«

»

Cica…

Share

Cica… ar trebui sa se arate inca de pe acum primele semne ca primavara nu-i prea departe. Asta din punct de vedere astronomic, meteorologic si, de ce nu, si in sufletele noastre. La acest ultim aspect se pare, insa, ca mai avem de asteptat eventualele reusite ale vesnicelor… sperante!
Deviza „totul pentru noi si partid in orice imprejurare” se afla nu numai pe buzele dar si in calendarul alesilor care ne-au promis… marea cu sarea (nu de la Marea Neagra) in campaniile electorale precedente. Numai in domeniul constructiilor, de exemplu, era o intrecere desantata in a prefigura viitorul luminos al infrastructurii rutiere, feroviare si utilitare, „ceva ce n-a vazut Parisul!“, cum s-ar spune.
Acum, la inceput de 2011, curg fara stanjeneala planuri… diabolice, in lipsa banilor concreti.
Cine mai exista in Romania care sa nu stie ce inseamna, cel putin la sfarsit de saptamana sau in vacante, un drum la Brasov sau la Constanta?
Mai-marii din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (de ce si „Infrastructurii“ cand exista si Ministerul Dezvoltarii, n-am inteles) aloca 65 de milioane euro pentru punctele negre ale DN1, bani care se vor folosi pentru amenajari de treceri de pietoni, pasarele, opritoare de viteza (?), scuaruri, semnalizari. Cand auzi de… opritoare de viteza te umfla rasul, stiut fiind ca se circula bara la bara kilometri intregi.
Ca sa nu mai amintim si de inutilitatea sistemului radar existent pe tot parcursul drumului Bucuresti – Brasov!
Citind printre randuri, este clar si pentru neavizati ca a cheltui 65 de milioane euro pentru marcaje rutiere, in principal pentru borduri (moda retro borduri „revine”, deci) si pentru opritoare de viteza, reprezinta parghia prin care de la „fericitii” castigatori de licitatii se pot primi retur importante beneficii. In cazul de fata, cu cei 65 de milioane euro specialistii spun ca s-ar putea reabilita 100 Km de drum national.
Inca un exemplu! Pentru fluidizarea traficului, tot de pe DN1, la iesirea din Bucuresti, s-au platit, deja, 14 milioane de euro numai pentru lucrarile de consultanta iar pentru investitia peisagistica 600.000 lei, in principal cu plantatul de arbusti tuia, care costa 1.800 lei bucata, cea mai mare parte dintre ei uscandu-se la putin timp dupa plantare. Afacere, nu gluma, pentru ca, odata cu primavara… urmeaza ca in fiecare an, aproape sigur, replantarea. Alti bani, alta distractie!
Si daca tot se modernizeaza fara intrerupere infrastructura rutiera, de ce nu s-ar moderniza tot pe banii nostri (care nu sunt pentru salarii si pensii) si parcul auto al unor institutii de „marca“ inutile, cel putin pentru ceea ce fac in prezent.
Recent a aparut o informatie ca judecatorii CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) vor opt masini nou-noute, cele din prezent nemaifiindu-le corespunzatoare. Suma pusa la „bataie” pentru aceasta operatie ridicandu-se la modesta cheltuiala de 730.388 de lei din care se vor scadea sumele obtinute din vanzarea vechilor limuzine Volkswagen Passat.
Acum spuneti si dumneavoastra ce drumuri (si mai ales romanesti) au de facut acesti sexagenari in afara de „casa – institutie si retur“ de au nevoie de masini nou-noute, performante (model 2011, motor de minimum 140 CP, viteza pe care o pot prinde minimum 150 Km/h!, capacitate cilindrica minimum 1.800 cmc, 5 locuri etc.). Cata sfidare si nerusinare, nu pentru cine cere ci pentru cine pune la dispozitie cei 730.388 lei.
Cica… „obrazul subtire cu cheltuiala se tine”. N-ai drumuri dar ai telegondole! Cea mai recenta inaugurandu-se unde credeti? In „binecunoscuta” statiune montana… Valcan din judetul Hunedoara.
Si ca sa ne reamintim, in timp, o asemenea performanta numita telegondola poarta, ati ghicit, culoarea… portocalie, ca semn al trecerii prin epoca post-decembrista a democrat-liberalilor. Ce neghiobie!
Gurile rele spun ca telegondola va fi folosita in exclusivitate de salariatii si pensionarii carora li s-au diminuat veniturile in 2010, care pe aceasta cale vor… ingurgita nu alimente si lichide, ci binefacatorul ozon din aerul inaltimilor! Un castig tot exista. Acum, puterea vede tara din gondola! Suma alocata si cheltuita pentru o astfel de minune inaugurata de doua ori, o data de primar si a doua oara, de… blonda amatoare de… frunze turistice! Suma, deci, este de 10 milioane de euro, iar defectiunile la gondola curg cu nemiluita!
Cica… s-a generalizat pe verticala si pe orizontala tarii si… coruptia pentru ca, de curand, cu scop publicitar pentru occidentalii lumii UE s-au arestat numai de la un singur punct de frontiera peste 70 de posibili infractori in traficul de tigari. Chiar nu stia nimeni, pana acum, de un asemenea fenomen? Dar, de stupefiante, etnobotanice, trafic de copii si prostituate, masini furate, arme, munitii etc. se ocupa, totusi, cineva mai serios pentru a vedea si alte genuri de coruptie?
Cica… pentru a „n”-a oara se vor plati arieratele din 2009 si 2010 catre firmele de stat si particulare pentru lucrarile si serviciile prestate in acesti ani, fapt care ar duce la salvarea de la faliment a majoritatii firmelor din constructii in primul rand.
Cica, de asemenea, s-a anuntat de catre Guvern o crestere economica pentru 2011 de pana la 2%!? Sanchi!
Cica, cica… cicaleala. Fara… antinevralgice!Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/03/03/cica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.