«

»

Conducta de interconectare a sistemului national de transport gaze naturale cu sistemul vest european

Share

Antreprenor: Amarad SA, Arad

Asociati: Inspet SA, Ploiesti, Ami SA, Baia Mare

Beneficiar: S.N.T.G.N. Transgaz SA, Medias

Proiectant general: S.N.T.G.N. Transgaz SA – Departament Proiectare si Cercetare

 

Conducta de interconectare Dn 700 Mpa x 6,3 Mpa, a sistemului national de transport gaze naturale cu sistemul vest european, pe directia Szeged – Nadlac – Arad, urmeaza a fi executata in 3 etape. Prezenta lucrare se refera la etapa a doua, in lungi­me de 25,343 Km.

Caracteristici tehnice: capacitatea maxima de transport 2 mld. mc/an; capacitatea de operare 1 mld. mc/an; presiunea de operare 4,0 Mpa – 6,0 Mpa.

Etapele executiei lucrarii sunt:

• Pregatirea culoarului de lucru, cu latimea de 20 m in teren agricol.

Aplicarea izolatiei anticorozive. Protectia pasiva contra coroziunii externe a conductei subterane s-a realizat prin izolarea conductei, efectuata in Statia de Izolat Conducte din cadrul SC AMARAD SA. In ca­drul sectiei de sudare aparti­nand acestei statii s-au executat mai intai imbinarile sudate, apoi s-a izolat imbinarea a doua conducte (dubleti).

Manipularea, stocarea si transportul materialului tubular:

• Montajul conductei. Imbinarea tevilor s-a realizat prin sudura electrica la pozitie (in sant) si a fost urmata de examinarea nedistructiva a imbinarilor sudate.

Montajul conductei in sant, in pozi­tie definitiva, s-a executat pe tronsoane; a urmat astuparea cu pamant a conductei si refacerea terenului afectat la starea initiala pe care acesta a avut-o anterior executiei lucrarilor.

Curatarea si probarea conductei Curatarea conductei s-a facut pe tronsoane, cu un piston cu garnituri de cauciuc moale, actionat cu aer.

Proba de rezistenta cu aer s-a efectuat la o presiune de 75,6 bar, pentru clasa 1 de locatie, respectiv 88,2 bar pentru clasa 3 de locatie pentru o perioada de 6 ore de la stabilizarea presiunii si egalizarea temperaturii fluidului de proba din conducta cu temperatura solului.

Proba de etanseitate a fost efectuata la o presiune de 63 bar pentru o perioada de 24 ore.

Probele de presiune au fost reali­zate de Laboratorul propriu al socie­tatii AMARAD SA, care este certificat si agrementat pentru efectuarea de teste de presiune la magistrale de conducte.

Prin lucrarile de buna calitate realizate, a fost finalizata o etapa dintr-un proiect care va asigura cu gaze naturale, pe termen mediu si lung, consumatorii din Zona de Vest a Romaniei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 68 – martie 2011, pag. 38Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/03/11/conducta-de-interconectare-a-sistemului-national-de-transport-gaze-naturale-cu-sistemul-vest-european/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.