«

»

Pasaj hobanat Otopeni peste calea ferata de centura a municipiului Bucuresti (II)

Share

(Urmare din numarul anterior)

TEHNOLOGII DE EXECUTIE

Pentru executia acestui pasaj s-au folosit cele mai moderne materiale de constructie si tehnologii. Astfel, executia coloanelor forate s-a realizat prin metoda recuperarii tuburilor de camasuire, asi­guran­du-se, astfel, o calitate superi­oara si o capacitate portanta sporita.

Coloanele forate au fost testate conform reglementarilor in vigoare pentru a dovedi asigurarea capa­citatii portante. Radierele fundatiilor s-au armat in conditii de calitate corespunzatoare si s-au betonat in cofraje etanse performante, ceea ce a permis asigurarea unei bune calitati a acestor elemente. De asemenea, la radiere s-a efectuat o buna hidroizolare a suprafetelor in contact cu terenul.

Elevatiile au fost executate in cele mai bune conditii, cu cofraje performante.

Pentru pilon, care este unul din cele mai importante elemente ale podului, s-a acordat o atentie deose­bita atat la executia fundatiei, cat si la elevatie.

S-au utilizat cofraje cataratoare, performante, tip PERI iar calitatea betonului rezultat este cu totul deosebita.

Tablierul metalic al structurii mixte cu conlucrare a suprastructurii pasa­jului este alcatuit din otel laminat de cea mai buna calitate imbinat prin sudura. Tablierul a fost uzinat in tronsoane cu dimensiuni si greutati convenabile din punct de vedere al manipularii, transportului si montajului.

Tronsoanele grinzilor principale sunt asamblate pe santier pe suporti provizorii si definitivi si se imbina intre ele prin sudura.

Antretoazele se imbina cu grin­zile principale prin eclisare, cu suruburi de inalta rezistenta.

Elementele de ancorare a tabli­erului cu hobane sunt amplasate pe marginile laterale exterioare ale grinzilor principale.

Conectorii flexibili din dibluri cu cap ingrosat sunt amplasati atat pe talpile superioare ale grinzilor principale, cat si pe cele ale antretoazelor.

Cofrajele pentru sustinerea platelajului din beton armat sunt alcatuite din table ondulate asezate pe fetele superioare ale grinzilor si antretoa­zelor.

 

CONCLUZII

Solutia de pasaj hobanat cu un singur pilon cu doi stalpi, pe sub care pot trece cele 3 linii C.F. de centura ale municipiului Bucuresti, rezolva in mod optim traversarea soselei adiacente caii ferate din urmatoarele motive:

• reduce la minim inaltimea de constructie;

• reduce substantial lungimea pasajului;

• permite realizarea unui traseu fluent si sigur cu elemente geome­trice generoase.

Pasajul are un aspect estetic deo­s­e­bit, inscriindu-se in grupa lucrarilor de arta remarcabile din Romania.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 68 – martie 2011, pag. 32

 

Autor:
dr. ing. Victor Popa – vicepresedinte CONSITRANS, membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/03/11/pasaj-hobanat-otopeni-peste-calea-ferata-de-centura-a-municipiului-bucuresti-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.