scurta de functionare (1 – 2 ani) si in incendiile cauzate de cosuri defecte (peste 1.500 anual).

In concluzie, in vederea asigu­rarii  unui document de baza privind proiectarea si executia  solutiilor de evacuare a gazelor de ardere, care sa satisfaca toate cerintele impuse in domeniu, este necesara elaborarea unui normativ national pentru cosurile de fum pentru constructiile civile si aplicatii similare.

De asemenea, este necesara stabilirea unei proceduri rapide de informare intre organismele interesate pentru semnalarea neconformitatilor si evenimentelor din piata de profil, concomitent cu intensificarea actiunilor  de control.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 67 – februarie 2011, pag. 28

 

Autor:
ing. Laszlo Schreck,  director tehnic SchiedelDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/02/11/schiedel-siguranta-in-exploatare-a-cosurilor-de-fum-conditie-prealabila-pentru-eficienta-energetica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.